×

Recensie

22 augustus 2010

Immortal – The Seventh Date Of Blashyrkh

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Nuclear Blast

Een muziek DVD is toch altijd weer een hele uitdaging om te recenseren. Van veel bands zijn live optredens best interessant, maar dan moet je er ook echt live bij zijn. In een broeierig zaaltje met obscure fans komt een black metal band het beste tot zijn recht.

Visueel stelt het vaak niet al te veel voor, maar de sfeer is er vaak wel naar. De agressie en energie van de overenthousiaste fans en zeker die van de band dragen bij tot een soms onvergetelijk en meestal vermakelijke avond. En dat zijn nu juist de ingrediënten die niet over te brengen zijn via een DVD. Om thuis op de luie bank te kunnen genieten van een live registratie (van welke band dan ook) is heel wat meer nodig. Een live DVD wordt pas interessant als de band live ook een behoorlijke show weet neer te zetten of wanneer de band in kwestie niet meer bestaat of optreedt.

4 augustus 2010 heeft Immortal een live registratie van hun 1 uur en 7 minuten durende optreden op Wacken Open Air 2007 op DVD uitgebracht onder de titel The Seventh Date Of Blashyrkh. Dit Blashyrkh blijkt een door de band verzonnen koninkrijk, geschapen door de haat van zowel Abbath als Demonaz. De muziek van Immortal is erg sterk en komt live goed tot zijn recht. Het is een onevenredige mengeling van black en death metal, waarbij de schaal doorslaat naar de black metal kant. Met redelijk simpele riffs en leuke tempo wisselingen weet de band live vaak wel een goede indruk te maken. Van gitaarsolo’s hoefen ze het niet te hebben en dat weten ze ook best. De band voldoet echter aan geen van de hierboven beschreven criteria en staan voor de schier onmogelijke taak om mij in mijn huiskamertje te vermaken. En toch lukt het ze!

Twee gitaristen met ontbloot bovenlichaam, corpse-paint en allerlei metal parafernilia plus een drummer volledig gekleed zorgen voor een weergaloos black metal spektakel. Toegegeven: ik had hun bierbuikjes en love-handles het liefst niet gezien, maar de band rockt als de spreekwoordelijke tiet! Ook de onzin die zanger/gitarist Abbath Doom Occulta uitkraamt hoef ik niet perse aan te horen, maar hij staat er wel en zorgt voor een redelijk charismatische presentatie. Ik herken toch wel wat Kiss invloeden: het rare wijdbeense loopje, de tong en zelfs het vuurspuwen van Gene Simmons. Wellicht is die schmink toch van een meer rationele origine.

De nummers die gespeeld worden geven een uitgebalanceerde weergave van hun discografie. Jammer alleen dat nummers van hun vierde opus Blizzard Beasts afwezig zijn gebleven. Desalniettemin is de DVD voor de fans van black metal in het algemeen en Immortal in het bijzonder een echte aanrader. Leken kunnen de DVD links laten liggen.

Tracklisting The Seventh Date Of Blashyrkh:

Disc1

 1. Intro
 2. The Sun No Longer Rises
 3. Withstand The Fall Of Time
 4. Sons Of Northern Darkness
 5. Tyrants
 6. One By One
 7. Wrath From Above
 8. Unholy Forces Of Evil
 9. Unsilent Storms In The North Abyss
 10. At The Heart Of Winter
 11. Battles In The North
 12. Blashyrkh (Mighty Revendark)

Disc2

 1. The Sun No Longer Rises
 2. Withstand The Fall Of Time
 3. Sons Of Northern Darkness
 4. Tyrants
 5. One By One
 6. Wrath From Above
 7. Unholy Forces Of Evil
 8. Unsilent Storms In The North Abyss
 9. At The Heart Of Winter
 10. Battles In The North
 11. Blashyrkh (Mighty Revendark)