Pablo Held: Jazzster aan de horizon
Met zijn nieuwe album Ascent maakte de Duitse jazzpianist Pablo Held maar weer eens heel erg duidelijk dat hij een muzikant is die we heel goed in de gaten moeten houden. En zijn erg fijne trio daarbij. Want ondanks het feit dat zijn naam nu echt alleen op de hoes van het album staat is het wel degelijk een trio-effort en zijn drummer Jonas Burgwinkel en contrabassist Robert Landfermann essentieel voor de sound. Voor het laatste album zochten ze weer een mooie samenwerking om de trio-sound fris en scherp te houden en de keuze voor de Braziliaanse gitarist Nelson Veras leverde wederom een album vol muziek op die prikkelt en emotioneert. Een beter moment om Held weer eens te spreken is er dus niet.
Door het zich snel door Europa verspreidende coronavirus is er geen mogelijk om elkaar face-to-face te spreken dus doen we het deze keer via Skype. We hebben het meteen over het nieuwe album en de samenwerking met Veras. ‘Eigenlijk is onze samenwerking ontstaan via een Artist in Residence die ik had op het Duitse jazz festival in 2018. Ik kreeg daar de mogelijkheid om drie avonden iets anders te doen. Een van die avonden wilde ik graag met mijn trio met Jonas en Robert doen en Nelson erbij. Ik had Nelson leren kennen via vrienden die hem op YouTube hadden gezien en die weten dat ik een grote liefde voor Braziliaanse muziek heb. Ik was direct verkocht en nodigde hem uit voor het festival (Nelson woont in Parijs). We hadden een instant match toen we gingen spelen. Vanaf mijn jonge jaren heb ik altijd een grote liefde voor jazz en Braziliaanse muziek, alle varianten, gehad en de akoestische manier van gitaarspelen van Nelson raakte me’.
‘Bij de repetities voor en tijdens het optreden raakte ik overtuigd dat dit nooit de enige keer mocht zijn dat we samen zouden werken. Als trio zijn we al meer dan 10 jaar bij elkaar en we zijn geweldig op elkaar ingespeeld geraakt. Ik was verbluft over hoe gemakkelijk Nelson zich binnen onze trio sound een eigen plek veroverde. Ik had al wat composities voor het optreden geschreven en toen we een datum voor opnamen van een samenwerkingsalbum hadden geprikt heb ik er nog een aantal nieuwe bijgeschreven. Composities die heel vloeiend kwamen omdat ik wist wat met z’n vieren konden bereiken. Spannend vond ik het om daar nog een stuk van Rachmaninoff bij te doen, en dan Nelson het intro op gitaar te laten spelen. Mijn achtergrond ligt, zoals bij vrijwel elke muzikant, ook in het klassiek. In mijn vrije tijd speel ik juist ook veel klassiek om mijn techniek te verbeteren en tegelijkertijd de klassieke meesters te blijven ontdekken. Ik wilde daarnaast voor Ascent ook graag de Thelonious Monk compositie 52nd Street Theme opnemen. Juist ook om daar Brazilië doorheen te laten klinken’.
We hebben het vervolgens over de muzikale levensperiode waar hij in zit. ‘We zijn met het trio nog steeds flink aan het doorduwen. We maken tours langs de belangrijkste jazzclubs maar op een of andere manier heeft het wat langer geduurd dan we verwacht hadden. Met onze laatste twee albums Investigations en Ascent, beide uitgebracht bij het Britse Edition Records, hebben we nu wel de aandacht gepakt die we voorheen niet kregen. En ik weet ook dat onze optredens met legende gitarist John Scofield in 2014, en nog succesvoller in 2017 in de herhaling, daaraan meegeholpen hebben. Mooi trouwens om daar nu aan terug te denken. Nelson viel eigenlijk onze triosound binnen en veroverde zijn plek. Wij keken op voorhand alle drie enorm tegen Scofield op, volledig terecht natuurlijk vanwege zijn staat van dienst, maar ook hij wilde in de bandsound ‘verdwijnen’, echt onderdeel van de band zijn. Niet een beroemde jazznaam met een trio daarachter. Dat was heel mooi en leerzame ervaring. Muzikanten als Scofield zetten je flink aan het werk om te laten zien en horen waar je in muzikale ontwikkeling staat, zowel als muzikant als, als band. Je muzikale groei is dan enorm’.
We krijgen het nog even over zijn aanwezigheid op het net. ‘Ik ben op internet onder de naam Pablo Held Investigates een serie begonnen waarin ik mijn muzikale helden van vroeger en nu spreek en interview over hun muzikale leven. Muzikanten die ik door de jaren heb leren kennen, waar ik mee heb gespeeld of die ik gewoonweg adoreer. Het zijn zeer inspirerende sessies waarbij ik gewoonweg maar alles vraag wat in me opkomt. Waar ze muzikaal vandaan komen, wat hun invloeden zijn, hoe ze zelf muziek schrijven, maken en opnemen, tegen wie ze opkijken of met wie ze graag nog eens zouden spelen. Het begint ondertussen al een hele waslijst te worden: Van Larry Goldings, Jakob Bro, Jeff Ballard, Vince Mendoza tot aan Kit Downes, Wayne Shorter en natuurlijk John Scofield’. (pabloheldinvestigates.com)