×

Nieuws

06 juni 2019

Bijzonder eerbetoon aan Black Sabbath

Op 13 februari 2020 is het precies 50 jaar geleden dat het debuut van Black Sabbath het levenslicht zag. Dat album is niet alleen een mijlpaal, maar ook een keerpunt in de muzikale geschiedenis en wordt door menigeen beschouwd als het startpunt van het heavy metal genre. Natuurlijk moet niet vergeten worden dat Led Zeppelin, Blue Cheer en Deep Purple al stevige albums hadden uitgebracht, maar de muzikale koers van Black Sabbath was toch wezenlijk anders dan bovengenoemde bands. In retrospectief is het een van de meest invloedrijke albums in de muziekgeschiedenis.

Gitarist Zakk Wylde die ooit als 17 jarige knul startte in de band van Ozzy Osbourne heeft al enige tijd een Black Sabbath coverband die toert als Zakk Sabbath. Met dat gezelschap gaat hij het debuut van Black Sabbath integraal opnemen met de apparatuur en studiotechniek uit die tijd. Het is de bedoeling dat ze op de opnamen in 24 uur afronden zoals de originele band dat ook deed. Het album moet op 13 februari uitkomen als ultiem eerbetoon aan het debuut van Iommi, Butler, Osbourne en Ward. Ze noemen het album Vertigo naar het label dat het debuut van Sabbath uitbracht.

Het vervelende is dat het tribute album slechts in een oplage van 500 stuks verschijnt. Bij het album zit een DVD met opnamen van de dag waarop de band in de studio zit. Zakk Sabbath’s Vertigo album zal niet verkrijgbaar zijn via digitale platforms, in online winkels of bij retailers. Dat is erg jammer want de markt voor dat album is natuurlijk veel groter dan 500 mensen. Sterker nog, het album was binnen een mum van tijd uitverkocht in de voorbestelling.

Zakk zegt over het project: “We’ve partnered with Magnetic Eye Records, a cornerstone of the industry strongly rooted in the very sub-genre spawned by Sabbath, to ensure maximum quality. We’re asking you to join us in our continued celebration of the greatest heavy metal band of all time and the record that started it all! Take this journey with us through this project and be among the 500 faithful to receive the total doom-filled package.”