×

Interview

11 september 2013

King Krule: ‘Muziek is mijn leven.’

Geschreven door: Matteo Bennardis

Label: True Panther

Met meerdere projecten en grote samenwerkingen lijkt de 18-jarige King Krule hard op weg om een belangrijke naam te worden in de nieuwe stroming van electronische muziek. Naast King Krule heeft hij het project Zoo Kid, waarbij hij electronic mixt met zijn gitaar. Zijn bekendste samenwerking is met Mount Kimbie, een van de grootste electronische acts op dit moment. En dit is pas het begin voor deze jongeman.

WiM: Hoe ben je in de muziekwereld beland?

Ik was altijd al fan van muziek en ik wist altijd al dat ik muzikant wilde worden. Ik speel sinds mijn achtste al gitaar, maar ben ook al doorgegaan tot keyboard. Ik neem al mijn platen alleen op, alleen live gebruik ik een band. Zoo Kid was het begin van alles. De laatste mixtape daarvan was voor mij de overgang naar King Krule. Dat was 2010. Ik was toen 16 en besloot gewoon dat ik de naam wilde veranderen. Mijn instelling en sound zijn nog steeds hetzelfde.

WiM: Wat is je inspiratie bij het schrijven?

Eigenlijk alles. Van romantiek tot de kleine dingen die gebeuren in mijn leven. Alles kan mij inspireren. Ik heb lang gewerkt aan de eerste EP dus ik kon al mijn gevoelens eruit halen.

WiM: Hoe heb je je eigen sound gevonden?

Ik weet het niet. Ik ging gewoon op een dag spelen. Ik luisterde veel postpunk. En toen ik eenmaal probeerde muziek te maken, kwam mijn sound vrij snel.

WiM: Zie je jezelf groeien met de muziekindustrie of blijf je hetzelfde?

Ik blijf ontwikkelen. Ook tussen al mijn projecten ben ik steeds blijven groeien. Voor het nieuwe album ben ik meer bezig geweest met mijn teksten. Ik ben minder naïef geworden.

WiM: Wat kunnen we verwachten van het nieuwe album?

Gewoon hele goede muziek. Ik heb veel plezier gehad met het maken van het album en dat kan je terug zien. Het was een lang proces, maar erg interessant. Ik vond het erg interessant om nieuwe instrumenten en effecten te gebruiken. Zodra ik zie hoe het album gaat, weet ik of ik goed bezig ben.

WiM: Je bent nog erg jong. Doe je nog iets naast je muziek?

Ik ben kunstenaar. Ik schilder erg veel en zou er graag een carrière willen maken. Het is redelijk te vergelijken met mijn muziek.  Meer kan ik er niet over zeggen. Muziek is mijn leven, net als kunst. Ik woon op mezelf, ben gestopt met school en richt mij volledig op mijn zelfexpressie.