×

Concert

19 januari 2015

Warped Dreamer – Paradox Tilburg

Geschreven door: Wouter Schenk

Warped Dreamer is de naam van de formatie bestaande uit Teun Verbruggen (drums), Arve Henriksen (trompet), Jozef Dumoulin (Rhodes) en Stian Westerhus (gitaar). Twee Belgen en twee Noren die elkaar door verschillende projecten gevonden hebben en onder deze naam vier optredens verzorgen, waarbij vrijdagavond 16 januari in Paradox in Tilburg de enige performance in Nederland was. Verbruggen (1974, België) studeerde aan het conservatorium van Brussel en werkte o.a. samen met Paulo Fresu, Jef Neve, Ernst Reyseger, Harmen Fraanje, Brad Mehldau en vele anderen.
Arne Henriksen (1968, Noorwegen) studeerde aan het conservatorium in Trondheim en is bekend van de Noorse avant-gardeband Supersilent. In 2014 nog furore gemaakt met het project The Nature Of Connections. Net zoals Verbruggen begeeft Henriksen zich vooral op ongebaande paden en is hij op zoek naar vernieuwing in de muziek. Nog niet zo lang geleden vonden ze elkaar via de gezamenlijke vriend en collega bassist Mats Eilertsen en produceerden ze als duo het album Black Swan.
Verbruggen werkt al 20 jaar samen met de virtuoos op Rhodes toetsen Jozef Dumoulin (1975, België) waarmee hij samen studeerde op het conservatorium. Onlangs bracht Dumoulin het album Trust uit met zijn formatie The Red Hill Orchestra. Samen speelden ze in groepen als Othin Spake (met Mauro Pawlowski van dEUS) en BOAT (The Bureau of Atomic Tourism).
Gitarist Stian Westerhus (1979, Noorwegen) komt net zoals Henriksen van het conservatorium in Trondheim en werkte samen met o.a. Nils Petter Molvær. Bracht onder ander het album uit met de illustere titel The Matriarch And The Wrong Kind Of Flowers.

In Paradox speelt het kwartet drie titelloze stukken, waarbij het eerste maar liefst 50 minuten duurt. Henriksen bijt de spits af met een improvisatie op trompet waarbij vanuit het niets klanken aanzwellen. Snel volgt een caleidoscoop aan klanken. Allerlei effecten geholpen door een batterij aan electronica veranderen Paradox in een grote klankkast. Van verstild naar explosies aan muzikale energie wordt het publiek meegezogen in een wondere wereld van vrije expressie die dan weer mystiek klinkt en op andere momenten als een goed georganiseerde chaos. Het klank- en percussiespel laat zich niet in hokjes dringen en is pure improvisatie waar de makers zich door elkaar laten inspireren van moment naar moment. Improvisatie die vanuit het niets ontstaat, beïnvloed door jazz, electronic, noise, rock. Ze halen alles uit hun instrumenten. En ze gebruiken daarbij allerlei elektronische effecten zoals delay. De MacBook is compagnon op het podium. Maar ook akoestische hulpmiddelen die dan weer electronisch bewerkt worden. De elektrische gitaar met een strijkstok bespelen, nopjesfolie bewerken voor de microfoon, niets gaat te ver voor dit viertal. Het stuk eindigt met een subtiel klassiek thema wat zomaar een citaat van Mozart zou kunnen zijn, gespeeld door Dumoulin op Rhodes en wat in totaal contrast staat met de vijftig minuten daarvoor.

Het tweede stuk duurt zo’n half uur en ook hier begint Arve Henriksen een improvisatie door te fluiten, interactief reagerend op wat er in het publiek gebeurt. Henriksen is trouwens erg veelzijdig en gebruikt regelmatig zijn eigen stem en electronica naast zijn trompet. Repeterende klanken, zingende gitaarsolo’s en salvo’s aan percussie die bijna aan geweergeluid doen denken vervolmaken het stuk. Na de ovatie vanuit het publiek is er nog ruimte voor een encore die ook geheel geïmproviseerd wordt en zo’n twintig minuten duurt. Eén set met drie stukken volledige improvisatie. Muziek die geen compromissen kent, het gedachtegoed van het label RAT van Teun Verbruggen. RAT staat voor Rare And Treacherous oftewel zeldzaam en misleidend. Experimentele muziek die niet past in standaard categorieën. Van de vier concerten zijn opnames gemaakt en de kans bestaat dat RAT Records er een album van uit zal brengen. Ook Radio 6 maakte opnamen. Nog niet bekend wanneer dit uitgezonden zal worden.

Plannen voor een concreet vervolg heeft het viertal nog niet, hoewel er wordt gedacht aan een tour door Japan in 2016. Warped Dreamer als band zal selectief optreden, alleen als de bandleden optimaal in vorm zijn, zo meldt het management. Voor wie de improvisatiereuzen wil volgen: binnenkort staat er het een en ander op stapel met Arve Henriksen en de formatie Supersilent. Teun Verbruggen brengt binnenkort een album uit met BOAT, Stian Westerhus gaat touren met Sidsel Endresen en Jozef Dumoulin zal een duo album uitbrengen met Benoit Delbeque. Genoeg om in de gaten te houden!