×

Interview

14 september 2012

Def P kijk terug… en vooruit

Geschreven door: Edgar Kruize

Osdorp Posse hield vier jaar geleden op te bestaan en frontman Def P is al lang en breed weer druk met andere projecten. Zo verscheen onlangs Gekkenhuis, de tweede cd van jazz/hiphop combi BL3NDER. Een album waarop Def P vooruit kijkt, maar op de track Nooit Nooit ook terugblikt op een eerder geschreven tekst. Vandaag (14 september) is het helemaal terugblikken met de release van Osdorp Posse Top 100, het verzamelalbum met daarop de 100 grootste ‘hits’ (voor zover je daar van kan spreken natuurlijk) van Osdorp Posse.

“Ik probeer in mijn hoofd altijd vooruit te gaan, mezelf te ontwikkelen”, zo vertelt Def P. “Ik ben trots op wat we met Osdorp Posse hebben bereikt en ben blij dat de nummers die we toen maakten nu nog steeds betekenis hebben voor mensen, maar creatief ben ik helemaal in de volgende fase van mijn carrière beland.” Die volgende fase staat voor de rapper voor een groot deel in het teken van BL3NDER, een samenwerkingsverband tussen het Bas van Lier Trio (BL3) en ‘Die Ene Rapper’, een kwartet dat dampende jazz en vloeiende raps mixt tot een uniek geheel. “Ik zag een paar jaar terug het Bas van Lier trio optreden in Toomler en toen zei ik tegen mijn vrouw ‘het zou toch te gek zijn om een keer met hen te kunnen spelen’. Ik had toen echt meteen al het gevoel dat het podium op wou springen en met ze meedoen. Na afloop aan de praat geraakt en toen bleek at ook zij dat wel zagen zitten. Dat was het begin.”

Er verscheen een album (Leipe Shit Ouwe, uit 2009) en er werd veel opgetreden. Maar pas op het tweede album klinkt BL3NDER zoals het zou moeten, zo vindt Def P. “Het is zeker geen project dat helemaal om mijn persoontje draait. Of om het Bas van Lier Trio. Het is de samenwerking die meer is dan de som der delen. Het is een organisch geheel, waarin het Bas van Lier Trio alle ruimte heeft en andersom. Ons debuutalbum was nog goeddeels gebaseerd op improvisatie en spontane jams en lag meer in het verlengde van onze optredens. Op Gekkenhuis zijn mijn raps en hun jazz meer op elkaar afgesteld. Het geluid is aangescherpt, zonder dat daarbij de spontaniteit die bij de muziek hoort in het gedrang komt.”

Hoewel het project BL#NDER niet om Def P persoonlijk gaat, is het juist een persoonlijk nummer genamd Nooit Nooit dat tekstueel behoorlijk opvalt. De track is een directe reactie op het nummer Geen Kind, waarvan Def P ruim tien jaar geleden de tekst al schreef. Een tekst die hij pas in 2011, begeleid door Beatbusters, opnam en waarin hij als bewust kinderloze zijn ‘nooit geboren kind’ toespreekt. Vandaar nu de track Nooit Nooit; Def P werd in februari namelijk vader van een dochter. “De reacties op de tekst van Geen Kind waren vrij heftig”, zo stelt hij terwijl op de achtergrond dochterlief alsof ze het voelt bzichzelf even duidelijk laat horen. “Terwijl de tekst weloverwogen en oprecht was toen ik het schreef en ik in feite toen ook al de beste vader voor mijn kind wilde zijn. Was dat destijds door juist bewust niet voor een kind te kiezen, inmiddels zijn alle redenen om het niet te doen van mijn lijstje geschrapt. Sterker nog, toen het uitkwam waren mijn vrouw en ik net op het punt dat we dachten ‘misschien toch wel…’ Er is ook helemaal niks mis mee. Als mens ontwikkel je jezelf.  ‘Zie maar eens te blijven boeien als je nooit veranderd’, rap ik in het nummer en zo voel ik het leven ook. Ik heb naar aanleiding van Geen Kind vaak gehoord ‘als jij ooit een kind krijgt, heb je dat kind heel veel uit te leggen’. Nooit Nooit legt het allemaal precies uit.”

Muzikaal ligt de jazz waarover Def P zijn teksten anno 2012 uitstort ook mijlenver weg van de band waarvan vandaag dat verzamelalbum uitkomt. De rapper ziet het als evolutie. Voor hemzelf en voor het Bas van Lier Trio. “Al is het soms ook wel hard werken om ook het publiek te overtuigen. Voor mij persoonlijk geldt ook hier dat zinnetje ‘Zie maar eens te blijven boeien als je nooit verandert’. Maar feit is dat veel mensen juist niet willen dat je verandert. Die willen dat je tot in lengte van dagen blijft doen wat ze al kennen. Ik zie daar  persoonlijk geen uitdaging in. Het leven gaat om veranderen. Openstaan voor andere invloeden. Het is echt pionieren wat we doen met BL3NDER. Voor jazzliefhebbers is de combinatie met hiphop soms wat onwennig, andersom zullen veel hiphopliefhebbers niet direct uit zichzelf naar jazz luisteren. Je merkt daardoor dat festivals en zalen ons soms niet goed weten te plaatsen, terwijl we niet alleen op onze albums, maar ook op het podium uitgroeien tot iets wat meer dan de som der delen is. Gekkenhuis bewijst voor mij eens te meer dat we iets speciaals in handen hebben dat we graag aan zo veel mogelijk mensen willen laten horen.”

BL3NDER staat 13 oktober aanstaande op de Blue Note ClubSessions in het Muziekgebouw in Eindhoven. Daarnaast werkt BL3NDER aan de muziek en tekst bij de productie Pimp van theatergroep ZEP. Deze gaat vanaf oktober langs de Nederlandse zalen.