×

Nieuws

16 april 2014

Abrupt einde aan carrière AC/DC afgewend

Geschreven door: Richard Verbrugge

Na een uiterst succesvolle carrière van ruim veertig jaar leek er deze week plotseling een eind aan AC/DC te komen. De uiterst precaire gezondheidstoestand van gitarist Malcolm Young maakte nieuwe opnamen of optredens onmogelijk. Volgens berichten in de Australische media kampt Young sinds eind 2013 met geheugenproblemen en werd hij drie weken getroffen door een beroerte waardoor er een bloedprop in zijn hersenen zit.

Hoewel geruchten over gezondheidsproblemen bij een van de bandleden al jaren circuleerden, lijkt het doek dan nu definitief gevallen voor Malcolm Young. Het leek een treurig eind voor een band die een enorme impact op het hardrockgenre heeft gehad en al decennia lang als een van de iconen van het genre geldt. Hoewel broer Angus Young het boegbeeld van de band was met zijn explosieve optredens en school boy outfit, was Malcolm de motor van de band. Hij was een belangrijk aandeel in de composities, co-produceerde en waakte over de reputatie van de band. De vijf leden hadden naar verluidt met elkaar afgesproken dat ze stoppen zodra een van de leden weg zou vallen of op zou stappen. Toch heeft de band in het verleden als eens zonder Malcolm Young getoerd. Problemen met alcoholverslaving noopte AC/DC toen om met neef Stevie Young te toeren. Door de fysieke gelijkenis van de neef viel menig concertbezoeker niet eens op dat er een bandlid miste. AC/DC nam echter nooit muziek op zonder Malcolm Young.

Dat gaat veranderen. Zanger Brian Johnson meldde vandaag dat de band “gewoon” de studio ingaat. Men had vanaf 1 mei een studio in Vancouver voor zes weken geboekt en gaat dus nu toch een nieuw album opnemen ondanks het feit dat Malcolm niet langer kan participeren. Over zijn vervanger is niets bekend gemaakt. Vermoedelijk zal Angus alle gitaarpartijen inspelen en neemt neef Stevie Young de taken waar tijdens de eerder toegezegde 40 shows ter ere van het 40 jarig jubileum van AC/DC.

De band plaatste onderstaand bericht op haar facebook pagina:

“After forty years of life dedicated to AC/DC, guitarist and founding member Malcolm Young is taking a break from the band due to ill health. Malcolm would like to thank the group’s diehard legions of fans worldwide for their never-ending love and support.

In light of this news, AC/DC asks that Malcolm and his family’s privacy be respected during this time. The band will continue to make music.”

AC/DC startte ruim veertig jaar geleden in Australië en maakte direct indruk met hun rauwe, strakke en harde rock. De Schotse zanger Bon Scott was een extraverte zanger met een enorm charisma en gitarist Angus Young was een ongekend brok energie op het podium. De andere drie leden legden een strakke basis voor de blues georiënteerde hardrock van de band. Na de klassiekers Let There Be Rock en het fenomenaal sterke Powerage ging producer Mutt Lange zich over de band ontfermen. Dat leverde een kraker op in de vorm van Highway To Hell. Na de onverwachte dood van zanger Bon Scott zat de band in zak en as, maar de band vond een vervanger in Brian Johnson en nam met hem Back In Black op. Dat album werd een mijlpaal en een million seller. Het is het meest verkochte hardrockalbum ooit nog voor Metallica’s Black album, Guns N’ Roses’s Appetite For Destruction en Van Halen’s debuut. AC/DC werd een band die wereldwijd arena’s vulde en groeide uit tot een stadionact in meerdere continenten. Na de prima opvolger For Those About To Rock ging de kaars in artistiek opzicht langzaam uit, maar het succes werd er niet minder om. Met Thunderstruck scoorde de band jaren later een wereldhit en consolideerde daarna haar positie. Het laatste wapenfeit was Black Ice, een million seller in tijden dat er nauwelijks bands zijn die dat aantal nog halen. Een concertregistratie in Buenos Aires (in het stadion van River Plate) toonde nog eens haarfijn aan dat de oudjes een publiek nog altijd in vuur en vlam konden zetten. Tegen de verwachting in lijkt er nu toch een opvolger van Black Ice te gaan komen.

Hieronder een clip van AC/DC in betere tijden:

https://www.youtube.com/watch?v=o8lnCna5dOs