×

Interview

03 juni 2016

Akoestische tour Jonathan Wilson een fijne tussenstop

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bella Union

Met een akoestische tour door Europa laat Jonathan Wilson, de muzikale alleskunner uit Los Angeles, weer van zich horen. Het is een waardevolle onderbreking voor de voorbereiding op zijn nieuwe album, de opvolger van het meesterlijke Fanfare uit 2013, dat hij laat in de zomer wil gaan opnemen. Iets dat we al snel vernemen als we hem kort spreken.

‘Het zijn bizar drukke tijden geweest’, vertelt Wilson vanuit Los Angeles. ‘Ik ben de laatste maanden superdruk geweest met het produceren van albums voor anderen. Ik heb onder meer de nieuwe Nikki Lane gedaan waar ik super enthousiast over ben. En zoals je wellicht gehoord hebt ben ik ook alweer met Josh (Tillman/Father John Misty) aan de slag voor de opvolger van het zo succesvolle I Love You, Honeybear album. De samenwerking (Wilson produceerde beide FJM-albums) tussen ons is zo bijzonder dat we er graag nog een derde album met elkaar aan vastplakken. Daarnaast krijg ik vrijwel dagelijks nieuwe aanvragen voor productieklussen. Erg aanlokkelijk allemaal, vooral ook door de diversiteit in muziek en de nieuwe muzikale wegen die ik daarbij ontdek die ook weer interessant kan zijn voor mijn eigen muziek natuurlijk, maar ik heb vanaf nu nee gezegd. Het wordt tijd om weer met mijn eigen muziek aan de slag gegaan’.

‘Ik heb over het afgelopen jaar heel veel songs geschreven en geselecteerd voor een nieuw album’ vertelt Wilson verder. ‘Maar de tijd om deze eens goed te demoën is er nog maar weinig van gekomen. Het blijft in mijn eigen studio (de Fivestar Studio’s die hij een aantal jaren terug van de legendarische Laurel Canyon naar het tevens in Los Angeles gesitueerde Echo Park verhuisde) een komen en gaan van belangwekkende muzikanten die graag bij me willen opnemen ( de sound en sfeer van de Fivestar wordt als buitengewoon omschreven). Soms zijn die muzikanten er voor een aantal dagen en nemen ze er uiteindelijk maar weinig op. Maar de samenwerkingen, vaak zijn dat ook heel grote/bekende muzikanten waarvan de namen niet genoemd mogen worden, leveren altijd wat op. Als ze al niet bij me opnemen kan het zijn dat ik vervolgens gevraagd wordt live met ze mee te spelen als ze in Los Angeles zijn. En met helden speel ik echt heel graag samen natuurlijk’

We krijgen het over de akoestische tour (die op het moment van spreken nog een paar weken op zich laat wachten maar onderhand al halverwege is). ‘De akoestische tour die me in juni door Europa voert zal een setlist hebben waarop songs van zowel mijn beide albums Gentle Spirit (2011) als Fanfare (2013) als het nooit officieel uitgebrachte Frankie Ray (2007) te horen zullen zijn. Natuurlijk zal ik in de set ook al wat nieuwe songs stoppen. Tenminste de songs die al zo goed als af zijn (..lacht..) en je weet maar nooit wat ik er nog meer on the road ontstaat. Het gros van het concert zal ik solo te horen zijn maar ik zal zeker ook gebruik gaan maken van Omar (Velasco) die ook het voorprogramma zal doen. Omar en ik werken al jaren samen, zijn zeer goede vrienden ook, en hij speelt ook al jaren in mijn band. Het was wel zo handig om hem mee te vragen maar ik wilde hem ook introduceren met zijn eigen werk. Daar ben ik ook zeer van onder de indruk. De akoestische tour is een mooie stap mijn eigen werk ook voor mezelf te herontdekken zodat ik vanuit dat perspectief straks met de nieuwe songs aan de slag kan gaan’.

Ik vraag hem tenslotte of de samenwerking met Josh (Tillman/Father John Misty) niet zo goed is,  dat hij hem de productie van zijn nieuwe album zou willen laten doen. Hij lacht en zegt: ‘Dat is helemaal niet zo’n slecht idee eigenlijk, misschien moet ik het hem eens voorstellen. Wie weet wat daar voor bijzonder album uitkomt. Maar tegelijkertijd is Josh zoveel op tour dat het dan misschien nog wel maanden gaat duren. Weet even niet of ik daar nu nog op zit te wachten. Mijn nieuwe album lag eigenlijk al voor dit jaar (voorjaar of najaar) in de planning bij het platenlabel (Bella Union) en die kan ik nu echt niet veel langer laten wachten’.