×

Recensie

26 oktober 2010

Asia – Spirit Of The Night

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Frontiers

De laatste keer dat Asia in het nieuws was had te maken met artiest Roger Dean die hun hoesontwerpen maakt. Zijn artwork zou namelijk de inspiratie zijn geweest voor de planeet Pandora in de film Avatar. De laatste keer dat Asia om muzikale redenen in het nieuws was –anders dan een cd release– was in 2006 en had te maken met hun reünie. De originele bezetting met Steve Howe, Geoff Downes, John Wetton en Carl Palmer die het succesvolle debuut (1982 en 4x platina in de VS) heeft opgenomen, kwam namelijk weer bij elkaar voor een toer en nieuwe albums.

Asia was begin jaren tachtig de eerste superband omdat de muzikanten allemaal afkomstig waren van bekende bands; Wetton speelde voor Asia namelijk in King Crimson, Palmer was de P in het beroemde trio Emerson, Lake & Palmer, Howe en Downes speelden daarvoor in Yes. Sinds 2006 is men weer bij elkaar en heeft men er diverse tournees opzitten. Het kwartet leverde twee nieuwe albums af (Phoenix en Omega) en filmde het optreden in 2009 in Cambridge voor een live CD en DVD. De band koos voor een zogenaamd “eerlijke” concertregistratie. Concreet betekent dat het concert is gefilmd alsof je zelf in de tent staat en je multi-camera, multi-angle en duizelingwekkende editing bespaard blijven.

Het resultaat is helaas niet om over naar huis te schrijven. De muzikanten lopen niet over van enthousiasme, van een podiumpresentatie of boeiende show is geen sprake en de entourage (een tent, klein podium) nodigen evenmin uit om het concert uit te zitten. Het is een concert van vier mannen van middelbare leeftijd met de uitstraling van een zak aardappelen.

Bij de start valt meteen op dat de band een van de basisregels voor concerten schendt. Toetsenist Downes staat namelijk met zijn rug naar het publiek. Een dergelijk signaal van minachting dien je te vermijden als is het podium nog zo klein. Hits als Open Your Eyes, Here Comes The Feeling, Only Time Will Tell en The Heat Goes On doen het nog altijd goed, maar de instrumentale perfectie waar de band ooit om bekend stond wordt meer dan eens niet meer bereikt. De symfonische progrock is verworden tot gezapige zitkuilmuziek gespeeld door muzikanten die over hun top heen zijn. Zelfs de meest verwoede Asia fan zal moeten toegeven dat de band kwalitatief betere producten op de markt heeft gebracht.

Tracklisting Spirit Of The Night:

 1. Only Time Will Tell
 2. Time Again
 3. An Extraordinary Life
 4. My Own Time
 5. Open Your Eyes
 6. Fanfare For The Common Man
 7. Here Comes That Feeling
 8. Never Again
 9. The Heat Goes On
 10. Sole Survivor
 11. Don’t Cry
 12. Heat Of The Moment
 13. Midnight Sun