×

Nieuws

13 september 2010

Afrocubism gaat alsnog de wereld veroveren!

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: World Circuit

In 1996 stond een groep met de beste muzikanten uit Mali op het punt om naar Cuba te vliegen om aldaar samen met de beste lokale zangers en instrumentalisten samen een uniek album op te nemen. Om tot op heden onduidelijke redenen kwamen de Malinese musici nooit aan en een ander album werd opgenomen. Het album van de Cubaanse grootmeester die de Buena Vista Social Club gedoopt werden. De rest is multi-million-selling geschiedenis!

Maar wat van het originele idee om vertolkers van de originele Afrikaanse ritmes die ten grondslag lagen aan de Zuid-Amerikaanse muziek, die op haar beurt weer van grote invloed was op de ontwikkeling van de Afro-salsa in West-Afrika, samen te brengen met de crème de la crème van de Cubaanse muzikanten? Dat kunnen we nu eindelijk gaan horen! World Circuit Records platenbaas Nick Gold, de man achter het originele idee en later The Buena Vista Social Club, heeft veertien jaar later alsnog zijn originele idee uitgevoerd.

Leider van het Cubaanse team is de altijd met cowboyhoed getooide zanger/guitarist Eliades Ochoa, zanger van de Buena Vista hit Chan Chan. De twee originele Malinese uitgenodigden uit 1996 zijn multi award-winning ngoni luit meester Bassekou Kouyate en de vermaarde guitarist van The Rail Band: Djelimady Tounkara.

Onder begeleiding van Eliades Ochoa’s vaste band: Grupo Patria, een van Cuba’s langst bestaande en meest vermaarde groepen. De wereldberoemde kora-speler Toumani Diabaté, de legendarische Malinese griot zanger Kasse Mady Diabaté en de zeer innovatieve balafon speler Lassana Diabaté.

Zie hieronder de allereerste 4 minuten die de band heeft opgenomen:

Het album Afrocubism zal vanaf 11 oktober in de winkels komen te liggen en een tour door Nederland is alvast geregeld. Niet te missen dus.

Nederlandse tour:

  • 12-11: Rabozaal, Amsterdam
  • 14-11: Oosterpoort, Groningen
  • 15-11: Muziekcentrum Frits Phillips, Eindhoven