×

Concert

14 augustus 2010

Wyndorf scheert weer over psychedelische toppen

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Napalm Records

Monster Magnet frontman Dave Wyndorf is na drugsproblemen weer uit de lappenmand geklommen om met zijn band nieuwe psychedelische toppen te bereiken. Het concert in de Melkweg is het eerste van een Europese tournee ter promotie van het nieuwe album Mastermind dat in oktober verschijnt.

Zanger Daniel Davis van support act Karma To Burn (en bekend van zijn eigen band: Year Long Disaster) roept halverwege het concert dat hij zich geen mooiere maandagavond kan wensen dan na een zonnige dag in Amsterdam een strakke set te spelen voor een bijna uitverkochte zaal. En gelijk heeft hij. De groovemachine van Karma To Burn draait ook vanavond weer op volle toeren. De stevige ritmes en aanstekelijke riffs rollen door de zaal en brengen menigeen in beweging. Karma To Burn en Year Long Disaster zijn eigenlijk samengesmolten tot een nieuwe band waardoor Karma To Burn een goede zanger heeft. Het enthousiast gezongenWaiting On The Western World is dan ook meteen het beste nummer van de set.

Opvallendste bandlid is Rob Oswald die eruit ziet als een kruising tussen Mozes en Captain Caveman. Hij gaat tekeer als een woesteling. Na de show blijkt een lid van de roadcrew zowaar een nog wildere baard te hebben en lijkt het podium van de Melkweg heel even een kluizenaarsnest. Als fan van Year Long Disaster had ik Daniel Davis graag wat meer horen zingen, maar K2B speelde –zoals gewoonlijk– een bijna volledig instrumentale set. Door het goede geluid en de swingende riffs bleek de band de ideale opwarmer voor Monster Magnet.

Na een half uurtje vloeistofdia’s en psychedelische effecten te hebben gezien op het scherm boven de bühne is het om 21:15 tijd voor de terugkeer van Monster Magnet. Er wordt explosief afgetrapt met Dopes To Infinity en Crop Circle. Wat direct opvalt is de presentatie van Wyndorf. Was hij vroeger een maniak was die het publiek opzweepte, nu is hij een stuk meer ingetogen en stapt hij geregeld zelfs even uit de spotlights. Lange tijd lijkt Wyndorf in slow motion te bewegen. Onduidelijk blijft of dat komt door vermoeidheid (jetlag?), overgewicht of ouderdom. Pas aan het eind van de set en tijdens de toegiften zien we weer wat terug van de wilde demagoog van weleer. De gitaar voor zijn buik hangt er het hele optreden voor spek en bonen want spelen doet hij niet meer. Er wordt wel eens beweerd dat je van cocaïne slank blijft. Als dat waar is weten we vrijwel zeker dat Dave Wyndorf van de coke af is, want hij is behoorlijk wat kilo’s zwaarder als de vorige keer dan hij op een Amsterdams podium stond. Vocaal haperde het soms, maar muzikaal staat Monster Magnet nog altijd als een huis. Door de jaren heen heb ik aardig wat bands gehoord maar er is er maar een die beter wordt als de volumeknop naar rechts wordt gedraaid. Monster Magnet heeft sterke ritmes die bij hoog volume een soort drone veroorzaken waardoor het alleen maar beter wordt.

Hoogtepunten van de avond zijn een gierende versie van The Right Stuff en uiteraard Space Lord. De geweldige riff en dat surfgitaartje gaan er bij de kolkende massa in als koek. Dit is Monster Magnet op zijn best. Van het nieuwe album worden diverse nieuwe nummers gespeeld waarvan Dig That Hole en Hallucination Bomb de meeste indruk maken. Mastermind is afgaand op de nummers die we vanavond te horen kregen een album om reikhalzend naar uit te kijken.

Was er niets te zeuren? Jawel, de setlist van 65 minuten en ca. 20 minuten toegiften was veel te kort. Publieksfavorieten als Unbroken (Hotel Baby) en Heads Explode ontbraken helaas in de set. Het was desalniettemin een prima avond die met een wat langere set nog beter had kunnen zijn.

Copyrights: www.lordsofmetal.nl