×

Concert

22 mei 2018

Tweede dag Ham Sessions al net zo’n verademing

Geschreven door:

Met de eerste dag Ham Sessions nog vers in ons geheugen, en het nogal frisse (oké, koude) weer met een warme douche en een fijn warm bed eruit gewerkt, is het mooi te ontdekken dat op de tweede dag Ham Sessions de zon aan de hemel staat en een blauwe lucht aangeeft dat het vandaag heel anders gaat zijn. Mooie programmering ook weer.

Wij beginnen de dag met een fijne stadswandeling en een bezoek aan de Handelsbeurs waar in een volle foyer aandacht wordt gegeven aan het Bach concours dat door de stad plaatsvindt. Een wel heel fijne start van een nieuwe dag en geweldig om, om 11 uur al zoveel mensen op de been te zien. Sowieso oogt op deze Pinksterochtend Gent, met diverse fijne marktjes over de pleinen verspreid, al super levendig en aangenaam. En de prachtige architectuur die zo dwars door de stad heen te zien is helpt daar natuurlijk ook optimaal bij.

De spits van de tweede dag Ham Sessions wordt afgebeten door Tristan, de band rondom zangeres Isolde Van den Bulcke. Dat ze een waarachtig talent is mag duidelijk zijn. Haar aanwezigheid op het podium is prominent en haar zang is indringend, dan weer lief en zacht dan weer dwingend en vol. Voor de aftrap van een muzikale carrière zijn nog niet alle songs even sterk maar dat gaat in de loop van de tijd wel goed komen.

De alternatieve sferen waarin de muziek van de band met veel synthesizers en elektronica zich voltrekt is de ideale basis voor de fraaie stem van Van den Bulcke. Zij straalt midden op het podium en is het die de band bij de hand neemt. Hetgeen wat de band nu al laat horen staat als een huis en laat zeker ook iets nieuws horen. Tristan lijkt zichzelf klaar te stomen voor een grote doorbraak.

Hetzelfde kan gezegd worden voor het daarna optredende Molten Penguin. Wat een krachtig en dwingend geluid heeft deze band. Met Dries Geusens (Nordmann) op bas, Pieter Claus op vibrafoon, Jan Ghesquière op gitaar en Jonathan Callens op drums heeft een band een fijne vervreemdende samenstelling maar juist daarom ook een specifieke sound.

En de mannen hebben besloten er een knallende set van te maken. Nog beginnend met sfeervol uitwaaierend gitaarwerk en fijne vibrafoonklanken trekt de band al snel een geluid op dat lekker rockt en ronkt. Het fantastische spel van de muzikanten, met een hoofdrol voor de geweldige Ghesquière, drijft zo van jazz influenced naar alternative en boort daarbij, juist door de toevoeging van vibrafoon, een fraai arsenaal aan nieuwe geluiden aan. Fijne band om in de gaten te houden, dit Molten Penguin!

Naar het optreden van tweede avondafsluiter Ragini Trio ft. Bojan Z werd al de hele dag uitgekeken, vooral ook omdat de band ook alweer twee van die nieuwe Belgische heldenmuzikanten in de gelederen heeft. Met Lander Guyselinck op drums en Nathan Daems (bands hoeven we niet meer achter hun namen te zetten, die weet iedereen onderhand wel) op sax heeft de band al erg veel jazzpower maar met de Italiaanse Marco Bardoscia op bas wordt deze vervolmaakt. Ragini Trio had vandaag met de Franse Bojan Z(ulfikarpašić) ook een fijne toetsentroef in handen (normaal gesproken zou zangeres Sawini Mudgal ook van de partij geweest zijn maar door diverse omstandigheden kon zij er niet bij zijn).

Wat een geweldig spelend kwartet muzikanten stond er te spelen en wat een ongelooflijk spelplezier en klasse kwam er vanaf. Het flink toegestroomde publiek, de tuin stond bijkans volledig vol, smulde van begin tot einde. Vooral het voortreffelijke spel van Daems was indrukwekkend te noemen. Wat een klasse laat hij toch in elke willekeurige band waar hij speelt horen. Vandaag was het even lekker voluit vooral ook omdat Guyselinck, Z en Bardoscia de sfeer van de Ham Sessions goed aanvoelden en begrepen dat het publiek met dat lekker zomerse weer, en Molton Penguin nog vers in het hoofd, wel wat energie kon gebruiken.

Ragini Trio speelde een ronduit heerlijke als wel emotionele set waarbij het volledige spectrum van de muzikale mogelijkheden in de band beklonken een fraaie weg vond. De Indiase traditionele/klassieke muziek verwerkt met jazz, improv-elementen en genadeloze ritmes biedt een fijn mogelijkheid om een weldadig concert op te zetten. Vooral op de manier hoe deze mannen dit doen is ronduit indrukwekkend te noemen. Graag heel veel meer Ragini Trio!!!!

Ham Sessions 2018: