×

Interview

17 augustus 2009

Steye: creatieve ‘prutser’ met veel talent

Geschreven door: Norbert Tebarts

Label: Dox Records

Een theater-, filmmaker en muzikant die zegt een mengeling te maken van techno-blues, country-funk en singersongwriter-hiphop? Juist, ik geef je helemaal gelijk hoor, als je nu denkt “ach, weer zo iemand die geen keuzes kan maken”. Vaak belooft zoiets namelijk een schijfje vol onsamenhangende deuntjes, vooral ideaal als onderzetter. Toch, dat geldt zeker niet voor dit album. En dat is bijzonder, omdat het zijn debuutalbum is. Multi(media)talent Steye (Steije Hallema) blijft er misschien bescheiden onder, daarachter gaat wel degelijk een flinke dosis ambitie schuil.

Als ik de titel zo zie, je wilt met je muziek niet veel meer dan ‘ons warm maken’?
“Eigenlijk ben ik altijd een prutser geweest, ik vind gewoon alles leuk. Ik lijk wel op mijn vader, die was goochelaar, liet ook opeens iets ontstaan wat mensen niet verwachtten. En van m’n moeder heb ik dan weer de gevoelskant, die ik in m’n muziek ook kwijt wil. Zij sprak altijd zo’n typische moedermythe uit, dat ik al zong voor ik sprak en danste voor ik liep. Het zat kennelijk dus altijd al in me, maar ik heb wel mezelf alles aangeleerd en m’n eigen ding gedaan. Ik heb altijd naar veel verschillende muziek geluisterd, maar kan alleen Mr. Cab Driver van Lenny Kravitz en Moondance van Van Morrison spelen. Die laatste zelfs maar half.”

Eigenzinnig en creatief, waarom dan toch twee jaar over een album doen?
“Omdat het parttime moest. De productie is gedaan door Stefan Kruger en Stefan Schmid die natuurlijk erg druk zijn met Zuco 103. En ik had ook nog mijn werk bij PIPS:lab. Daarnaast zijn we voor kwaliteit gegaan. Iemand zei me ooit eens: je hebt snel, goed en goedkoop, daarvan kun je er maar twee tegelijk doen. En als je zoals in mijn geval geen geld hebt, nou laat ‘snel’ dan maar vallen. We hebben dus de tijd gehad en genomen om het goed te doen. Maar ik heb wel gemerkt dat het maken van een goeie plaat ook gewoon veel werk is.”

Je zegt van simpelheid te houden, toch klinkt het ook gecompliceerd
“Ik zou het zelf eerder ‘specifiek’ noemen. Dat komt natuurlijk ook door de mix van stijlen. Alhoewel daar nooit bewust voor is gekozen. Voor zo’n eerste album geldt, je moet alles nog uitvinden, kunt het niet overzien. Je kiest iedere keer op gevoel, zonder te weten waar het toe leidt. Het wordt een monument van een lang proces.”

Je zegt Steije te hebben veranderd in Steye voor het gemak in het buitenland. Uh, buitenland? Een ambitieus mannetje?
“Steije is eigenlijk natuurlijk een rare naam. Ik heb dus lang nagedacht over een artiestennaam, ook omdat ik Engelstalig zing. Maar dat ambitieuze, dat zit er zeker in. Dat mag toch wel, is het niet de droom van elke muzikant om lekker op tour te zijn? Ik heb niet de ambitie om een ster te worden hoor, maar wel om muziek te kunnen blijven maken. Just to make you feel warm hahaha…”

Met zijn debuut levert Steye een meer dan bijzonder product af: treffend weet hij de stijlen samen te smeden tot een frisse en zeer toegankelijke mix. Op die manier creëert hij toch een eigen geluid, met twaalf compleet verschillende nummers die stuk voor stuk af zijn. Voor wie houdt van afwisseling én van ‘gewoon goede muziek’. Nog geen beeld kunnen krijgen? Gewoon kopen!