×

Jaarlijst

07 december 2019

Written in Music Jaarlijst 2019

Geschreven door: WiM Redactie

Een lijst samenstellen van wat wij vinden dat de meest bijzondere albums van het afgelopen jaar zijn is een momentopname. We zijn er ons terdege van bewust. Het kan altijd zo zijn dat je over een paar maanden denkt: oh, die had er ook nog in gemoeten, of dat iemand je wijst op een album dat je ‘vergeten’ bent. Bekijk de lijst dus ook zo. Dat 2019 een mooi muziekjaar was hebben jullie het afgelopen jaar volop bij ons kunnen lezen en met journalisten in vele gelederen van het muziekspectrum nog meer dan voorheen.

Nu onze jaarlijst van 2019 online staat kunnen we de balans weer opmaken: 2019 was wederom een fijn jaar waarbij muzikale verandering in alle vormen ons wederom prikkelde en inspireerde. De onuitroeibare nieuwe bewegingen binnen de jazz, de herontdekte onopgesmukte punk en volledig nieuwe elektronische wegen overheersten op onze draaitafels. Mooi om wederom te zien hoe genregrenzen vervagen bij nieuwe stromingen en onherkenbaar en ondefinieerbaar zijn. Daarnaast waren er ook de vele vasten waarden, muzikanten die wij al jarenlang omarmen, en die met weer erg goede of zelfs hun beste albums kwamen.

2019 was tevens een jaar waarbij in Nederland steeds meer heel interessante muziek aan het grote publiek voorbijging. De vermainstreaming van muziek zowel op tv, radio als in de grote kranten en muziekbladen, is zo’n grote uitwas dat ook de meest interessante muziek overschaduwt lijkt te worden door in ons strot geduwde muzikale voorspelbaarheid. En juist nu er zo ontzettend veel in de muziek gebeurt. Maar ja, als je zoals bijvoorbeeld in de jazz maar blijft vasthouden aan die oude helden en die als de geldende jazz blijft aanzien, zie je niet wat er momenteel aan de hand is. Een gemiste kans. In het land waarin middelmatige en onoriginele nationale muziek optimaal gepromoot wordt, zelfs tot aan de hemel geprezen en populariteit als kwaliteit gezien wordt, is er een soort in zichzelf kerend muzikaal nationalisme is ontstaan. Terwijl ook in Nederland aan de rafelranden zo ontzettend veel moois gebeurt en dat zeker een goede kans zou moeten krijgen.

Maar onze jaarlijst van 2019 is misschien nog wel het meest een dikke middelvinger, of eigenlijk meerdere middelvingers tegelijk, naar het populistische politieke uitwas dat onze Vlaamse buren (inclusief Brussel) teistert. De manier waarop de regering, en de minister-president voorop, de Kunst (en dus ook de muzieksector) financieel willen korten is buitenproportioneel, bikkelhard en verschrikkelijk stupide. Juist het land waarin door zoveel geweldige en keihard werkende mensen de laatste jaren een fantastische nieuwe jazzscene, die alle genregrenzen immer ras overschrijden, hebben opgebouwd, wordt nu weer hard terug naar af verwezen. Laten we hopen dat al die geweldige aanjagers, die fascinerend frisse labels en natuurlijk de geweldige muzikanten, daarbij de energie vinden door te pakken en de politiek hard terecht te wijzen.

Maar laten we een fraai muziekjaar met een vrolijker noot eindigen. Muziek verbroedert en verzustert tenslotte en onze liefde voor muziek verbindt ons. Muziek overwint ook. Platen en concerten maken ons leven mooier, bijzonderder. Wij, de over muziek schrijvende …, willen onze lezers constant verrassen met nieuwe muziek die we veel te belangrijk vinden om in het overvolle aanbod, aangeboden via internet, verloren te zien gaan en we hopen dat we daarin optimaal slagen. Onze jaarlijst zal zonder twijfel albums bevatten die je nog niet gehoord hebt. Wij hopen dat je met deze lijst online nieuwe muziek ontdekt. Muziek die ons inspireerde om in onze vrije uren voor jullie te schrijven. Geniet ervan! Volgend jaar gaan we weer net zo hard aan de slag. Beloofd!

 

Written in Music Jaarlijst 2019:

Onze jaarlijst promotiefilm met de top 11 samengevat in fragmenten van 11 top tracks van album 11 naar 1:

Onze jaarlijst top 11 met de volledige 11 top tracks van album 11 naar 1:

Al onze jaarlijsten

 1. 2023
 2. 2022
 3. 2021
 4. 2020
 5. 2019
 6. 2018
 7. 2017
 8. 2016
 9. 2015
 10. 2014
 11. 2013
 12. 2012
 13. 2011
 14. 2010