×

Recensie

09 mei 2012

Monteverdi – L’Incoronazione Di Poppea

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Virgin Classics

L’Incoronazione di Poppea is de laatste opera van Claudio Monteverdi en de première vond plaats in de herfst van 1642. Hetzelfde jaar waarin Rembrandt zijn Nachtwacht voltooit, Galileo Galilei op 77-jarige leeftijd komt te overlijden en Abel Tasman het naar hem vernoemde eiland Tasmanië ontdekt. L’Incoronazione di Poppea (de kroning van Poppea) gaat over de maîtresse van Nero en hoe zij ervoor zorgt dat zij door hem op de troon gezet word. De handelingen spelen zich af in het Rome van het jaar 64 en het is de eerste opera waarin echte personen uit de geschiedenis optreden. Uiteraard gaat het verhaal over typisch menselijke zaken als macht, liefde, overmoed, moord, enzovoorts. Monteverdi wordt algemeen beschouwd als de voorloper van de barokke muziek en de uitvinder van de opera. Virgin Classics brengt L’Incoronazione di Poppea op dubbel-DVD uit. Het orkest Les Arts Florissants staat onder leiding van William Christie. De uitvoering vindt plaats in het Teatro Real in Madrid.

Waarom zou je een opera op DVD willen bekijken? Het is toch een veel mooiere ervaring om de zangers en het orkest in levende lijve te zien? Ik voel me iedere keer weer vereerd om een gezelschap als De Nederlandse Opera in hun Muziektheater in mijn woonplaats te kunnen bezoeken. De professioneel uitgevoerde opera’s vormen een belangrijk cultureel en nationaal hoogtepunt. Toch is het zeer interessant om eens een ander gezelschap te beluisteren. Een trip naar Madrid zit er niet zo maar in en dan is dit duo zilveren disks een mooi alternatief.

William Christie is een gerenomeerde dirigent en met Les Arts Florissants heeft hij een indrukwekkend en toonaangevend oeuvre opgebouwd. Hun uitvoering van L’Incoronazione di Poppea is van topnivo. Philipe Jarousky geeft zijn rol als Nero veel diepgang; een ingehouden felheid en een haast sadistische inslag. Danielle de Niese is een zeer sensuele Poppea en schuwt machtsvertoon noch manipulatie. Haar enige doel is tot keizerin gekroond te worden en de vrouw gaat letterlijk over lijken. Beide zangers geven hun rollen dynamiek en karakter. Het decorontwerp is van Pier Luigi Pizzi en is simpel, functioneel en tegelijkertijd erg indrukwekkend. De afwezigheid van toneelversiering zorgt voor een ascetische aanpak die hier prima werkt. Het camerawerk is uitstekend, want het legt de nadruk op de interactie tussen de zangers en niet zo zeer op het gehele toneel. De beeld- en geluidskwaliteit is prima in orde, jammer alleen dat de DVD een opvallend summier infoboekje bevat. Deze DVD-set is een absolute aanrader voor liefhebbers van vroege klassieke muziek.