×

Recensie

02 juni 2015

Michel Legrand – Les Parapluies De Cherbourg – Jacques Demy

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Erato

In 1964 verscheen de Franse muziekfilm Les Parapluies De Cherbourg, een liefdesdrama dat zich rond 1958/9 afspeelt in de Normandische havenplaats Cherbourg, waarin een verliefd stel (Geneviève en Guy) onherroepelijk uiteengedreven wordt door een reeks toevallige gebeurtenissen. De film met Catherine Deneuve en Nino Castelnuovo in de hoofdrol wint een gouden palm op de editie 1964 van het Festival van Cannes en is meerdere malen bewerkt voor theater. In 2014 is de eerste productie waarbij met symfonieorkest de originele filmsound vanaf de bühne klinkt – het orkest zit op het podium en componist/dirigent Michel Legrand zingt zelfs een frase mee.

Erato bracht in mei de DVD uit van deze voorstelling vanuit het Parijse muziektheater Châtelet.

Voor wie de film niet kent wekt de sobere scenerie – stukken blank karton met een afbeelding in Art Deco  – de indruk dat de acteurs zich in een cartoon bevinden. Deze originele interpretatie van Vincent Vittoz laat veel over voor de verbeelding, waarbij de muziek – zonder film – een nieuwe kans krijgt. Een kans die Michel Legrand niet laat liggen: met het Orchestre National d’Île-de-France legt hij een stevig fundament van stijlen die variëren van Jazz – met veel schetterend Bigband koperwerk – Klassiek, Modern, Licht-klassiek en Frans Chanson. Misschien wel sneller dan in de film wisselen deze stijlen, omdat de scènes elkaar in moordend tempo opvolgen. Het is een weldadige vervanging voor de enigszins miezerige bandbegeleiding die tot nu toe gangbaar was. De zang kenmerkt zich door melodisch recitatief, dat op cruciale momenten de dramatiek van het Franse Chanson evenaart.

De cast met onder meer Marie Oppert (Geneviève), Vincent Niclo (Guy) en last but not least Natalie Dessay (moeder van Geneviève) ondervindt dat zang en acteren equivalent zijn – waar in de film de personages nog gespeeld en gezongen werden door verschillende personen. De combinatie wordt in deze productie met grote klasse uitgevoerd, waardoor ze tot het eind blijft boeien. De regen van applaus is dan ook terecht, hier is geen paraplu tegen bestand.