×

Concert

23 december 2018

Within Temptation in 013 is niet te weerstaan

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Setlist

 1. Raise Your Banner
 2. The Reckoning
 3. Endless War
 4. In The Middle Of The Night
 5. Stand My Ground
 6. All I Need
 7. Supernova
 8. The Promise
 9. The Cross
 10. Ice Queen (acoustic)
 11. Faster
 12. Mercy Mirror
 13. Paradise (What About Us?)
 14. The Heart Of Everything
 15. What Have You Done
 16. Forgiven
 17. Mother Earth
 18. Stairway To The Skies

Met drie concerten in de Tilburgse poptempel 013 sluit de symfonische metalband Within Temptation deze maand haar European Tour 2018 af. Een succesvolle tour door 17 landen eindigt voor de band rond zangeres Sharon den Adel dus in eigen land.

Within Temptation

De kaarten voor de eerste van drie Tilburgse avonden waren als laatste in de verkoop gegaan. Het lukte in tegenstelling tot de twee nog volgende concerten niet om de zaal volledig vol te krijgen, daarom bleef het balkon op deze avond leeg.

In het voorprogramma stond de Duitse metalband Beyond The Black. De band met zangeres Jennifer Haben als stralend middelpunt heeft dit jaar met een nieuwe line-up het album Heart Of The Hurricane uitgebracht. Het eerste kwartier wisten ze het publiek nog aardig te boeien met hun energieke powermetal, daarna verslapte de aandacht enigszins. Binnen het genre is het wel een band met toekomst, al moeten ze nog werken aan hun praatjes in het Engels.

Na Beyond The Black was het de beurt aan Within Temptation. Om productietechnische redenen is de release van hun nieuwe album Resist uitgesteld tot medio februari. Wel zijn er al twee singles uitgebracht, waaronder Raise Your Banner, waarmee de show werd geopend. In een wit gewaad en zwaaiend met een gigantische banier kwam Sharon den Adel het podium opgerend. Haar stem was misschien nog niet helemaal warmgedraaid, maar haar enorme enthousiasme vergoedde alles. Ook nieuweling The Reckoning werd daarna vol overgave gespeeld. Resist belooft een spectaculair album te worden.

Na dit spetterende begin met nieuw werk werd er gas teruggenomen met het prachtige Endless War. De stem van Sharon was inmiddels op temperatuur en zou de rest van de avond top blijven. Zeker bij het adembenemend mooi gezongen All I Need, een van de hoogtepunten van de avond. Dit was ook het begin van een indrukwekkend middengedeelte van het concert met het bombastische Supernova, het epische The Promise (met Den Adel als ‘angel in green’) en het spetterende The Cross. Het daaropvolgende Ice Queen werd in een speciale akoestische versie gespeeld. Den Adel was afgelopen jaar op de Belgische televisie te zien in het programma Liefde voor Muziek. De Belgische zanger Jasper Steverlinck vertolkte daar een uitgeklede Ice Queen en deze intieme versie zonder gitaren werd weer terug gestolen door Within Temptation. Een mooie toevoeging op het repertoire van de band.

Na dit rustpunt werd het gaspedaal weer diep ingedrukt met stamper Faster. Beelden van een raceauto begeleidden het snelle nummer. Ook het visuele gedeelte van de show was zoals altijd weer zeer verzorgd. Bij What Have You Done was er zelfs een hoofdrol voor het scherm. Dit nummer werd in 2007 opgenomen met zanger Keith Caputo van de band Life Of Agony en nu was hij te zien via het scherm en zijn stem te horen. Of moeten we zeggen haar stem, want na een sekseverandering gaat de zanger(es) inmiddels als Mina Caputo door het leven.

Na het rommelige The Heart Of Everything kwam dan hét hoogtepunt van de avond. Met alleen pianobegeleiding zong Sharon den Adel het prachtige Forgiven. Met moeite haalde een emotionele Den Adel het einde van het liedje, want ze was tot tranen toe geroerd. Naar de reden kunnen we alleen maar raden, maar het langdurig applaus zal haar in ieder geval goed hebben gedaan.

Op geen enkel Within Temptation-feestje mag natuurlijk Mother Earth ontbreken, het nummer waarmee hun sprookje 13 jaar geleden begon. Voor de fans reden om nog een keer uit hun dak te gaan. Na toegift Stairway To The Skies was avond één in Tilburg voorbij. Nog twee avonden te gaan en dan is het wachten op Resist, het volgende hoofdstuk in de rijke geschiedenis van Within Temptation.

Setlist

 1. Raise Your Banner
 2. The Reckoning
 3. Endless War
 4. In The Middle Of The Night
 5. Stand My Ground
 6. All I Need
 7. Supernova
 8. The Promise
 9. The Cross
 10. Ice Queen (acoustic)
 11. Faster
 12. Mercy Mirror
 13. Paradise (What About Us?)
 14. The Heart Of Everything
 15. What Have You Done
 16. Forgiven
 17. Mother Earth
 18. Stairway To The Skies