×

Concert

01 december 2013

Eerste editie van JazzOUT Heerlen groot succes.

Geschreven door: Wouter Schenk

Zaterdag 30 november was Heerlen de hoofdstad van Jazz, Funk & Soul. Met de eerste editie van JazzOUT, als slot van Heerlen Jazzt. De hele maand november stond al in het teken van concerten in deze stad in de Oostelijk Mijnstreek. Het Parkstadstheater was de locatie voor dit nieuwe verse en groots aangepakte festival. Met drie podia en een programma waar je je niet voor omdraait, in tegendeel. Grote publiekstrekkers waren Larry Graham en Candy Dulfer. Dat bewees de kaartverkoop. Het Parktheater was zo goed als uitverkocht.

Voordat de grote artiesten in de volgepake Limburgzaal stonden, was het eerste de beurt aan het jonge collectief Re:Freshed Orchestra. Een prachtige set met nummers van hun nieuwe binnenkort uit te brengen album. De Rotterdamse band, onder leiding van Alexander van Popta, bestaat uit talentvolle musici van verschillende muzikale achtergronden, waarvan een aantal gestudeerd heeft op het Conservatorium van Rotterdam. Ze zijn opgericht in 2011 en doen denken aan Snarky Puppy en Kyteman. Energieke funk, soul en hiphop, maar met een klassieke ondertoon met instrumenten als viool en cello. De twee lead zangeressen Poliana Vieira en Pink Oculus (Esperanzah Denswil) zijn top. Het hele orkest is top! Een prachtige opening van het jonge Heelense festival. Het nieuwe album komt in de loop van het voorjaar van 2014 uit. En een band om te onthouden!

Beneden in de ING-zaal speelt de Limburgse bassist Jo Didderen met de set genaamd Songs for my Father met de contrabas in de hoofdrol. De nummers zijn geschreven door Didderen en gearrangeerd door de Limburgse pianist Mike Roelofs. Didderen wordt onder andere begeleid door saxofonist Peter Hermesdorf en daarnaast door Rik Fennis (gitaar), Rob Sprinkhuizen (drums), Mijke Loeven (zang) en Johan de Haan (toetsen). Didderen heeft onlangs een CD uitgebracht onder de zelfde naam Songs for my Father, een ode aan zijn in 2004 overleden vader. Zeer aan te bevelen en een gedeelte van de opbrengst is voor het KWF voor bestrijding van kanker.

Larry Graham down stage

Hierna is het beurt aan de meester en uitvinder van de slapping techniek op de elektrische bas. Bijna een cliché om te zeggen, maar je komt er niet omheen als je de muziek van Larry Graham hoort.  Graham staat garant voor een grote show. De Limburgzaal is tot op de nok gevuld en de meester verschijnt – terwijl de band al speelt – door dwars door het publiek van een trap af te dalen. Het springt, swingt en funkt met z’n 67 jaar. Niet gehinderd door enige vorm van ouderdom alsof hij nog 37 is. En een prachtig duo vormend met zangeres Ms. Biscuit (Ashling Biscuit-Cole). Zij weet net zoals Larry zelf het publiek op te zwepen en een groot feest van deze set te maken. Graham schuwt het publiek bepaald niet, sterker nog een en al contact. Zo beetje aan het einde van de set daalt hij af van het podium om midden in de mensenmassa te soleren.

Vervolgens is het weer rustig in de ING zaal met een optreden van een trio met Mike Del Ferro. Dit talent en muzikale veelvraat staat borg voor prachtige cross-overs met traditionele muziek uit ondermeer Afrika en Zuid-Amerika. Naast eigen nummers en een mooie vertolking van enkele Jobim nummers creëert Del Ferro een ingetogen sfeer die welkom in contrast staat met het geweld even eerder in de Limburgzaal.

Tegen half twaalf staat de grote slotact klaar, onze eigen nationale trots Candy Dulfer. Net zoals Graham heeft Dulfer het talent om er een enorme show van te maken. Wederom is de zaal tot de nok toe gevuld. De ritmesectie dreunt heel hard, geen muziek voor mensen met gevoelige oren.  Dulfer speelt werk van haar nieuwe CD en weet het grote publiek aardig in vervoering te brengen.

Niet voor het grote publiek maar voor een handvol fijnproevers is de jam session die aan het einde van de festival avond wordt gehouden in het theatercafé. Veel artiesten van verschillende bands en lokale talenten spelen samen bekende funky en jazzy nummers. Zangeres, uit de Graham band, Ashling Biscuit-Cole alias Ms. Biscuit weet ook hier de aandacht te trekken. de De grote verrassing in deze set voor mij was wel Simon Oslender, hammond orgel. Wat een talent!  Deze 15 jarige orgelvirtuoos woont in de buurt van Aachen en speelde al samen met grote namen als Eric Vloeimans, Dr. Lonny Smith en de WDR Bigband. Hij wist de gehele gelegenheidsband op te zwepen met zijn enorm swingend hammondspel. Onthouden!

Video registratie jam session: Jam Session met Ashling Biscuit-Cole, Simon Oslender

Een zeer geslaagd festival, we zien uit naar editie twee volgend jaar.