×

Nieuws

26 september 2020

Anathema stopt voor onbepaalde tijd

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Label: Mascot Label Group

Afgelopen dinsdag schrikte de band uit Liverpool met het bovenstaande bericht hun fans op Facebook op. Donker toeval net nadat de Guardian over het stoppen van bands geschreven had.

Eerder al had de band de tour moeten afgelasten voor het tienjarig bestaan van We’re Here Because We’re Here, het album waarmee de band destijds hoge ogen gooide. Dat bracht een financiële strop met zich mee met effecten die in deze tijd niet zomaar konden worden opgelost.

De band geeft in het statement aan dat ze nu niet anders kunnen dan elk hun weegs gaan. De band zal node gemist worden door hun vele liefhebbers, zoals ook al blijkt uit de vele steunbetuigingen. Het blijft wrang dat een band van een dergelijke statuur het zo moeilijk kan krijgen in een periode als deze. Hoe mooi zou het zijn als de muziekindustrie zo georganiseerd zou zijn als er ook vangnetten waren voor moeilijke tijden? Daar zijn we nu in elk geval nog ver van af.

De band die zich ontwikkelde van koplopers in de death- en doommetalscene naar zeer aansprekende band in een mix van ambient en progressieve klanken, leverde met hun laatste album wederom een fraai staaltje van hun kunnen. Op het album staan twee nummers die hopelijk van toepassing mogen blijken op de keuze nu. Het eerste, direct aansluitend op nu, is Leaving It Behind. Gelukkig vinden we er ook als slotnummer Back To The Start. Hopelijk is dat een voorbode van een weerzien op enig moment.