×

Concert

07 juli 2024

Steve Hackett meesterlijk in De Boerderij!

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Label: Inside Out

Setlist

 1. People Of The Smoke
 2. Circo Inferno
 3. These Passing Clouds
 4. The Devil's Cathedral
 5. Every Day
 6. Spectral Mornings
 7. Basic Instincts
 8. Camino Royale
 9. Shadow Of The Hierophant (part II)
 10. The Lamb Lies Down On Broadway
 11. Fly On A Windshield
 12. Broadway Melody Of 1974
 13. Hairless Heart
 14. Carpet Crawlers
 15. The Chamber Of 32 Doors
 16. Lilywhite Lilith
 17. The Lamia
 18. It
 19. Firth Of Fifth
 20. The Cinema Show
 21. Aisle Of Plenty
 22. Dance On A Volcano -encores-
 23. Drum Solo -encores-
 24. Los Endos / Slogans -encores-

Hij bracht dit jaar het prachtige The Circus And The Nightwhale uit én dat zou al meer dan de moeite waard zijn om één van de vier concerten die Steve Hackett in De Boerderij, dé progtempel van de Benelux te gaan zien.

Een concert waarbij zowel dat album aan bod zou komen én ook een selectie uit het enorme solo-oeuvre van Steve, die juist door zijn veelzijdigheid ook dat oeuvre vooral zijn eigen signatuur heeft gegeven. En al kan de afdronk van het ene album anders zijn dan van een ander. Het is altijd onmiskenbaar Steve Hackett. Ook dan wil je je kennismaking een keer live kracht bij zetten.

Als je je daarbij bovendien bedenkt dat Steve Hackett in de meest creatieve periode van Genesis hun gitarist was én zijn rol invulde met prachtig gloedvol gitaarspel dat tot op de dag van vandaag behoort tot het beste dat binnen de progressieve rock ooit verscheen, dan pak je de kans om erbij te zijn. Natuurlijk, klaarblijkelijk deed dé superster van het moment ook een reeks van concerten in de hoofdstad en het schijnt dat er elders in Europa van alles om een bal draaide, maar, zoals de band gisteravond heel duidelijk maakte: “It is here, It is now!”

Met drie nummers van het huidige album trapte Hackett af. Gewoon, strak, klokslag half negen. Met in zijn band Roger King op toetsen, multi-instrumentalist Rob Townsend op toetsen, zang en een variëteit aan blaasinstrumenten, Craig Blundell op drums, Jonas Reingold op bas en zang en Nad Sylvan heeft Steve uitstekende partners aan boord om De  Boerderij een avond op de kop te zetten. Bij hun allen hoef je geen bedenkingen te hebben over hun kwaliteit: stuk voor stuk kunners in hun eigen stiel. En zoals het gezelschap gisteren speelde, staat er een team dat ook gezamenlijk buitengewoon sterk is.

Het begin gisteren bevestigde dat al. Opener People Of The Smoke kondigde zich al aan met de achtergrondgeluiden die het nummer vooraf gaan en de band zette het bijzonder strak in. De samenzang werd live zonder dralen ingezet en klonk al net zo strak als op het album. Of we ervoor in waren? Oh ja, dat eerste nummer, dichtbij de meester staand, beloofde al heel veel goeds. Bij dit nummer was het echt al je ogen uitkijken: iedereen moest meteen al aan de bak. Prachtig keyboardwerk, heerlijk drumwerk en die ontzettend imposante klanken van de Rickenbacker van Jonas Reingold.

Hierna het overdonderende Circo Inferno dat gewoon vraagt om live gehoord te worden. Rob Townsend in een glansrol en ook alweer zo’n nummer dat de hele band en zaal in beweging bracht. These Passing Clouds sloot dit blokje af. Hoe mooi! Typische Hackett-klanken die zich zo je hart in spelen.

Met een fenomenale bassolo (Basic Instincts, met stukjes Bach en Hendrix erin verwerkt) van Jonas en daarna schitterende uitvoeringen van Camino Royale en het tweede deel van The Shadow Of The Hierophant, met alweer een meesterlijke Reingold en topdrumwerk van Blundell bereikte het eerste deel van de avond al een schitterend hoogtepunt. Wat een meesterlijke compositie ook! Luister je naar het vroegste solowerk van Steve, dan snap je gewoonweg niet dat de overige heren van Genesis destijds veel van wat Steve schreef, niet wilden gebruiken. Wat daarvan de reden ook moge zijn geweest, het is goed dat Hackett zijn eigen plan trok en de muziek dus ook gewoon wel uitbracht. In het oeuvre van Steve zitten genoeg pareltjes die zich kunnen meten met het werk van Genesis.

Na een korte pauze was het daarna tijd voor een selectie aan nummers van wat voor velen het meest bepalende conceptalbum uit de progrockgeschiedenis is, The Lamb Lies Down On Broadway. Natuurlijk openend met die prachtige klanken van het titelnummer bleek alweer hoe zeer de band op dreef is én hoe goed Roger King ook is. Vlekkeloos gespeeld! Zo kregen we de eerste drie nummers van de originele eerste kant gebracht waarbij de klasse daarvan ook nog eens onderstreept werd: de nummers staan, ook na vijftig jaar, als een huis. De combinatie van Fly On A Windshield gevolgd door Broadway Melody Of 1974 zou iets kunnen zijn dat juist ook hedendaagse progbands wel zouden willen kunnen schrijven: wat een geniale overgang toch ook.

Daarna door naar het immens mooie Hairless Heart waar Rob Townsend nogmaals liet horen hoe prachtig de rietinstrumenten zijn bij Hackett’s muziek én ook bij nummers die niet altijd zijn geschreven met oog op rietinstrumenten. Hoogtepunten van het Lambdeel waren een zeer mooie uitvoering van het op zich al briljante The Chamber Of 32 Doors dat ronduit prachtig gezongen werd door Nad en een al even stil makende versie van The Lamia. It zette nadrukkelijk een uitroepteken achter dit deel van het concert. De Boerderij was volkomen gericht op wat er daar gebeurde, de focus op de band, geen aandacht voor wat er verder waar dan ook gebeurde. Geweldig! Ook zonder topper In The Cage stond dit Lamb-deel niet minder dan magisch en ontiegelijk strak!

Daar zijn, zien en horen hoe Steve de Genesis-nummers tot leven bracht én vooral dat de geluidseffecten die in veel van de nummers zitten, juist door Steve werden gebracht, maakte het wel heel bijzonder. Misschien dat je met terugwerkende kracht de titel van het eerste Genesis-album na het vertrek van Steve wel als rouwbericht mag zien. Zo meesterlijk zijn bijdragen, zo meesterlijk zijn spel.

Het was nog niet gedaan met de zeer fraaie avond. Roger liet de kippenvel opwekkende klanken van Firth Of Fifth horen nadat Steve had aangekondigd dat er werk zou volgen van Selling England By The Pound en dit was niets teveel gezegd. Hoe prachtig! Met schitterende rollen voor Rob, Roger én natuurlijk dé iconische Hackett-solo. En, het kan niet genoeg gezegd zijn, je kunt dit alleen maar goed doen als je een zanger hebt die én emotie weet toe te voegen én die de nummers met overtuiging kan brengen: Nad, met bijpassende mimiek en gebaren maakt het ook echt wel af.

Toen Jonas daarna opnieuw een double-neck omhing, wisten we dat The Cinema Show volgde. Een werkelijk sublieme uitvoering. Niet voor geen goud willen missen, zo voelde het eerder al. Maar zeker door dit af te maken met Aisle Of Plenty: wow!

De band verliet het podium kort en maakte no de avond af door misschien wel de vurigste uitvoeringen te spelen van Dance On A Volcano en Los Endos ooit. Inclusief solo van Craig.

 

Wat een meer dan geweldige avond! Wat een weergaloos optreden van de 74-jarige meestergitarist met zijn op alle vlakken uitmuntende band! Niet alleen was gister eenviering van het solowerk van Steve én een uitnodiging om daar ook dieper in te duiken, de avond onderstreepte ook zijn betekenis voor Genesis en legde ook de uitnodiging neer om met deze ervaring in het achterhoofd nog eens heerlijk opnieuw te luisteren naar de albums van Genesis met Hackett aan boord. Goethe zei het al zo mooi: ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister’. Gister mochten we gewoonweg getuige zijn van de grootsheid van de meester. Het was een magistrale avond!

Setlist

 1. People Of The Smoke
 2. Circo Inferno
 3. These Passing Clouds
 4. The Devil's Cathedral
 5. Every Day
 6. Spectral Mornings
 7. Basic Instincts
 8. Camino Royale
 9. Shadow Of The Hierophant (part II)
 10. The Lamb Lies Down On Broadway
 11. Fly On A Windshield
 12. Broadway Melody Of 1974
 13. Hairless Heart
 14. Carpet Crawlers
 15. The Chamber Of 32 Doors
 16. Lilywhite Lilith
 17. The Lamia
 18. It
 19. Firth Of Fifth
 20. The Cinema Show
 21. Aisle Of Plenty
 22. Dance On A Volcano -encores-
 23. Drum Solo -encores-
 24. Los Endos / Slogans -encores-