×

Nieuws

04 augustus 2011

Achtung! U2 gooit dierentuin open

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Universal Music, Island

Fans van U2 kunnen de portemonnee weer tot op de bodem leeg gaan schrapen. Er komt een allesomvattende reeks Achtung Baby re-releases aan!

Achtung Baby is het album waarmee U2 in november 1991 vriend en vijand verraste. Het album geldt als een breekpunt in de carrière van de band. Tot Achtung Baby was U2 een groep wereldverbeteraars met een geitenwollensokkenimago. Natuurlijk is met name frontman Bono ook daarna altijd een wereldverbeteraar geweest, maar plots leek U2 zichzelf lang zo serieus niet meer te nemen. Imagotechnisch uitte zich dat in het feit dat de bandleden zich zodra de spotlights op hen gericht werden als ‘larger than life’ rocksterren gingen kleden en gedragen, muzikaal betekende het meer ruimte voor experiment en frivoliteiten.

Dat Achtung Baby met nummers als One, The Fly, Even Better Than The Real Thing en Mysterious Ways nog immer geldt als een sleutelplaat in de carrière van U2 uit zich anno 2011 nog steeds op het podium. Wie de band dit jaar aan het werk heeft gezien tijdens de imposante geldmachine die 360° Tour, zal ongetwijfeld hebben gemerkt hoe buitensporig veel tracks van Achtung Baby voorbij kwamen in de set tijdens een tournee die eigenlijk bedoeld was ter promotie van het laatste album No Line On The Horizon. Maar goed, Achtung Baby viert dit jaar ook haar 20-jarig jubileum. vandaar wellicht die vele nummers in de set. Maar vandaar in ieder geval vanaf 31 oktober een aantal pretpakketjes in de winkels voor elke soort liefhebbers.

Voor de ‘casual fan’ die het album nog niet heeft en het toch eens aan zou willen schaffen is er de standaard editie, waarop een remaster van Achtung Baby staat. Voor een paar euro meer heb je ‘m als dubbel-cd met op de tweede schijf allerlei niet eerder uitgebrachte demo’s. Deze twee releases zijn voor de doorgewinterde fan wellicht het minst interessant, daar ze ook allemaal zijn opgenomen in de twee moeders aller Achtung Baby releases.

U2 - Achtung BabyAllereerst is er de ‘Super Deluxe Edition’. Hierin zes cd’s met naast het album, alle b-kantjes en remixen uit de Achtung Baby-periode, ook nog veel niet eerder uitgebracht materiaal en een beetje als ‘oh ja, die was er ook nog’ een remaster van het in 1993 verschenen Zooropa album. Daarnaast bevat deze set vier dvd’s met daarop live-registraties van de Zoo TV Tour, videoclips en de nieuwe documentaire over de totstandkoming van Achtung Baby, From The Sky Down, gemaakt door Davis Guggenheim. De boel is verpakt in een dik boekwerk van 96 pagina’s en bevat ook nog 16 art prints. Exacte Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend gemaakt, maar op basis van de voorintekening op de Britse Amazon pagina’s kan je van een prijs van zo’n 125 euro uit gaan.

U2 - Achtung BabyVoor de fan die echt alles al heeft is er de gelimiteerde en genummerde Achtung Baby Uber Deluxe Edition. Deze bevat al het bovenstaande (maar dan met een 84-pagina’s tellend boek), alle singles van het album op doorzichtig vinyl, een exemplaar van Propaganda magazine, stickers, badges en een echte The Fly-zonnebril. Deze zal in onze contreien waarschijnlijk een slordige 400 euro moeten gaan kosten, eveneens uitgaande van de eerste berichtgeving op Amazon. Vreemd genoeg bevat die Uber Deluxe Edition – in ieder geval volgens het vandaag verstuurde persbericht – niet de LP-set die ook nog wordt uitgebracht. Volgens het persbericht bestaat die set uit het originele album verspreid over twee plakken gewoon vinyl (we mogen uitgaan van 180 grams, maar dat staat niet gespecificeerd), twee doorzichtig blauwe plakken vinyl vol remixen en b-kantjes en een boekwerk(je) van 16 pagina’s.

Prachtig nieuws voor de U2-fans natuurlijk, zo’n uitgebreide set. Al werpt deze set ook flink wat vragen op. Want tot nu toe is ieder U2-album dat de laatste jaren is geremasterd en opnieuw is uitgegeven, is als zelfstandige release op de markt gebracht. Zooropa mag dan wel het zusje van Achtung Baby zijn (zo werd het in 1993 ook gepresenteerd), het is allerminst een ‘vullertje’. Sterker nog, het is muzikaal een van U2’s meest interessante albums. Misschien niet altijd geslaagd, maar altijd spannend. Krijgt dat album als enige in de collectie nu geen eigen release en is het gedegradeerd tot voetnoot in de Achtung Baby geschiedenis? Daarnaast, waarom is het boek in de Super Deluxe Edition dikker dan de Ultra Deluxe Edition? Voor hetzelfde geld hadden die extra pagina’s toch prima doorgedrukt kunnen worden? En als we de plaatjes goed bekijken, is er meer vinyl te zien dan er volgens het persbericht in de box zou moeten zitten. Enneeh… welke niet eerder uitgebrachte tracks zullen uiteindelijk op de sets belanden? Er is namelijk nog geen tracklist bekend gemaakt. Genoeg stof om tot de release op 31 oktober de gemoederen in ieder geval flink bezig te houden…