×

Recensie

04 mei 2011

Roger Waters – The Wall Live In Berlin Limited Deluxe Tour Edition

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Universal Music

Toen Pink Floyd door David Gilmour van Roger Waters werd afgepakt moest deze laatste helemaal opnieuw beginnen. In 1985 verliet hij de band en het is enigszins duister wat er precies allemaal gebeurd is, maar Gilmour, Mason en Wright gingen door onder de naam Pink Floyd. Gezien de bijdrage van deze muzikanten aan de laatste paar platen Animals, The Wall en The Final Cut een uiterst dubieuze situatie. Roger Waters ging solo verder en heeft zich van nul af aan op moeten werken. Pink Floyd was wereldberoemd, maar wie kende de bandleden bij naam?

Toen in november 1989 tot ieders verbazing door een miscommunicatie de muur in Berlijn viel, moet Roger Waters behoorlijk geschrokken zijn. Tijdens een interview in het programma ‘In the Studio with Redbeard’ in juli 1989 schijnt hij gezegd te hebben dat er maar een reden zou zijn om The Wall Live nieuw leven in te blazen, namelijk “if the Berlin Wall came down”. Dit gebeurde dus vier maanden later.

Op zaterdag 21 juli 1990 werd The Wall Live in Berlijn uitgevoerd. Dit gebeurde met een scala aan populaire artiesten, waaronder Bryan Adams, Van Morrison, Cyndi Lauper, Ute Lemper en The Scorpions. Tussen de Potzdammer Platz en de Brandenburger Tor verzamelden zich meer dan 350.000 toeschouwers. De show werd uitgezonden in 52 landen. De uitvoering is op video (10 september 1990) en later op DVD (23 juni 2003) uitgebracht. Begin mei 2011 verscheen de zogenaamde Limited Deluxe Tour Edition. Deze bevat uiteraard een DVD met de concertregistratie in beeld, maar ook een dubbel CD met de audioweergave. Deze nieuwe uitgave verschijnt samen met de huidige tournee The Wall Live 2010-2011. In mijn verslag van Waters’ optreden in de Gelredome in Arnhem leg ik uit dat het thema nog steeds van belang is, maar vooral omdat Roger Waters een aanpassing gemaakt heeft om de show actueel te houden.

Allerlei emoties en gevoelens spelen bij het bekijken en het beluisteren van deze DVD. Sinead O’Connor zingt Mother zeer overtuigend! Cyndi Lauper is een beetje rare keuze, maar zeker niet de enige. Het Rundfunk Orkest en Koor zorgen voor prachtige ondersteuning bij de uitvoeringen van onder andere Is There Anybody Out There? en Vera. Tijdens Waiting For The Worms, Stop en The Trial (met een prachtige rol voor Tim Curry) wordt de boodschap er werkelijk in gehamerd. Een overduidelijke climax die zijn weerga niet kent. En dat geldt natuurlijk voor de hele show. Het is alleen erg raar om het publiek te horen juichen als de surrogaat band (The Scorpions) het podium bestijgt. De gekruiste armen als teken van de macht van de dictator worden ook begroet met enthousiasme. Hebben we dan helemaal niets geleerd van de geschiedenis?

Tijdens de encore leer ik nog iets over mijn nageslacht. Kinderen van nu groeien op zonder de scheiding tussen Oost en West waar ikzelf mee opgegroeid ben. Die vreemde tweedeling van een wereld met een constante dreiging van een verschrikkelijk einde in de vorm van een nucleaire holocaust. Helaas vinden politici altijd nieuwe vijanden om ons angstig en in het gareel te houden.

Tracklisting The Wall Live In Berlin Limited Deluxe Tour Edition:

Disc1 (DVD)

 1. In The Flesh
 2. The Thin Ice
 3. Another Brick In The Wall, Part 1
 4. The Happiest Days Of Our Lives
 5. Another Brick In The Wall, Part 2
 6. Mother
 7. Goodbye Blue Sky
 8. Empty Spaces
 9. Young Lust
 10. Oh My God – What A Fabulous Room
 11. One Of My Turns
 12. Don’t Leave Me Now
 13. Another Brick In The Wall, Part 3
 14. Goodbye Cruel World
 15. Hey You
 16. Is There Anybody Out There?
 17. Nobody Home
 18. Vera
 19. Bring The Boys Back Home
 20. Comfortably Numb
 21. In The Flesh
 22. Run Like Hell
 23. Waiting For The Worms & Stop
 24. The Trial
 25. The Tide Is Turning

Disc2 (CD1)

 1. In The Flesh (Part 1)
 2. The Thin Ice
 3. Another Brick In The Wall (Part 1)
 4. The Happiest Days Of Our Lives
 5. Another Brick In The Wall (Part 2)
 6. Mother
 7. Goodbye Blue Sky
 8. Empty Spaces
 9. Young Lust – without dialogue
 10. Oh My Gawd, What A Fabulous Room!
 11. One Of My Turns
 12. Don’t Leave Me Now
 13. Another Brick In The Wall (Part 3)
 14. Goodbye Cruel World

Disc3 (CD2)

 1. Hey You
 2. Is There Anybody Out There
 3. Nobody Home
 4. Vera
 5. Bring The Boys Back Home
 6. Comfortably Numb
 7. In The Flesh (Part 2)
 8. Run Like Hell
 9. Waiting For The Worms
 10. Stop (Instrumental Version)
 11. The Trial (Instrumental Version)
 12. The Tide Is Turning (Instrumental Version)