The Jazzinvaders invite Azymuth: Crazy Samba en Jazzdance
In september toerden de Nederlandse nu-jazzband The Jazzinvaders met Azymuth, de legendes van de Samba Doido (Crazy Samba), door Nederland. Written in Music was bij het laatste concert in Amsterdam aanwezig en sprak met drummer Ivan Conti, bassist Alex Malheiros en Phil Martin, drummer/percussionist van The Jazzinvaders. De samenwerking met Azymuth was een initiatief van Phil. Azymuth is nog steeds volop actief ondanks het plotse overlijden in 2013 van toetsenist José Bertrami. Er staan nieuwe projecten op stapel in Brazilië. Azymuth en The Jazzinvaders namen gedurende hun twee weken durende verblijf niet alleen nieuwe nummers op in Martin’s studio in Dordrecht maar ook nieuwe bewerkingen van nummers van Azymuth. Deze worden op CD uitgebracht. Lilian Vieira deed naast Linda Bloemhard, de vaste zangeres van The Jazzinvaders, mee met een aantal optredens, maar was er in de North Sea Jazz Club niet bij.
WiM: Phil, hoe is de samenwerking met Azymuth tot stand gekomen?
P(hil): Zo’n 20 jaar geleden ontdekte ik hun eerste platen. Ik heb ze grijs gedraaid. Ze zijn ‘n paar keer in Nederland geweest, ben gaan kijken en was zwaar onder de indruk. 3 of 4 jaar geleden heb ik ze ontmoet toen Bertrami nog leefde, ik heb ze bij mij in een jazzclub in Dordrecht geboekt voor een workshop. Zodoende speelden we voor het eerst samen. Ivan zei tegen mij: als we ooit eens samen kunnen spelen, lijkt me dat hartstikke tof. Dat laat ik me geen 2 keer zeggen, met The Jazzinvaders hadden we dat al eerder gedaan met hammond legende Dr. Lonnie Smith.
WiM: Hoe is daarna verder gegaan?
P: We hielden contact via Facebook. Vorig jaar speelden ze hier in Nederland, toen heb ik ze de nieuwe Jazzinvaders CD gegeven. En zei ik tegen Ivan: na Lonnie Smith ben jij de volgende gastspeler. Toen zei hij: het zou tof zijn als Alex ook meekwam. We hebben officieel geen bassist, dus dat vonden we prima. Als we het The Jazzinvaders invite Azymuth zouden noemen, was het ook beter te boeken. Zo is het gegaan. Zij waren geïnteresseerd in onze muziek en wij in die van hen. Toen hebben we een combi gemaakt, vijf nummers van hen, vijf van ons. Wij hadden een aantal nieuwe nummers gemaakt in de discosfeer: Roy Ayers, Earth Wind and Fire, dat vonden ze ook tof om te proberen. Dat was voor hen een uitdaging en voor ons was dat de samba natuurlijk. We hebben die invloeden wel in onze muziek maar met hen is dat heel anders.
I (van Conti): Phil mailde me welke songs hij wilde spelen met ons en stuurde me songs van The Jazzinvaders. We vonden het heel goed, besloten daarom met hen samen te werken. Het is fantastisch met hen te spelen. Je kunt veel ritmes uitwisselen, vooral met Phil. En band is ook fantastisch. We leren ook van hen, qua ritme, harmonieën. Ze hebben in Linda Bloemhard een goede zangeres en geweldige blazers.
WiM: welke nummers hebben jullie gespeeld?
I: Van Azymuth: Jazz Carnival, Tamborim Cuica Ganza Berimbau, Circo Maribondo, Last Summer In Rio en Avenida das Mangeiras. En van The Jazzinvaders: Little Sunflower, Getaway en Perugia. Jazz Carnival is te vinden op Pure. Best of Far Out Years 1995-2006 (uitgebracht door Far Out Recordings) Dat is een geweldig album, een feest!
WiM: Jullie zijn nu al meer dan 40 jaar actief in de muziek. Hoe kijken jullie daar op terug?
I: Het was een fantastische tijd. Alex en ik praten er vaak over. We halen nu de oogst binnen. We blijven spelen tot God ons stopt. Het is sensationeel, ook nu we met een andere band samenspelen. Maar er is veel veranderd nu in de muziek. Er komt veel commerciële muziek uit maar dat geeft niet. Voor Azymuth is het fantastisch omdat er nu een nieuwe generatie opkomt. De DJ’s zijn voor ons belangrijk, niet alleen voor ons maar ook voor andere Braziliaanse muzikanten. Zij zoeken uit wie waarop meespeelt. De remixen (onder andere van Mark Pritchard en Jazzanova) op Pure vond ik eerst vreemd. Maar nu begrijp ik het. DJ Homicide begon daar 20 jaar geleden voor het eerst mee in Engeland.
WiM: hoe kwamen jullie op de term Crazy Samba?
I: Mensen die onze muziek hoorden noemden het zo. Een samba is meestal een 2/4. Wij spelen daaromheen, mensen weten dan niet waar we heen gaan in ritme en melodie. Daarom noemden ze onze muziek Crazy Samba.
WiM: hoe zouden jullie de muziek noemen die jullie nu met The Jazzinvaders spelen? Braziliaanse jazz?
I: Mix Jazz zou ik zeggen. De Europese ideeën over muziek komen samen met die van Brazilië. Vanuit een goede vibratie en vanuit respect voor elkaar. En symbolisch: we zijn als de Apollo 11 die de ruimte ingaat. We onderzoeken!
WiM: Alex wat kan je vertellen over de projecten Friends from Rio en Monster Disco?
A(lex): Friends from Rio bevat oude songs uit de jaren zeventig maar ook nieuwe. Van verschillende artiesten uit Rio: nachtclubzangers maar ook anderen zoals mijn dochter Sabrina Malheiros. Carlos Dafé, is vorig jaar na het carnaval uitgekomen. Het Monster Disco Project dateert al van voor die tijd. Arturo Verocai heeft daar veel aan bijgedragen. Er komt binnenkort een tweede release.
WiM: Welke plannen staan er op dit moment op stapel?
I: We gaan met de nieuwe toetsenist toeren door Brazilië. Daarnaast gaan we werken aan een akoestisch project, dus niet elektronisch. Met grand piano, akoestische bas en drums. En ook gaan we voor Far Out met de nieuwe keyboardspeler een album opnemen. En hier hebben we in de studio van Phil Martin in drie dagen nummers opgenomen van Azymuth en The Jazzinvaders.
P: Ik heb een studio in mijn tuin in Dordrecht. Het was een spontaan idee om op te nemen. Toen ze hier kwamen was het om nummers mee te spelen. In eerste instantie had ik zoiets: we hebben een paar dagen over, dan gaan we in de studio wat dingen opnemen. Maar er waren zoveel ideeën en al heel snel werd duidelijk dat we een hele plaat zouden kunnen maken. In drie dagen zijn bestaande nummers herschreven en hele nieuwe opgenomen. Ze hebben zoveel ervaring. Met Dr. Lonnie Smith hebben we ook in 3 dagen opgenomen. Lilian Vieira werkt er ook aan mee naast Linda Bloemhard, onze zangeres.
Live stond de supercombi Azymuth- Jazzinvaders als een swingend huis. Pittige jazzdance overgoten met een Brazil saus en andersom als Conti en Malheiros het voortouw namen; bijvoorbeeld in Circo Maribondo en Partido Alto met Conti onder andere op de specifieke Braziliaanse percussie-instrumenten tamborim en pandeiro. Linda Bloemhard bracht vol verve een aantal eigen songs zoals Find The Love en had met de vocoder haar eigen backing vocals ingesteld. Phil Martin, normaliter de drummer van The Jazzinvaders, zorgde nu knap voor de percussie op onder andere conga’s. Ook de blazerssectie was ijzersterk, vooral de solo’s van altsaxofonist Rolf Delfos (Houdini’s, Cubop City Big Band) waren van hoog niveau. Maar de hele band musiceerde op hoog niveau. Het was puur genot om naar te luisteren; en om de levende legendes Conti en Malheiros aan het werk te zien, Malheiros met zijn krachtige stuwende basspel en Conti met zijn weergaloze en subtiele drummen, spelend rond de 2/4 zoals hij al had uitgelegd tijdens het interview. Jammer alleen dat er tafels voor het podium stonden want op deze Brazil Jazzdance Mix had meer gedanst kunnen worden!!!
Line-up:
- Ivan Conti: drums
- Alex Malheiros: bas
- Phil Martin: percussie
- Linda Bloemhard: vox
- Berthil Busstra: keys
- Rolf Delfos: altsaxofoon
- Angelo Verploegen: trompet
- Miguel Boelens: tenorsaxofoon
Foto’s: Ton van der Kolk
https://www.youtube.com/watch?v=-LMQ0erkdy0