×

Nieuws

27 november 2010

Afro-Peruaanse diva Eva Ayllón in Melkweg met akoestische show

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: World Connection

De Afro-Peruaanse diva Eva Ayllón trekt al dertig jaar volle zalen in Noord- en Zuid-Amerika. Met gemak vult ze stadions van 30.000 man. Ayllón zingt landó, festejo en creoolse walsen, verschillende mestizogenres en kruisingen van Peruviaanse, Afrikaanse en Spaanse muziek. De gitaar herinnert de ene keer aan de flamenco, de andere keer aan typische bergmuziek uit de Andes. De cajón vertaalt Afrikaanse ritmes naar het Latijns-Amerikaanse levensgevoel.

Vraag-en-antwoordstructuren, complexe syncopen en polyritmiek gecombineerd met zachte, melancholische melodieën geven de Peruaanse muziek een uniek geluid. In vele van haar songs brengt Eva hulde aan één van de belangrijkste Peruaanse componisten en zangeressen, Chabuca Granda. Chabuca componeerde en interpreteerde enorm veel creoolse walsen. Steeds voegde ze Afro-Peruaanse ritmes toe. Haar bekendste nummer is La Flor De La Canela. Dit nummer werd in vele talen vertaald en vertolkt door de groten der aarde zoals Caetano Veloso en Placido Domingo. Onder de onnoemlijke schare fans bevinden zich artiesten zoals Chavela Vargas, Susana Baca en wijlen zangeres Mercedes Sosa. Met Chavela Vargas nam ze het nummer La Llorona op.

Met hese stem wekte Chabuca Granda de kust, de akkers, de rivieren, de bruggen en de ravijnen van Peru tot leven. Ook bezong ze de vuisten van bokser Mauro Mina in het gelijknamige lied, de schoonheid van de Afro-Peruaanse vrouw, de poëzie van Heraud en de wonderen van San Martín.

Ze was een pionier die geen controverses schuwde. Over haar werd meer dan eens gezegd dat ze te modern was voor de puristen en te authentiek voor de avant-gardisten.

De zangeressen hadden een intense vriendschapsband. In hommage aan haar in 1983 overleden vriendin toert Eva Ayllón dit najaar in de USA, Europa. Tot slot, Eva Ayllón’s in Buenos Aires, Argentinië opgenomen album met het repertoire van Chabuca Granda heeft maar liefst vier latin Grammy nominaties opgeleverd.

Melkweg, Oude Zaal · Dinsdag 30 november · 20:00 uur · € 25,00 + lidmaatschap