×

Recensie

23 augustus 2010

Slayer regeert nog steeds

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: American Recordings

De DVD Still Reigning van Slayer bevat een registratie van hun optreden op 11 juli 2004 in het Augusta Civic Center te Augusta, Maine, USA. Hierbij deed de band een integrale uitvoering van hun CD Reign In Blood uit 1986. Daarnaast bevat de DVD bonus materiaal in de vorm van zes live nummers en een zogenaamde ‘In Their Own Words’, waarbij de bandleden commentaar geven op bepaalde aspecten gerelateerd aan hun band en hun muziek. De DVD scoorde goud in 2005. American Recordings brengt deze DVD, gezamenlijk met de DVD’s War At The Warfield en Live Intrusion, opnieuw uit.

In 1986 zorgde de plaat Reign In Blood voor een shock door de muziekwereld. Hij wordt nog steeds gezien als de meest extreme plaat in de geschiedenis van de thrash metal. Slayer vond hier zijn eigen sound. De nummers zijn, op de eerste en de laatste na, kort en krachtig; keiharde riffs aangevuld met waanzinnige gitaarsolo’s, over-the-top drums en een heel eigen stemgeluid zorgden voor een plaat die zijn weerga niet kent. En nu is dit alles live te bekijken en te beluisteren. Nou, sinds eind 2004 dan, want toen was de DVD al uitgebracht. Het optreden bruist en zindert. De band geeft de volle honderd procent en zorgt voor een knallende show. Dit is Slayer ten voeten uit. Het regent bloed tijdens de finale, wat een enorm luguber effect sorteert.

De beelden zijn prima en het geluid is dik in orde. Er zijn allerlei leuke effectjes gebruikt die het kijken veraangenamen. Niets storends, maar korte freeze-frames, fades, enzovoorts. De beeldwisselingen passen bij de muziek en zijn absoluut niet storend. Sommige muziekvideo’s zijn te snel gemonteerd, maar dat is hier absoluut niet het geval. Ik realiseer me wel dat ik als fan van deze band anders naar de beelden kijk, maar ik geloof niet dat dat veel verschil maakt. De DVD zal in eerste instantie toch voor de liefhebbers van Slayer gemaakt zijn. Deze DVD is het aanschaffen absoluut waard, een must voor iedere Slayer fan!

Tracklisting Still Reigning:

 1. Angel Of Death
 2. Piece By Piece
 3. Necrophobic
 4. Altar Of Sacrifice
 5. Jesus Saves
 6. Criminally Insane
 7. Reborn
 8. Epidemic
 9. Postmortem
 10. Raining Blood
 11. Credits
 12. Slayer In Their Own Words
 13. War Ensemble
 14. Hallowed Point
 15. Necrophiliac
 16. Mandatory Suicide
 17. Spill The Blood
 18. South Of Heaven
 19. Angel Of Death
 20. Piece By Piece
 21. Necrophobic
 22. Altar Of Sacrifice
 23. Jesus Saves
 24. Criminally Insane
 25. Reborn
 26. Epidemic
 27. Postmortem
 28. Raining Blood
 29. Credits
 30. Slayer In Their Own Words
 31. War Ensemble
 32. Hallowed Point
 33. Necrophiliac
 34. Mandatory Suicide
 35. Spill The Blood
 36. South Of Heaven