×

Nieuws

30 mei 2013

AAA Festival Muziek en Kunst: Memento Mori

Geschreven door: WiM Redactie

Op 13 en 14 juni speelt het Koninklijk Concertgebouworkest een springlevend programma rondom de dood, memento mori, onder leiding van dirigent-componist Heinz Holliger. Het concert maakt deel uit van het AAA Festival Muziek en Kunst. Het motto memento mori (gedenk te sterven) was voor de Romeinen een excuus om extra van het leven te genieten. Ook in Latijns-Amerika wordt de dood eerder uitbundig gevierd dan weggemoffeld.

Naast het diep ontroerende Vioolconcert van Alban Berg, met solovioliste Veronika Eberle, en de spectaculaire balletsuite Alagoana van Bernd Alois Zimmermann staan sfeervolle werken van Holliger zelf op het programma: Ardeur Noire, gebaseerd op een pianostukje dat Claude Debussy tijdens de armoedige laatste jaren van zijn leven schreef voor zijn kolenhandelaar, en Zwei Liszt-Transkriptionen, waarvoor twee late pianowerken van de door de dood geobsedeerde Franz Liszt model stonden. Holligers orkestraties zijn soms subtiel, dan weer adembenemend in hun kleurenrijkdom.

Bernd Alois Zimmermanns Alagoana is gebaseerd op een Braziliaanse mythe over onsterfelijkheid, liefde en dood. Latijns-Amerikaanse en andere swingende dansritmes buitelen uitzinnig over elkaar heen, maar de muziek heeft ook zwoele en intieme momenten. Alban Berg schreef zijn Vioolconcert als in memoriam voor een meisje dat op haar achttiende stierf – het werk werd ook zijn eigen zwanenzang.

Heinz Holliger werd in de jaren zestig bekend als hoboïst. Lucas Macías Navarro, solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest, studeerde ooit bij hem. Hij beschouwt Holliger als de grootste hoboïst van deze tijd. ‘Daarover bestaat geen twijfel, hij heeft de geschiedenis van het instrument veranderd. Alleen al omdat talloze componisten voor hem nieuwe werken hebben geschreven: Hans Werner Henze, Luciano Berio, Witold Lutosławski, Bruno Maderna, enzovoort… [Holliger is] een groot musicus en een groot componist. Hij weet hoe harmonieën werken. En op het podium koppelt hij een enorme muzikale persoonlijkheid aan een vlekkeloze techniek’, aldus Navarro.