×

Nieuws

06 maart 2017

Begin het voorjaar meesterlijk op Leuven Jazz

Geschreven door: WiM Redactie

Houdt de week van 18 t/m 26 maart de avonden maar goed vrij. Met het nieuwe project van bassist Avishai Cohen als erg fijne blikvanger en optredens van Shai Maestro, Jasper Hoiby’s Fellowship, Logan Richardson, Sun Ra Arkestra, Ron Carter & Richard Galliano en Wolfert Brederode Trio, om er maar een paar te noemen, heeft Leuven Jazz een programma om zeer naar uit te kijken.

Dat België een groot hart voor jazz heeft werd in januari gelijk weer erg duidelijk in Brussel met Brussels Jazz dat zich in Flagey afspeelde. Van oudsher heeft Leuven ook al zo’n mooie reputatie als jazzstad. Er worden gedurende het gehele jaar heel mooie jazzconcerten georganiseerd met Leuven Jazz, dit jaar voor de vijfde keer, einde maart als fraai middelpunt. Want naast die eerder genoemde namen zijn er ook nog optredens van Bram De Looze (die zelfs twee sets mag doen), een late night met LeFtO & The Gaslamp Killer en een Belgische All Stars Band met onder anderen Bert Joris en Jef Neve, te verwachten.

Niemand kan Leuven beter verwoorden als de mensen die het organiseren. Zij geven je in zeven stappen aan waarom je een week lang in Leuven moet kamperen:

1. Leuven ademt jazz.

Dat wordt tijdens de vijfde editie nogmaals benadrukt. Kuier door de stad en voel hoe vele plekken jazz ademen: van de concertzalen, over cafés, de bibliotheek tot gewoon op straat.

Wandel zeker ook tot in OPEK waar de ‘B-Jazz Contest’ plaatsvindt. Uit 105 inzendingen uit 26 landen krijg je hier 6 jonge ensembles voorgeschoteld, aan de vooravond van hun internationale doorbraak. Daarbij ook twee Belgische kanshebbers: Hoera. en het Marithé Van der Aa Quartet.

2. Leuven Jazz trekt hoogvliegers aan.

Op maandag 20 maart staat de inmiddels 80-jarige bassist en levende legende Ron Carter on stage (met accordeonist Richard Galliano aan zijn zijde). Tegen het einde van de week krijg je een heuse wereldster, de Israëlische bassist Avishai Cohen (vrijdag 24 maart), en op donderdag is ook het legendarische Sun Ra Arkestra te gast en viert zijn 60ste verjaardag.

3. Leuven Jazz viert feest.

De jazzafdeling van LUCA School of Arts (vroeger Lemmens genaamd) bestaat inmiddels 30 jaar en dat moet gevierd! Op dinsdag 21 maart krijg je een groots concert met oud-studenten als Jef Neve, Dree Peremans of Steven Delannoye, maar ook met docenten als Dré Pallemaerts en Frank Vaganée. En uiteraard mag ook oprichter en ex-docent Bert Joris niet ontbreken!

4. Leuven Jazz koestert de Belgen.

Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, maar ze mogen in dit internationale festival niet ontbreken. Bram De Looze (ex-LUCA) stelt zijn zowel zijn nieuwe duo-project met Robin Verheyen voor, als zijn nieuwste solo album Piano e Forte op drie unieke fortepiano’s van pianobouwer Maene.

Er is de albumvoorstelling van het Gentse Steiger, de in Vlaanderen nog te onbekende Guillaume Vierset (met Harvest Group), het hipsterproof Beraadgeslagen (van Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger), de Moondog-tribute van Condor Gruppe … En dan zorgt dj LeFtO nog voor een feestje tot in de vroege uurtjes, met The Gaslamp Killer als sparringpartner aan de decks.

5. Leuven Jazz spaart je portemonnee.

Geniet van de gratis concerten van de thema-ensembles van het LUCA, de Jazz op Zondag concerten in STUK Café, de Sunday Night Live van muziekkroeg De Libertad … of de Late Night Jams tijdens de ‘B-Jazz Contest’.

6. Leuven Jazz dicht bij de mensen. Jawel.

Op zondag 19 maart duikt 30CC opnieuw de huiskamers in. Wat vorig jaar bijzonder goed verliep, doen ze dit jaar over, en straffer. Enkele namen die zopas werden onthuld: drummer Antoine Pierre (TaxiWars), het Nederlandse Wolfert Brederode Trio, gitarist Benjamin Sauzereau en een combinatie van pianiste Eve Beuvens met een lezing door Marc Van den Hoof (over 100 jaar Monk). En er staat nog meer op stapel…

wbt

7. Tot slot: Leuven Jazz is meer dan louter een concertbeleving.

Ga quizzen in De Libertad, bezoek de expo van beeldend atelier De FactorY in de Schouwburg of geniet van jazz in combinatie met spoken word in de Bib Leuven. En dan serveert Cinema ZED je binnenkort nog een lading jazzfilms (mede in het kader van ‘Docville’). Cinema ZED serveert opnieuw een straffe lading jazzfilms. Met de Belgische premières van Django en The ballad of Fred Hersch, maar ook La La Land, Born to be blue of de familieklassieker The Aristocats. Verder kan je quizzen in de Libertad, de expo van beeldend atelier De FactorY bezoeken of genieten van jazz in combinatie met spoken word in de Bib Leuven.