×

Recensie

22 december 2010

The Big 4 Live From Sonisphere Festival Sofia Bulgaria

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Universal

Als er één rock / metal item niet mag ontbreken onder de kerstboom dit jaar dan is het wel de dvd van The Big 4. Deze dvd verschijnt in verschillende vormen al naar gelang de wens of de inhoud van de portemonnee. Een blu-ray versie, een boxversie (met ook nog eens 5 cd’s) en de gewone dubbel-dvd. Die laatste versie heb ik in handen.

Feitelijk is een recensie overbodig, een document van deze vier bands is natuurlijk zonder meer een aanrader. Metallica, Slayer, Megadeth en Anthrax hebben 7 shows gedaan in Europa voor het Sonisphere festival. De registratie van de dvd heeft plaats gevonden in Sofia, Bulgarije en bestaat uit de vier shows van de bands (allemaal ongeveer een uur, behalve Metallica die een show van twee uur weggeeft) en een leuke documentaire vol backstage beelden.

Alle bands zijn in bloedvorm. Anthrax trapt de dvd af met een geweldig strakke show en hoofdzakelijk oude nummers. Joey Belladona is, hoe goed John Bush ook zijn plaats heeft ingenomen, de echte frontman van Anthrax. Hij is de beste zanger van de Big 4 en bewijst dat helemaal met zijn glorieuze cover van Heaven And Hell (een ode aan Dio). Ook bassist Frank Bello geeft een super energieke show weg. Bij Anthrax spat het plezier er vanaf.

Megadeth komt altijd wat statischer over en is daarom ook iets saaier om naar te kijken. Neemt niet weg dat de set geweldig is en het gitaarwerk briljant. Leuk is dat in de documentaire David Elefson nog aangeeft dat hij niet hoopt dat het gaat regenen. Of bij Megadeth, of bij Slayer regent het volgens hem altijd. Hij blijkt gelijk te hebben. Megadeth speelt in de stromende regen.

Slayer opent, terwijl het podium rood verlicht is, met World Painted Blood. De sfeer is gezet. Slayer is veruit de meest brute band van de vier en doet wat we gewend zijn: een bikkelharde, moordend snelle set neerzetten. Tom Araya laat het headbangen achterwege na zijn nek en rug operaties, maar hij is er niet minder imposant door.

Metallica zet een show van twee uur neer met redelijk wat classics en ook werk van hun laatste en eindelijk weer eens geweldige album, Death Magnetic. James Hetfield overlaadt het publiek met complimenten. Het vuurwerk is overweldigend en wanneer Am I Evil wordt ingezet komt het grootste gedeelte van alle bands (op leden van Slayer na) meedoen op het podium. Het is zoals James tegen het publiek zegt: “Metal history is being written here.” En alleen al daarom is deze dvd een must!

Tracklisting Metallica:

 1. Creeping Death
 2. For Whom The Bell Tolls
 3. Fuel
 4. Harvester Of Sorrow
 5. Fade To Black
 6. That Was Just Your Life
 7. Cyanide
 8. Sad But True
 9. Welcome Home (Sanitarium)
 10. All Nightmare Long
 11. One
 12. Master Of Puppets
 13. Blackened
 14. Nothing Else Matters
 15. Enter Sandman
 16. Encore: Am I Evil? (with the Big Four)
 17. Encore: Hit The Lights
 18. Encore: Seek And Destroy

Tracklisting Slayer:

 1. World Painted Blood
 2. Jihad
 3. War Ensemble
 4. Hate Worldwide
 5. Seasons In The Abyss
 6. Angel of Death
 7. Beauty Through Order
 8. Disciple
 9. Mandatory Suicide
 10. Chemical Warfare
 11. South of Heaven
 12. Raining Blood

Tracklisting Megadeth:

 1. Holy Wars… The Punishment Due
 2. Hangar 18
 3. Wake Up Dead
 4. Head Crusher
 5. In My Darkest Hour
 6. Skin O’ My Teeth
 7. A Tout Le Monde
 8. Hook In Mouth
 9. Trust
 10. Sweating Bullets
 11. Symphony Of Destruction
 12. Peace Sells/Holy Wars Reprise

Tracklisting Anthrax:

 1. Caught In A Mosh
 2. Got the Time
 3. Madhouse
 4. Be All, End All
 5. Antisocial
 6. Indians/Heaven And Hell
 7. Medusa
 8. Only
 9. Metal Thrashing Mad
 10. I Am The Law