×

Interview

11 augustus 2015

Nicke Borg over het nieuwe Backyard Babies album

Geschreven door: Sicco Roukema

Label: Gain Music

Eind augustus komt er een nieuw Backyard Babies album uit. 7 jaar na het laatste, gelijknamige album, is Four By Four de zeer sterke opvolger. Het eerste fysieke levensteken na de noodzakelijk ingelaste break van zo’n 4 jaar. Inmiddels is de band al weer stevig aan het toeren en tussen een aantal Spaanse shows in, spraken we frontman Nicke Borg.

De zeer spraakzame Nicke is bijzonder trots op Four By Four. Een belangrijk album dat sowieso een teken is dat de band hun crisis heeft overleeft. Toch vinden we in de songteksten geen referenties naar de break, of de persoonlijke issues die Nicke heeft gehad. Zelfs niet het erg mooie en ingetogen Mirrors. Volgens Nicke is deze tekst zo geschreven dat het over iedereen kan gaan die wel eens in een slechte relatie heeft gezeten. Het was ook het eerste nummer dat hij schreef voor het nieuwe album. Aanvankelijk was het veel steviger bedoelt, met veel meer gitaren. Maar … (de producer) stelde voor om het nummer te strippen waardoor het veel intenser is geworden. Sowieso is de hele plaat minder een wall of sound geworden. “Ik denk dat we op Four By Four veel meer laten horen wie we echt zijn. Alle nummers klinken zoals ze ook live klinken.

Ook over de break-up is Nicke bijzonder eerlijk. “Die breuk was nodig. We konden niet meer verder met elkaar. We waren op een punt beland dat we niet meer de beste vrienden waren en dat het plezier in muziek maken met elkaar redelijk weg was. 20 jaar intensief muziek maken had zijn tol geëist. Er waren ook veel persoonlijke problemen die ik moest oplossen. De break was echt, geen marketing stunt. Ik kwam er mee en uiteindelijk had was Dregen de eerste die toegaf hetzelfde gevoel te hebben”.

Tijdens de impasse van Backyard Babies kon Nicke zijn demonen de baas worden, weer aandacht aan zijn gezin geven en een langgekoesterde solo carrière opzetten. Hij leverde twee langspelers af en een EP (check zijn website)  Ook Dregen leverde een solo album af en speelde mee op het album van Michael Monroe.

Toch besloot de band weer bij elkaar te komen. “Er werd een vergadering gepland met de manager en het bleek al snel dat iedereen er weer voor 100 % voor wilde gaan. Er kwamen mooie aanbiedingen van een paar festivals op ons pad. Mijn belangrijkste beweegredenen om weer met Backyard Babies te starten waren plezier, creativiteit en een klein beetje geld. Dat bleek voor iedereen de 3 voornaamste redenen en en snel voelde het dat dit allemaal aanwezig was”.

De solo carrière heeft zeker invloed gehad op Nicke als componist. “ Allereerst werkte ik met mensen die niet uit de punkrock scene kwamen. Hele andere muzikanten. Mijn muziek was ook veel ingetogener. Dat is iets wat ik nu ook heb gedurfd op Four By Four. Toen we 20 jaar geleden begonnen met Backyard Babies kon geen van ons allemaal goed spelen. Daar ging het ook niet om. Wat we altijd belangrijk hebben gevonden is een goed liedje. Een mooi pakkend refrein. We zijn nog niet de beste muzikanten, maar we hebben in de laatste jaren wel wat geleerd en zijn zeker gegroeid als muzikanten”.

In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd in de muziek wereld. Maar zelfs tussen hun laatste release en dit aankomend album is er veel veranderd. “Vroeger ging er veel meer geld in de muziekbusiness om. Dat was lekker, maar voor kids als wij ook weer niet zo goed. Of je een kind loslaat in een snoepwinkel. Alles ging er razendsnel doorheen. Dat is nu niet meer zo, in ieder geval niet met bands als ons. Toevallig hadden we gisteren een handvergadering en toen vroegen we ook aan elkaar wat de verwachtingen waren voor dit nieuwe album. We zijn er ontzettend trots op, maar we verwachten niet dat het gaat verkopen. Maar als de kids het maar kunnen horen en plezier aan beleven en naar onze shows komen. Dat is allang goed voor ons”.

Het meest bijzondere nummer op het album is zonder meer het slotstuk Walls. Een nummer dat begint met een akoestisch basloopje en akoestische gitaren. Beetje country en super pakkend. Daarna gaat het nummer vol elektrisch, maar de verassing zit aan het eind. Een soort metal / soundtrack encore. Ook Nicke is zeer te spreken over deze versie. Dat slotstuk is er in de studio pas bij gekomen. Het is zo anders, qua spel en sfeer en toch past het super mooi. We zijn allemaal gek van metal en van horror soundtracks en zo is het er precies uitgekomen. Dat is ook de Backyard Babies van nu. Geweldig omdat dat ook te laten horen”.

Als laatste vraag ik Nicke nog naar zijn radioshow Bandit Rock Radio. “In mijn radioshow draai ik veel jaren 70 en 80 rock, maar ook nieuwe dingen. Dat vind ik leuk, op een andere manier met muziek bezig zijn en andere bands helpen. Streamen is ok, dat doe ik ook veel, maar mensen vinden het toch ook leuk om bands aangeleverd te krijgen, om tips te krijgen. Daarom blijft radio nog leuk”.

Backyard Babies staat op 21 november op Speedfest in Eindhoven

Four By Four komt 28 augustus uit.

https://www.youtube.com/watch?v=4J16bqP2nrA