×

Concert

19 oktober 2013

Kraftwerk betovert Evoluon

Geschreven door: Edwin Hofman

Kraftwerk @ EvoluonDonderdagavond 17 oktober trad Kraftwerk in Eindhoven aan voor de eerste van twee concertavonden. Vier concerten in twee dagen, op een locatie die het hele wezen van de Düsseldorfse legende ademt: het Evoluon, het futuristische expo-gebouw uit 1966.

Eindhoven, de stad van techniek en design en vooral: stad van Philips. Het is een bijzonder passende omgeving voor een concert van Kraftwerk. De eerste albums van de groep, waaronder Autobahn, kwamen immers uit bij Philips en Ralf Hütter, Kraftwerklid van het eerste uur, bezocht als jongen in 1958 het oogstrelende, futuristische Philips-paviljoen op de Expo van Brussel. In datzelfde decennium werd er overigens in het Philips Research Lab al flink geëxperimenteerd met elektronische muziek. Als architectuurstudent raakte Hütter bekend met het Evoluon, dat wonderlijke gebouw in Eindhoven. Toen het voorstel voor een concert op dié plek hem bereikte, hoefde hij niet lang na te denken.

De belangstelling voor deze unieke concerten was natuurlijk bijzonder groot, in binnen- en buitenland. Ralf Hütter mag na het vertrek van Florian Schneider in 2008 dan wel het enige groepslid uit de hoogtijdagen van de band zijn, concerten van het fameuze Kraftwerk zijn relatief dungezaaid en trekken dan ook steevast een groot publiek. Zo ook donderdagavond in Eindhoven.

EvoluonHet Evoluon, badend in rood licht doet denken aan een gigantische ufo. De toon is direct gezet. Het gebouw stroomt tussen negen uur en half elf  vol voor het tweede concert van die avond. Iedereen wordt voorzien van een Kraftwerk 3D-brilletje. De enthousiaste geluiden over het eerste optreden beloven veel.

Rond half elf betreedt het kwartet het podium. Opener Spacelab is direct een voltreffer. De spacey melancholie krijgt letterlijk een extra dimensie dankzij de klassieke sci-fi visuals. Het eerste deel van de avond staat in het teken van het album The Man Machine uit 1978. Kraftwerk neemt iedereen mee terug naar de toekomstbeelden van de twintigste eeuw via klassiekers als The Robots en Metropolis. Beleefd in 3D komen muziek en beeld natuurlijk extra mooi binnen. Kraftwerk betovert het Evoluon.

Hierna betreden we het computertijdperk met enkele tracks van het album Computer World (1981), een carrièrehoogtepunt van de groep. Het Gesamtkunstwerk Kraftwerk houdt de aandacht moeiteloos vast. Kraakheldere, smaakvolle elegantie. Techno van ruim dertig jaar geleden.

The Model komt voorbij, natuurlijk. De synthpopklassieker uit 1978 die begin jaren tachtig een tweede leven kende. Hierna schakelt het kwartet direct om naar de verstilde kleurenpracht van Neon Lights om hierna tot groot enthousiasme hun doorbraakhit Autobahn te spelen.

Kraftwerk EvoluonEenieder die meent dat Kraftwerk niets interessants meer heeft gemaakt na de vroege jaren tachtig wordt vanavond eens te meer gelogenstraft door de Tour De France-tracks van de band. Hütter en consorten versmelten de originele track uit 1983 prachtig met etappes van hun Tour De France Soundtracks uit 2003. Vanavond blijkt eens te meer wat een ijzersterke techno deze comebackplaat bevat. Het is Kraftwerk op zijn hardst vanavond. De beelden van de renners, soms zwoegend, dan weer pijlsnel afdalend, doen de rest.

Het loopt al naar middernacht maar het concert levert weinig aan spanning in: Radio Activity, uit 1975 en uiterst invloedrijk, krijgt terecht de aandacht. Een zee van letters overspoelt het Evoluon. ‘Nieuw’ zijn de verwijzingen naar Tsjernobyl, Harrisburg en Fukushima. Een hoogtepunt vanavond is Trans-Europe Express (1977). Hier gaan beeld en geluid perfect samen. Strakke lijnen, treinen en rails domineren het beeld. Grijs en zwart. Elegant voortschrijdende mechanische muziek. Met de openingstracks van het ondergewaardeerde Electric Cafe uit 1986 (later heruitgebracht als Techno Pop) reizen we naar de tweede helft van de jaren tachtig: “Boing! Boom Tschak! Musique Non Stop!”

Kraftwerk Evoluon_Kraftwerk verlaat het podium na een indrukwekkende 100 minuten. De groep had het hierbij kunnen laten zonder iemand tekort te doen. Toch komen de heren nog terug voor een drietal tracks uit 2003. Alledrie smaakvol en in het geval van Vitamin voorzien van een golf aan kleurige, zwevende pillen. Noodzakelijk is deze toegift niet. Het toont aan de andere kant wel aan dat Kraftwerk nog steeds lef heeft en dus niet een toegift met drie ‘hits’ in de planning had.

Onder het rode licht van het Evoluon stroomt het publiek naar buiten rond kwart voor één. Een groot aantal zal nog flink wat kilometers moeten maken vannacht. Dat maakt niet veel uit want Kraftwerk heeft een memorabele show gegeven die de terugreis een stuk gemakkelijker maakt. De multimediale trip van vanavond zal nog lang blijven hangen.

Setlist:

  • Spacelab
  • The Robots
  • Metropolis
  • Numbers / Computer World
  • Home Computer
  • Computer Love
  • The Man-Machine
  • The Model
  • Neon Lights
  • Autobahn
  • Tour De France 1983
  • Tour De France 2003
  • Geiger Counter
  • Radioactivity
  • Ohm Sweet Ohm
  • Trans-Europe Express
  • Boing Boom Tschak / Techno Pop / Musique Non Stop

Toegift:

  • Aéro Dynamik
  • Vitamin
  • Elektro Kardiogramm