×

Nieuws

06 juni 2012

A Curva Da Cintura: De ideale link tussen Mali en Brazilië

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Mais Um Discos

Malinees kora legende Toumani Diabaté, de Braziliaanse poëet Arnaldo Antunes en gitaarheld Edgard Scandurra hebben hun krachten gebundeld om een nieuw album te maken. A Curva Da Cintura zal op 18 juni op het coole platenlabel Mais Um Discos uitgebracht gaan worden. Om het album een mooie introductie te geven is er een speciale video beschikbaar gekomen die werd opgenomen tijdens de albumopnamen in Mali. Het draait hierin vooral om de sleuteltrack van het album Cê Não Vai Me Acompanhar. Het project startte in 2010 tijdens het Braziliaanse festival Back2Black waar Diabaté samen met Antunes en Scandurra in Rio optrad. Het bleek het begin van een unieke samenwerking.

Het daarop volgende jaar nodigde Toumani Diabaté Antunes en Scandurra uit om naar Mali te komen om met hem opnamen te maken. Het album dat hiervan het gevolg was, A Curva Da Cintura, zal dus op 18 juni verschijnen en gepresenteerd worden op de eerste Londense versie van Back2Black Festival op 1 juli in de Barbicon.

Als een van de meest invloedrijke Afrikaanse muzikanten van de 21ste eeuw heeft Toumani Diabaté geen verdere introductie nodig. Hij bracht meer dan 10 solo albums en vele samenwerkingsalbums uit en won in zowel 2010 als 2011 de Best Traditional World Music Album at the Grammys in 2010 and 11. Arnaldo Antunes is een legendarische Paulistina (inwoner van Sao-Paulo) die met zijn band Titas gedurende de jaren 80 tot een van de populairste en invloedrijkste rockartiesten uitgroeide. Het is Arnaldo’s omarming van de popmuziek en hoe hij deze linkte aan de avant-garde die hem een de held van het bruisende Sao Paulo maakte en hem in status een soort van David Byrne van Sao Paulo maakte. Edgard Scandurra is een Paulistina gitarist, componist en zanger die onder meer de oprichter van Ira! was, een de meest fameuze Braziliaanse rockgroepen.