×

Interview

18 december 2011

Intergalactic Lovers gaan Nederland veroveren!

Geschreven door: Ron Loontjens

Intergalactic Lovers is de nieuwe revelatie uit het Vlaamse popcircuit. Met hun debuut Greetings & Salutations scoren ze in De Afrekening en andere Vlaamse hitlijsten zeer hoge ogen. Ze waren tevens het voorprogramma van dEUS bij de Nederlandse tournee. Written in Music zat met Lara en Raf van Intergalactic Lovers aan tafel.

WiM: In België zijn jullie al groot en beroemd. Hoe doe je dat in België?
Raf: “Dank u. In den beginne kregen we weinig airplay, maar stonden we veel op de planken bij de kleinere fuiven en festivals. In Nederland hebben we voordien onder andere in Vlieland gespeeld en op een klein festival in Den Haag. En plots werden we ontdekt” Lara: Ja, daar waren we ineens”.

WiM: Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Lara: “In België zijn nogal wat jeugdbewegingen. Daar hebben we elkaar ontmoet. Ik denk dat we allemaal zo tegen de 1m60 waren. De leeftijd zou ik zo niet weten.In ieder geval enkele jaren en veel centimeters terug.”

WiM: Greetings & Salutations is in Stuttgart opgenomen en in de zeer bekende Studio’s aan Abbeyroad gemasterd. Hoe hebben jullie dat zo voor elkaar gekregen? En dan ook nog alles zelf bekostigd.
“Ten eerste sparen, veel sparen, heel veel sparen. We hebben de CD inderdaad in eigen beheer opgenomen. En daarbij deed zich de kans voor om de mastering in Abbey Road te doen en dan ook nog door Steve Rook, dan mogen we daar alleen maar blij om zijn. Dit is een kans die we met beide handen hebben aangegrepen, ook al koste dat weer extra euro’s. Maar die waren het dubbel en dwars waard. Het is niet de gangbare manier om een eerste CD zo groots aan te pakken. We zijn er dan ook zeer fier op.”

WiM: En dan toch EMI?
“We hebben na het gereedkomen van de CD diverse labels benaderd. EMI reageerde echter direct zeer positief. Daar zijn we nu dan ook ondergebracht. Het voelt als een beloning.”

WiM: Hoe zien jullie Greetings & Salutations zelf Wat zijn de invloeden?
“Zoals eerder gezegd zijn we zeer fier op het album. We zijn met zijn vieren. Ieder heeft zo zijn eigen invloeden, Neil Young speelt een rol, maar ook Radiohead”.
Lara: “Laten we zeggen dat bij mij PJ Harvey een grote rol heeft gespeeld. Bij onze gitarist hoor je dat hij zeer beïnvloed is door o.a. Pink Floyd”.

WiM: .Waar komt de inspiratie vandaan, en wie schrijft de teksten?
Raf: “De lyrics komen uit de hand van Lara”. Lara. :“Inspiratie? Die komt overal vandaan. Het zijn vooral Lara-dingen waar de teksten om draaien. Daar kan je direct op opmaken dat ik inderdaad de teksten schrijft. Vandaar uit wordt gezamenlijk de muziek erbij gemaakt. Kill thé DJ.

WiM: Laradingen?
Lara: “jazeker, echte Laradingen. Wat Lara in het dagelijkse leven meemaakt en bezighoudt. haha.”

WiM: En plots was er Delay….
“In maart 2011 werd Greetings & Salutations uitgebracht in België. Deze kreeg al snel erg goede recensies. Daarvan brachten we Delay uit als single. StuBru heeft Delay direct opgepakt en veel gedraaid. Daarna volgden de andere stations wel erg snel. Het gevolg was dat we meer en meer airplay kregen. De media pikte ons erg snel op. Op een gegeven moment was het niet bij te benen.”

WiM: Daarna Shewolf…..
“Ja, dat ging tof. En snel. In Vlaanderen gaat dat toch anders dan in Nederland. In Nederland worden we gezien als een alternatieve band.Zo werd dat ook gemeld bij De Wereld Draait Door van de Nederlandse TV. In België worden we niet gezien als alternatief. Dit kan zijn doordat de Belgische radio veel bredere muziek airplay gunt. .”

WiM: Jullie waren het voorprogramma van dEUS. Hoe hebben jullie dat zo snel gefikst?
“Die dingen gebeuren (lacht). We hebben een gezamenlijke booker. Dat maakt het toch een ietsje heel erg veel gemakkelijker. En dEUS neemt vaker groepen mee die op het punt staan om door te breken. Zo heeft dEUS ook Balthasar meegenomen en dergelijk. ”

WiM: En straks de tour door Nederland….
“Hebben we zin in. En dan kunnen we het publiek ook meer laten horen dan wat we vanavond doen. We mogen maar een half uur spelen”.

WiM: Duitsland?.
“Haha. Duitsland? Nee, daar zijn de afstanden te groot. Dan wegen de baten echt niet meer tegen de kosten op. Het zou tof zijn, maar dat komt wel een keer.”

WiM: Hoe is het mogelijk dat Vlaanderen een zoveel meer en beter muziekaanbod heeft dan Nederland?
“Wat mogen we daar over zeggen? Cultureel zijn er in België, Wallonië en Vlaanderen, veel meer mogelijkheden. Zo is er zeker de mix van Franse en Nederlandse invloeden. Maar het lijkt erop dat de Belgische groepen er serieuzer aan trekken. Maar wat zeker en vast meespeelt is de radio in België. In Wallonië en Vlaanderen wordt veel meer aandacht besteed aan het goede aanbod uit het land zelf. Er wordt niet zo commercieel gedacht. In België krijgen meerdere bands kansen om airplay te krijgen. In Nederland wil dat er nogal eens aan haperen. Die zitten meer in hetzelfde straatje te vissen.

WiM: Jullie hebben de Soundtrack van Code 37 gemaakt. Hoe is men bij jullie uitgekomen ?
“De regisseur had contacten met EMI. Die verwees hem naar ons. We hebben een nieuw nummer voor Code 37 geschreven. De rest komt van de CD Greetings.”

WiM: Hoe was de tour met dEUS?
“Tof, erg tof. We hebben veel van de heren geleerd. En in januari gaan we zelf door het Nederlandse clubcircuit toeren. Dat moeten we het zelf dragen“.

WiM: dat zal absoluut geen probleem zijn.
“Dank u.”