×

Interview

15 november 2015

10 jaar Speedfest

Geschreven door: Sicco Roukema

Speedfest #10Aankomende zaterdag vindt de 10e editie plaats van Speedfest in het Klokgebouw in Eindhoven. Bij Written in Music hebben we er alvast vreselijke zin in. Zo’n jubileum editie is natuurlijk iets om trots op te zijn. Daarom belden we met Bart Geevens, de bassist van Peter Pan Speedrock en mede organisator van Speedfest. De insteek van het gesprek was Speedfest, maar we konden het natuurlijk ook niet nalaten om naar het recente Amerikaanse avontuur te vragen.

Een aantal maanden geleden is Buckle Up and Shove It officieel in Amerika uitgekomen via Self Destructo Records. Vorige maand toerde Peter Pan Speedrock sinds 10 jaar weer eens in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Bart: het was sowieso een geweldige trip. We hadden veel shows maar we hebben gelukkig ook nog veel van het land kunnen zien. We zijn van New York, Philadelphia, naar de Mid-West gegaan, Detroit, Seattle en ook LA. Bijna alle shows hebben we met Mondo Generator gespeeld. De opkomst was niet overal heel groot. Maar er kwamen wel mensen van heel ver om ons te zien. Mensen die echt 10 jaar hadden gewacht om ons eindelijk weer eens een keer te zien spelen. Dat is natuurlijk echt geweldig. We hebben heel wat erg fijne mensen weer ontmoet die ons af en toe ook gratis hotel overnachtingen aanboden. Al met al een zeer geslaagd avontuur. Ook het spelen met Mondo Generator verveelde geen seconde. Ik heb iedere show van ze staan kijken. Geweldige band.

Voor dat jullie eind november weer afreizen naar Japan staat ook nog de 10e editie van Speedfest ons te wachten. Weer een hoogtepunt lijkt me, toch maken jullie er niet veel poespas over.
Bart: We zijn natuurlijk wel ontzettend trots op wat we met Speedfest hebben bereikt. Vanaf de eerste editie is het eigenlijk al een succes. We hadden toen op 1500 man gerekend en uiteindelijk waren het er 3000. Maar inderdaad, we hebben er niet heel veel heisa over gemaakt.

Speedrock Premium Heavy Lager 6,9Gaat het publiek wel merken dat het een jubileum is? Wordt er nog iets speciaals gedaan?
Bart: We lanceren natuurlijk het Peter Pan Speedrock bier. dat is iets wat al heel lang een droom van ons is geweest en dat hebben we nu eindelijk verwezenlijkt. Ik heb het artwork er voor ontworpen en het alcohol percentage bedacht. De andere jongens hebben zich heel erg met de smaak bemoeit. Speedrock Premium Heavy Lager (6,9%). Op tap verkrijgbaar tijdens Speedfest.

Als je terug kijkt op de afgelopen 9 edities, waar ben je dan het meest trots op?
Bart: Dat is een hele moeilijke vraag om te beantwoorden. We zijn op iedere editie ontzettend trots. We zijn er altijd heel lang mee bezig. Redelijk snel na een Speedfest editie zijn we al weer verlanglijstjes aan het maken voor de volgende editie. . Maar als ik er toch 1 moet noemen, dan misschien de eerste. Omdat het qua bezoekers onze stoutste dromen ver overschatte. Inmiddels zijn we met 3 podiums en 5000 bezoekers veel verder gegroeid, maar een eerste editie en dan al gelijk veel meer mensen trekken dan je verwacht, dat is toch wel uniek.

Op welke act ben je het meest trots geweest dat die er stonden?
Bart. Vorig jaar de Doomriders vond ik echt te gek. Of The New Bomb Turks (2009)

Naar welke band op deze editie ben je het meest benieuwd, of moet je in ieder geval zien?
Bart: Voor mij persoonlijk denk ik dat The Dictators een hoogtepunt gaan worden. Ik probeer altijd een paar bands in ieder geval een aantal nummers te kunnen kijken. Uiteindelijk zie ik zelf minder dan dat je zou willen.

Hebben jullie er aandacht Speedfest groter te maken?
Bart: Dat zou met de huidige locatie niet kunnen. Of je zou naar een tweedaags festival moeten. Natuurlijk hebben we er wel eens aan gedacht, maar aan de andere kant is dit ook wel weer erg goed. 3 podia, 1 dag en dat allemaal voor een relatief goedkoop kaartje.

Je zei eerder dat jullie redelijk snel al weer naar een volgende editie gaan toewerken. In ieder geval de koppen bij elkaar steken en de wensen doornemen. Heb je al een band die je voor volgend jaar heel graag zou willen hebben?
Speedfest artwork line up compleetBart: We hebben het over de Hellacopters gehad. Dat zou wel waanzinnig zijn. Ze spelen in ieder geval 1 show in Zweden op een festival volgens jaar in de originele bezetting. En dat is voor het eerst sinds 1998. Wie weet bevalt het ze zo goed dat ze nog een show willen doen.

De 10e editie van Speedfest is komende zaterdag 21-11-2015 in het Klokgebouw in Eindhoven met o.a. VoiVod, Carcass, Napalm Death, Danko Jones, High On Fire, The Hip Priests, Pro Pain, Refused e.v.a.

The Eagles Of Deathmetal zullen niet spelen vanwege de recente aanslagen in Parijs.