×

Interview

10 maart 2010

Mariza doet alles met hart en ziel

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: World Connection

Haar laatste album Terra is triple platina in haar thuisland Portugal, ze treedt op in de grootste en beroemdste concertzalen ter wereld en wordt, na de legendarische Amália Rodrigues, de nieuwe koningin van de fado genoemd. Het succesverhaal van Mariza krijgt wederom een fraai vervolg met het uitbrengen van de DVD Terra Em Concerto. Deze maand komt ‘de blonde fadista’ bovendien naar Nederland voor een viertal concerten. Written in Music spreekt met Mariza terwijl ze in Havana nageniet van het optreden dat ze de dag ervoor heeft gegeven samen met de Cubaanse pianist Chucho Valdés tijdens het Festival Del Habano.

WiM: Bestaat er een kans dat je, in navolging van zangeres Buika, ook een live-album met Chucho Valdés gaat opnemen?
Ik weet het niet. Vorig jaar speelde ik met hem op North Sea Jazz en dat is zo goed bevallen dat we sindsdien soms samenwerken maar of we ooit samen iets gaan opnemen zal de toekomst moeten uitwijzen.

WiM: Nu is er de DVD Terra Em Concerto. Vanwaar deze release?
Wanneer mensen de beelden bij de muziek zien, ontstaat er meteen een andere sfeer en beleving van het concert. In 2006 is er ook een DVD uitgebracht van het concert in mijn ‘thuishaven’ Lissabon in 2005 en daar kreeg ik veel positieve reacties op van enthousiaste mensen. Ik vind het belangrijk en een eer dat ik de muziekcultuur van Portugal mag en kan uitdragen en ik wil dit ook zo duidelijk mogelijk overbrengen op de kijkers/luisteraars. Met begeleidende beelden krijgt de muziek bovendien een extra dimensie, waardoor je dus optimaal van het concert kunt genieten.

WiM: Bezoek je zelf regelmatig een concert van andere moderne fadozangeressen-en groepen zoals Ana Moura en Deolinda?
Ik heb helaas te weinig tijd om veel optredens te zien. Ik ken ze wel en vindt het prachtig dat zij ook succes hebben met het vertegenwoordigen van de Portugese muziekcultuur. Ik luister wel veel muziek en sta altijd open voor nieuwe dingen. De laatste tijd luister ik graag naar free jazz en soul. Omdat ik daarnaast de kans heb om met veel fantastische artiesten samen te werken, word ik ook door hen beïnvloed, waardoor ook mijn muziekstijl zich blijft ontwikkelen.

WiM: Na concerten in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kom je in deze maand ook naar Nederland voor een aantal optredens. Heb je er zin in?
Zeker, vooral optreden in Theater Carré in Amsterdam vind ik altijd geweldig, dat voelt inmiddels als een soort thuiskomen en muziek maken voor mijn ‘familie’. Ik heb dat gevoel bij meerdere concertzalen in grote steden, zoals de Carnegie Hall in New York, de Hollywood Bowl in Los Angeles en de Opera House in Sydney. Natuurlijk vind ik het ook te gek om elders te spelen, begrijp mij niet verkeerd, maar sommige plekken hebben gewoon iets speciaals. Het echte thuisgevoel komt pas als ik weer terugkeer naar mijn stad Lissabon, haha. Ik reis erg veel de laatste jaren en hoewel dat soms vermoeiend is, is het mogen spelen in de mooiste zalen ter wereld en de kans om mensen enthousiast te maken met mijn muziek, de grootste beloning voor mij. Dat geeft mij zoveel energie! Ik doe alles wat ik doe met hart en ziel, deze ‘waarheid’ is mijn enige drijfveer, de muziek komt dan altijd en overal.

16 maart 2010: Theater aan het Vrijthof, Maastricht – Netherlands
17 maart 2010: Koningin Elisabethzaal – Antwerp – Belgium
19 maart 2010: Oosterpoort, Groningen – Netherlands
21 maart 2010: Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven – Netherlands
22 maart 2010: Koninklijk Theater Carre, Amsterdam – Netherlands