×

Interview

25 april 2011

Interview Moddi: droomdebuut van een eigenzinnig Noors talent

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: Munich Records

De Noorse band Moddi is in 2005 opgericht door zanger, gitarist en accordeonist Pål Moddi Knutsen. Toen de band in 2008 de EP Rubato uitbracht en men lovende kritieken van internetmagazine Pitchfork kreeg voor hun optreden op het Øyafestival in Oslo begon de muziekcarrière van Moddi echt van de grond te komen. In 2009 nam Moddi hun debuutablum Floriography op in Reykjavik, onder bezielende leiding van producer Valgeir Sigurðsson, bekend van zijn werk voor o.a. Björk, Bonnie ‘Prince’ Billy, Coco Rosie, Ane Brun en The Magic Numbers. Het album kreeg in eigen land lovende recensies. Op 14 februari 2011 werd het album in ook Nederland uitgebracht.

Written in Music spreekt met de sympathieke frontman Pål Moddi Knutsen over dit debuutalbum Floriography, over zijn muzikale achtergrond, de naderende live-optredens en over zijn redelijk unieke visie op geld, roem en succes.

Moddi

Moddi

WiM: Floriography is geproduceerd door Valgeir Sigurðsson. Hoe kreeg je het voor elkaar om deze bekende producer voor jullie album te strikken?
Ik heb het aangedurfd om hem een demo te sturen en toen hij hierop enthousiast reageerde voelde dit als een droom die uitkwam! Toen zijn we naar de Greenhouse Studio in Reykjavik gegaan en hebben daar met hem het album opgenomen. Valgeir is een geweldige producer die ons goed aanvoelt en aanvult waar nodig is.

WiM: Als ik naar je muziek luister, klinkt het voor mij als een spannende kruising tussen Damien Rice en Sigur Rós.
Dank je! Dat hoor ik wel vaker. Het zijn ook beiden voorbeelden van artiesten die ik hoog heb zitten en net als mij volstrekt hun eigen gang gaan. Ik heb Damien Rice zelfs een aantal keer gesproken. Hij is compleet afgeknapt op de muziekindustrie, had eigenlijk al geen zin meer in een tweede plaat, die uiteindelijk toch op de markt is gekomen (9). Ik kan dat goed begrijpen. Voor ons heeft muziek maken ook helemaal niets te maken met commercie, roem en succes. In 2010 kregen wij van de band A-ha een aanmoedigingsbeurs (t.w.v. € 125.000). Wij hebben dit bedrag aan onze platenmaatschappij gegeven. Wij hebben het vertrouwen in hen dat zij alles zullen doen wat nodig en mogelijk is om Moddi op de kaart te zetten. (Een andere beurs van € 100.000, aangeboden door By: Larm, heeft Moddi geweigerd omdat dit werd gesponsord door de Noorse oliemaatschappij Statoil en dit niet paste in hun visie op klimaatveranderingen – RS). Mijn enige doel was een droomdebuut maken!

WiM: Je speelt zowel gitaar als accordeon. Dit geeft een uniek en eigen geluid. Speel je al van kind af aan beide instrumenten?
Ik ben als kind begonnen met klassiek piano, daarna leerde ik trompet spelen en vervolgens basgitaar. Pas later heb ik een accordeon geleend en heb ik mijzelf aangeleerd deze te bespelen, dus vrij onconventioneel.

WiM: Floriography klinkt heel sfeervol en vol emotie en kent in het nummer Magpie Eggs een van haar hoogtepunten. Kun je vertellen waar dit nummer over gaat?
Ik heb dit nummer in 2006 al geschreven en toen voelde ik dat ik een compleet album wilde maken waar ik trots op kan zijn. Het nummer gaat over jonge, socialistische activisten die meningen verkondigen waar ze diep in hun hart niet achter staan, ze vechten voor iets wat ze eigenlijk niet kunnen verdedigen. Het eten van een magpie (soort kraai)-ei staat symbool voor het onbewust uitdragen van andermans meningen, waardoor men dus eigenlijk bedrogen uitkomt.

WiM: Een ander nummer heeft de titel Poetry. Voel je jezelf een echte poëet?
In zekere zin wel! Ik vind de tekst van een nummer zeer belangrijk. Bijna altijd komt echter de muziek als eerste. Het schrijven van de bijpassende teksten is vaak een zware taak en duurt soms een eeuwigheid. Ik ben niet geduldig genoeg om een echte poëet te zijn. Daar waar de muziek soms wel ‘van boven’ lijkt te komen en dus haast iets goddelijks heeft, ga ik voor teksten soms door een hel (lacht).

WiM: Wat heb je met het getal 7?
Niet zo veel, jij doelt natuurlijk op het nummer 7!, dat staat echter voor 7 faculteit, wat neerkomt op 5.040, het aantal mensen waar volgens Plato plaats voor was op aarde. Inmiddels zijn het er aardig wat meer geworden, al zijn het waarschijnlijk wel maximaal 5.040 invloedrijke mensen die bepalen wat er op aarde gebeurt.

WiM: Je bent nu aan het touren door Europa en doet ook Nederland en België aan. Wat kunnen we daarvan verwachten?
We spelen met de volledige band en zullen naast nummers van het album ook enkele songs spelen die niet op het album staan, de B-kantjes, zeg maar. We hebben nu al zo´n 150 optredens gedaan en toch, elk concert is uniek, telkens gebeuren er weer andere magische dingen. Als mensen mij vragen na een concert of ik het optreden zelf goed vond, zeg ik standaard: het volgende optreden is nog veel beter!

Moddi tourt momenteel door Nederland en België:
28 april: Roepaen, Ottersum
29 april: Paradiso, Amsterdam
30 april: Dranouter Aan Zee Festival, De Panne (B)
01 mei: AB Club, Brussel (B)