×

Concert

13 juli 2013

De eerste NSJ 2013 avond is voor Terence Blanchard

Geschreven door: Dick Hovenga

• fotografie door Wouter Schenk

Met een sublieme set aan het begin van de avond en een fabuleus gastoptreden bij Snarky Puppy deed Terence Blanchard op de eerste avond optimaal van zich spreken.

Natuurlijk was daar ook het opzienbarende gastoptreden van ‘de kleine man uit Minneapolis’ bij de legendarische bassist Larry Graham maar zijn bijdrage was zo kort dat deze toch beduidend minder indruk maakte. Al was het natuurlijk best fijn dat zowel Prince als Santana aan een van de openingsoptredens van de avond meewerkten. Er ging gelijk een fijne buzz rond op het festival.

Terence Blanchard

Met een ronduit spetterende BadBadNotGood in de Congo was de 2013 editie van North Sea Jaz prima van start gegaan maar het was trompettist Terence Blanchard (sinds dit jaar teruggekeerd bij Blue Note) die met zijn groep jonge muzikanten in de Hudson het vroege hoogtepunt van de avond had. Met zijn nieuwe album Magnetic als uitgangspunt werd een geweldige set gespeeld. Vooral pianist Fabian Alamazan, saxofonist Brice Winston en de geweldige drummer Kendrick Scott maakten grote indruk. Maar het was Terence zelf die met zijn pure dan weer vervormde spel de show stal en het optreden naar grote hoogten stuwde. Pure emotie.

Voor het concert van Laura Mvula stonden zoveel mensen te wachten dat het voor het eerst in Rotterdam echt een gigantische chaos in de gangen werd. Haar Pop (inderdaad met hoofdletter P) verdient ook absoluut een groot publiek. Uitdagende, nimmer voorspelbare, songs met een uitstekende band gespeeld en door Mvula met haar prachtig volle stem naar grote hoogten gezongen. Daar gaan we de komende jaren nog heel veel plezier van hebben. Reeds vorig jaar aanwezig op North Sea, toen debuterend op het buitenpodium, was Lianne La Havas. Nu in de grote Maas was goed te zien hoe haar performance, met de vele optreden van het afgelopen jaar, gegroeid is. Nu haar songs ook bij het publiek bekender zijn lijkt ook La Havas zelfbewuster en stoerder. Het gaf haar optreden een fijn klasse mee.

Laura Mvula

Ondertussen had de vrijdagavond ook met optredens van een geweldige Mattias Eick, maar ja die man is gewoonweg altijd erg goed, een fijn optreden van Monty Alexander, een solide Michiel Bortslap Trio en een volledig op haar jaren 20 sfeer gebaseerde album Glad Rag Doll set van Dianne Krall al andere opvallende optredens gehad.

Seasick Steve, absoluut iets voor Pinkpop maar nogal misplaatst in de programmering van North Sea en een erg voorspelbaar (en glad gestreken) greatest hits spelende Santana in een lange 2 uur durende set, waren dan wel publiekstrekkers maar muzikaal niet echt interessant. Hetzelfde gold voor Caro Emerald. Onvermijdelijk bijna om haar niet op een festival te zetten met het gigantische verkoopsucces wat ze is, maar het optreden kwam maar erg moeizaam op gang.

Dan liever de jonge helden van Snarky Puppy. Wat een ongelooflijk feest om deze band op te zien treden, elke keer weer. De weergaloze combinatie van jazz, funk, rock, groove, fusion en wat al niet meer, komt op het podium tot volle bloei. Niet raar dat de band juist live albums uitbrengt om aan te geven waar ze staan als muzikanten en als band. Nadat het ongeïnteresseerde volop pratende gedeelte van het publiek na 2 composities weg was gegaan (Wat is dat toch? Ga dan niet bij een band staan praten en andere irriteren. Ga lekker naar buiten….!!) werd het optreden beter en beter. Met een gastrol van de geweldige Kendrick Scott op drums werd er al flink wat extra power aan het bandgeluid toegevoegd maar met de trompetsolo’s van held Terence Blanchard nog meer. Hij duwde de band naar wereldniveau. Gelijk maar weer voor volgend jaar boeken deze mannen en dan laten spelen met een net wat steviger zaalgeluid graag!

* Met een groot aanbod in muzikanten in verschillende zalen en een enorme hoeveelheid mensen om tussendoor van optreden naar optreden te lopen is het onmenselijk alles te zien. Written in Music heeft daarom een collectie uit het programma gemaakt.