×

Nieuws

19 augustus 2018

Bijzondere film over Mexicaanse heldin Chavela Vargas verwacht

Geschreven door: WiM Redactie

Vanaf aankomende donderdag 23 augustus gaat de documentaire/film Chavela draaien in de Nederlandse bioscopen. Een heel bijzondere film over de opkomst, ondergang en weder-opkomst van Chavela Vargas, een van de meest opvallende zangeressen die Mexico rijk was.

chavela22

Zangeres Chavela Vargas verwierf, eerst in Mexico en vervolgens wereldwijd, faam met haar interpretaties van traditionele rancheras. De liederen, vaak gecomponeerd door mannen, gaan over tragische liefdes, over weemoed, verlangen en eenzaamheid. Chavela vertolkte ze met haar unieke ritmegevoel en rauwe, maar gevoelige stem. Kenmerkend waren ook haar mannelijke uitstraling en rode poncho.

In Acapulco, in de jaren zestig speelplaats voor de rijken en grote namen uit de wereld van politiek en cultuur, verkeerde ze met vele beroemdheden. Frida Kahlo en Ava Gardner vielen er voor haar charme en schoonheid. Na een pauze van dertien jaar door alcoholverslaving werd ze in de jaren negentig herontdekt en beleefde ze een grootse comeback als de muze van artiesten en regisseurs zoals Pedro Almodóvar. Chavela, die in 2012 op 93-jarige leeftijd stierf, was haar hele leven openlijk lesbisch.

Met niet eerdere vertoonde beelden en interviews met Chavela zelf en tijdgenoten, collega’s en partners schetsen Catherine Gund en Daresha Kyi een liefdevol portret van een charismatische en uitzonderlijke artiest. Chavela werd geselecteerd voor talloze internationale festivals. Zo draaide de film in Nederland met veel succes op IDFA en tijdens de Roze Filmdagen. Op het San Francisco LGBTQ Festival werd Chavela bekroond met de publieksprijs en een ‘honorable mention’ van de jury en op het L.A. Outfest won de film de publieksprijs en de Grand Jury Award.

[youtube_sc url= Du7AY_EXzgg]

Vanaf 23 augustus 2018 in de bioscoop en online op Picleder. Kaarten winnen?