×

Interview

07 april 2012

Eric Bibb: ‘Iedere plaat maakt je sterker en overtuigender’

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Label: Dixiefrog

Eric Bibb heeft sinds maart zijn nieuwe studioalbum Deeper In The Well uit en deze wordt gezien als de beste plaat uit zijn oeuvre. Hij weet de oude sound uit Louisiana, waar de opnames plaatsvonden, te combineren met de sound van nu. Zelf vindt hij dat deze plaat beter is geworden dan hij van tevoren had gedacht. “Ik ben heel blij en heel erg tevreden met het resultaat, het is een prachtig album, boven al mijn verwachtingen! Ik denk dat het mijn beste is tot nu toe”, vertelt een enthousiast Bibb aan de andere kant van de lijn.

“Ik heb altijd erg hoge verwachtingen wanneer ik een album maak, en dat gold ook zeker voor Deeper In The Well vanwege de mensen waarmee ik samenwerkte. Dat zijn allemaal stuk voor stuk heel goede muzikanten.”

Louisiana

De opnames voor Deeper In The Well vonden plaats in Louisiana bij Dirk Powell’s Cypress House Studio in Pont Breaux. Hij ontmoette Powell afgelopen januari 2011 voor de eerste keer tijdens de BBC uitzending Celtic Connections, waar ze samen muziek maakten. Het klikte meteen.

Het idee om in Louisiana op te nemen ontstond echter al eerder, tijdens een ontmoeting met Matt Greenhill van Folklore Productions. Hij wist de juiste musici bij elkaar te brengen voor Bibb’s plaat. Bibb was namelijk op zoek naar een multi-instrumentalist om naast harmonica-virtuoos Grant Demody zijn cd mee op te nemen. Greenhill stelde Dirk voor. “Het was Dirk die met het idee kwam om dit album op te nemen in zijn studio in Louisiana. Hij kent de staat Louisiana goed en wist dat er goede dingen uit zouden komen als we daar zouden werken. Ik was er nog nooit geweest, behalve in New Orléans dan.”

“Ik heb echt een fantastische tijd gehad in Louisiana. Het kostte ons vier á vijf dagen om alles op te nemen. Het was heel relaxed, een huiselijk sfeer, gemoedelijk. Het was gemakkelijk om samen te komen muzikaal gezien, er was totaal geen stress en de muzikanten waarmee ik werkte zijn geweldige mensen. Ik voelde me heel comfortabel rond hen. Muzikaal gezien zaten we allemaal op één lijn, er waren geen belemmeringen en het voelde alsof we al heel lang samen speelden. De enige met wie ik al eens samen gespeeld had, was Grant Demody, de anderen had ik nog nooit ontmoet.”

Band

Het was wederom Matt Greenhill die op de proppen kwam met de Creoolse violist Cedric Watson en de groovende drummer Danny DeVillier. In totaal telde de band zes koppen tijdens de opnames. Ook werden er nog drie gastspelers opgetrommeld om mee te werken aan het album. Voor een live optreden neemt Eric Bibb al deze muzikanten echter niet mee. “Ze hebben allemaal een eigen carrière, zeer succesvol ook, dus die zijn veel te druk. Ik doe wel een kleine toer met ze door Amerika, maar ze gaan niet mee naar Europa, hoe graag ik dat ook zou willen. Ik wenste dat het mijn band was want ze zijn erg goed en heel relaxed en ik mag ze echt heel graag. Op tournee zijn het meestal de harmonicaspeler en ik.”

Culturen

Dat de opnames in Louisiana plaatsvonden is een heel bewuste keuze. “Louisiana is een muzikale openbaring. Het is niet zoals elk ander deel van Amerika, helemaal niet, het is een nieuwe plaats, anders. Ik houd van nieuwe plaatsen. Het is een plaats die muzikaal gezien enorm rijk is, er zijn zoveel culturen die daar samen komen. De sfeer is geweldig, er vloeit goede energie en er is goede muziek. Ik wist dat als ik daar heen zou gaan, ik er goede muziek zou maken omdat overal in Louisiana muziek is. Je hoort gewoon overal om je heen muziek.”

Louisiana ademt muziek, niet zo gek als je bedenkt dat daar een rijke historie van Afrikaanse, Franse, Spaanse, Caribische en Amerikaans-Indiaanse invloeden ligt die allemaal hun stempel hebben gedrukt op de cultuur en de muziek in de staat. Louisiana is op ook van invloed op Deeper in The Well. “Dirk, Cedric en Christina (Balfa, Cajun triangel) hebben een Louisiana sound. Ze voelden echt de muziek van die staat. Dat kun je heel goed terug horen op het album. Er is een ‘overall flavour’ op de plaat waaraan je kunt horen dat we in Louisiana waren.” De cajun-invloeden, als ook de blues, gospel, folk en country en Creoolse invloeden hoor je duidelijk terug op de cd. “Ik heb daar nog nooit eerder een opgenomen, ja, wel een keer een paar nummers, maar geen heel album. Dat was echt voor het eerst en dat beviel wel heel goed.”

Invloeden

Niet alleen was Louisiana van invloed op Erics muziek, ook een tig aantal muzikanten hebben zijn muziek in de loop der jaren beïnvloed. “Iedere muzikant die ik ooit heb gehoord en waarvan ik genoten heb is van invloed op mij. Dat kan van alles en iedereen zijn. Amerikaanse blues, roots, folk, elke vorm van muziek, maar ook plaatsen zoals Mali, Wenen en Louisiana. Alles is van invloed. Ik heb een hele lange lijst van muzikale helden. Mijn grootste held is denk ik Taj Mahal (Henry Saint Clair Fredericks). Maar mijn lijst is zo groot, er zijn nog veel meer grote namen die me beïnvloed hebben, het is een oneindige lijst. Het kost me heel veel tijd om net zo goed te worden als hen.”

Ook zijn er verscheidene artiesten van nu die hij erg kan waarderen. “Prince!!!”, roept een enthousiaste Eric. “Hij is echt een genie! En recent heb ik getoerd door Australië met Krystle Warren, ze was mijn support act. Zij is echt een magnifieke singer-songwriter, heel getalenteerd en ze heeft echt een eigen stijl. Ik denk dat ze heel groot kan worden. Ze is geweldig, een unieke muzikant.”

Bob Dylan

Op Deeper In The Well staat The Times They Are A Changin’, een cover van Bob Dylan, niet per se een held van Bibb, maar als kind kreeg hij wel een advies van hem wat hem altijd is bijgebleven. “Ik ontmoette hem toen ik nog een erg jonge en gepassioneerde speler was. Hij gaf me het kleine advies om mijn gitaarspel simpel te houden en geen moeilijke technische dingen of andere trucs uit te halen. Ik was toen te jong om werkelijk te begrijpen wat hij bedoelde en erover na te denken. Ik was allang blij dat hij überhaupt tegen me sprak! Pas op een veel later tijdstip, toen ik ouder werd en meer en meer gitaar speelde, realiseerde ik me hoe goed zijn advies van destijds was, want de beste manier om te communiceren is waarschijnlijk door gewoon rechttoe rechtaan gitaar te spelen.”
De reden waarom hij The Times They Are A Changin’ opnam omdat hij het een heel goed en krachtig nummer vindt. “Het voelt alsof het een nummer van nu is, ondanks dat het opgenomen is in de sixties. Het had zo van deze tijd kunnen zijn.”

Gitaar

De liefde voor de gitaar kreeg Eric Bibb al op jonge leeftijd. “Toen ik zeven jaar oud was leerde ik voor het eerst gitaar spelen.” Hij kreeg een akoestisch steelstringgitaar. “Mijn vader is een groot zanger en hij werd altijd omringd door goede gitaristen, echt geweldige mensen. Dus ik ontmoette veel van hen en hoorde en zag hen spelen, dat wilde ik ook.” Zijn vader, de New Yorkse zanger Leon Bibb, werd bekend in de jaren ’50 en ’60 en zijn oom was de wereldberoemde jazzpianist (en componist) John Lewis van het Modern Jazz Quartet. Zijn peetvader was de zanger, acteur en activist Paul Robeson en vrienden van de familie waren onder andere Pete Seeger en Odetta. Bibb groeide dus op tussen (grote) muzikale talenten.

Inspiratie

Om songs te schrijven put Bibb inspiratie uit zijn eigen innerlijk bron, de albumtitel past daar perfect bij. “Deeper In The Well is als een bron, ik heb het gevoel alsof ik nog steeds dieper duik en dat is erg goed.” Hij bedoelt daarmee dat hij (muzikaal) nog steeds groeit en nog wel even door zal gaan met muziek maken. “Ik schrijf al heel lang muziek nu en het komt gewoon tot mij. Ik begon deze carrière ooit als troubadour. Ondanks dat ik oorspronkelijk uit Amerika kom, heb ik veel gereisd in Europa en uiteindelijk ben ik er gebleven.” Zijn huidige woonplaats is Helsinki in Finland.

Nieuw album

Ondertussen heeft de 60-jarige singer-songwriter alweer een nieuw album opgenomen. “Afgelopen januari ben ik de studio in gedoken met Habib Koité, hij komt uit Mali. Een geweldige gitarist en zanger. Ik wilde al heel lang met hem samenwerken en dat heb ik nu uiteindelijk gedaan. In oktober komt dat album uit.”

Zelf noemde Eric Deeper In The Well zijn beste plaat tot nu toe. “Of ik het moeilijk vindt om Deeper In The Well te overstijgen? Ieder album is goed, ik bedoel dat ik niet probeer er een wedstrijdje van te maken om het succes van vorige albums te overstijgen. Ze zijn allemaal verschillend. Het gaat om het vinden van iets dat ik echt wil doen. Zoals nu wilde ik heel graag met Habib werken en dat vond ik ook erg leuk. Iedere plaat maakt je sterker en overtuigender, dat neem je mee naar de volgende ervaring. Het maakt je alleen maar beter.”

Live

Eric Bibb staat op donderdag 26 april in de LantarenVenster in Rotterdam, op vrijdag 27 april in Paradiso in Amsterdam en op zaterdag 28 april tijdens het Rhythm & Bluesfestival in de Oosterpoort in Groningen.

Foto: Patricia de Gorostarzu