×

Recensie

06 februari 2011

La Bayadère

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Opus Arte

Door het verschijnen van de nieuwe film Black Swan met in de hoofdrol Natalie Portman zal waarschijnlijk een nieuwe hype rond het klassieke ballet ontstaan. De verkoop van tutu’s zal stijgen, de balletscholen zullen overrompeld worden door de enorme hoeveelheid inschrijvingen en het aantal annorexia patiëntjes zal schrikbarend toenemen. Het wachten is op de volgende Endemol Productie: So you wanna be a ballet dancer?! Of misschien maken we er een musical van en gaan we Op Zoek Naar De Zwarte Zwaan? Zijn wij fans van klassieke muziek daar blij mee? Nee, maar de platenmaatschappijen wel. En ik geef ze geen ongelijk.

In 1877 werd La Bayadère voor het eerst opgevoerd. Deze première vond plaats in het Bolshoi Kammeny Teatr in Sint Petersburg (dit gebouw is in 1886 gesloopt en vervangen door het Sint Petersburg Conservatorium). De muziek is van Ludwig Minkus en de choreografie van Marius Petipa. Het ballet was van meet af aan een groot succes en is dit eigenlijk altijd gebleven. De populariteit van La Bayadère kan zich meten met die van klassiekers als het Zwanenmeer en Giselle.

Opus Arte heeft dit ballet uitgebracht op DVD. Het betreft hier de versie van Natalia Makarova naar choreografie van Marius Petipa. De uitvoering wordt verzorgd door The Royal Ballet en het Orkest van The Royal Opera House onder leiding van Valeriy Ovsyanikov. In de hoofdrollen schitteren Tamara Rojo, Carlos Acosta en Marianela Nuñez.

La Bayadère wordt hier uitgevoerd in een zuiver klassieke uitvoering. Bij opera hebben regisseurs de laatste tijd de neiging om alles in een modern jasje te gieten. Gelukkig is dit (nog) niet het geval bij ballet. De kostuums zijn werkelijk schitterend, de decors zijn overweldigend; alles draagt bij aan de pracht en praal van dit ballet. De sprongen zijn hoog, de gestes majestueus, er zit gevoel in vrijwel iedere pas en beweging. Dik anderhalf uur ballet van topniveau. Fans van klassiek ballet kunnen hun hart ophalen aan deze prachtige DVD.