×

Concert

19 augustus 2017

Scapino Ballet imponeert op Zomerparkfeest 2017

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Van Spiegeltent naar Stadion luidt het artikel in De Limburger over Zomerparkfeest (ZPF) 2017 in Venlo. De redactie is in de archieven gedoken en ontdekte dat er op dit vierdaagse gratis festival in het Julianapark acts hebben gestaan die later doorbraken, The War On Drugs en Kensington traden op toen het nog beginnende bands waren. Maar ook veel verder terug met Jango Edwards in 1977 en The Sound in 1982 heeft het Noord-Limburgse festival bands weten te strikken die later stadions vol weten te trekken. Zo wordt het Zomerparkfeest ook weleens het Lowlands van het Zuiden genoemd, aldus De Limburger. Er valt heel veel te ontdekken. Zo ook voor de editie ZPF 2017. Muziek, maar ook dans, theater, cabaret is te zien en te horen op de 41ste editie.

Scapino Ballet - Love GunWe beginnen donderdagavond 17 augustus in de grote tent, ‘Zelt’, met een optreden van het Scapino Ballet Rotterdam. Het gezelschap treedt tweemaal op tijdens de openingsavond van ZPF, aan het einde van de avond nog een keer op het hoofdpodium. Het  eerste stuk Love Gun is een onderdeel van het driedelig theaterprogramma New Adventures, waarmee het ballet komende herfst op tour gaat en op ZPF een primeur. Love Gun is van Itamar Serussi, huischoreograaf bij Scapino en één van de spannendste dansmakers van dit moment. Liefde is niet alleen maar lief in dit werk waarbij Serussi zich onder andere heeft laten inspireren door Quentin Tarantino, Charlie Chaplin en Roger Rabbit. Prachtig spektakel en een mooie opening van het veelzijdige festival, met veel passie en spanning.

In de Grenswerk kerk, het podium in de vorm van een heuse houten kerkje speelt het Thijs Nissen Trio. Nissen, geboren in Venlo en afgestudeerd aan het Rotterdams conservatorium, is een talentvolle saxofonist die met z’n trio gaat voor swing in de traditie van Lee Konitz en Sonny Rollins. Goed dat er ook plek is voor jazz op ZPF met dit jonge talent die een goede indruk achterlaat.

Nadat dialect singer-songwriter Arno Adams de opening voor rekening neemt op het hoofdpodium, voegen we ons weer in de Zelt voor het optreden van zanger en gitarist Jeangu Macrooy, één van de ontdekkingen voor deze avond. De in 1993 in Paramaribo geboren Macrooy vestigde zich in 2014 in Enschede en studeerde daar aan het conservatorium als liedschrijver. Dit voorjaar bracht hij zijn eerste album High On You uit. Heerlijke soulvolle pop en gevoelige nummers die hij met veel enthousiasme en plezier ten gehore brengt, waarbij ook de strakke en degelijke band opvalt. Hier gaan we nog veel van horen.

SelvhenterNadat feest- en brassband Gallowstreet de boel op z’n kop zet vanaf het hoofdpodium, wat een feestmakers zijn dit en wat een enthousiasme stralen deze blazende heren uit, is het in de Arena, de kleinere tent die plaats heeft gemaakt voor de vroegere Spiegeltent de beurt aan Selvhenter. Dit Deense gezelschap womanpower bestaat uit vijf dames met de bezetting Maria Bertel (trombone), Sonja LaBianca (saxofoon), Maria Diekman (viool) en Jaleh Negari en Anja Jacobsen, beiden drums. Ze zijn onderdeel van het Deense collectief Eget Værelse, uit de alternatieve scene van Kopenhagen. Het kwintet brengt een energieke mix van experimentele rock, noise, punk en free jazz. Wat een power en energie! De sound die zij produceren gaat diep en maakt indruk. Mooie ontdekking. Selvhenter gaan we in de gaten houden!

De afsluiter van donderdag op het hoofdpodium is de tweede act van Scapino Ballet, deze keer met het werk Le Chat Noir van meester choreograaf Ed Wubbe. Een reprise in het teken van het 25-jarig bestaat van het balletgezelschap. Het gelijknamige theatercafé in Parijs komt opnieuw tot leven in een wonderlijk schouwspel van dans en muziek, prachtig. Het is geweldig om de top van de Nederlandse danswereld zo op een festival te zien, op het grote hoofdpodium met die duizenden mensen publiek die er stil van zijn. De dansers zijn zó goed en imponeren. De combinatie van die prachtige Franse muziek met de beweging, mimiek, spanning, ritme, emotie, uitstraling maakt het tot het hoogtepunt van de eerste dag ZPF.

Janka NabayIn de Arena treffen we daarna Janka Nabay & The Bubu Gang. Nabay stond enkele jaren terug nog centraal in een korte filmdocu geproduceerd door WiM in het kader van het 25 jarige bestaan van het platen label Luaka Bop. Onlangs verscheen op dat zelfde label Nabay zijn nieuwe album Build Music. Nabay, geboren in het deze week nog zo vreselijk getroffen Sierra Leone, tilt met zijn band de honderden jaren oude traditie van de bubumuziek naar de moderne tijd in een saus van afrobeat, beats en rock. De band staat als een huis en het publiek in de Arena is in vervoering. Een geweldige dansbare sound produceert Nabay met zijn band!

Op de tweede dag van ZPF 2017, vrijdag 18 augustus, beginnen we met cabaret. In Zelt staat niemand minder dan Wim Helsen, die zich in bijzonder lachwekkende act presenteert als leider van een begrafenis ceremonie, vol absurde en bizarre kwinkslagen.

Op het hoofdpodium staat even later Heritage Blues Orchestra, dit jaar ook te bewonderen op het Belgische festival Swing Wespelaar. De formatie onder leiding van Bill Sims Jr. heeft een grote reputatie in de blues scene. Meeslepende blues, doordrenkt met gospel en jazz zorgt voor een ware topact, terwijl de avond nog maar net begonnen is.

Van heel andere orde is de Indierock van Moss, even later in de Zelt. Heerlijke nummers, die je meenemen in een sfeer van zomer, rock & country. Dit jaar verscheen alweer het vijfde album, met de titel Strike, van de band onder leiding van Marien Dorleijn.

Op het podium van Amigo, de intieme hoek van ZPF voor fijne concerten in een wat kleinere setting vinden we singer-songwriter Bear Traa. Traa, geboren in 1990 en opgegroeid in Venlo komt uit een muzikaal nest en volgde zijn opleiding aan het conservatorium van Rotterdam. Op 12 februari 2011 wint hij de 1e prijs én de publieksprijs van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en in 2012 bereikt hij de finale van de Erasmus Jazz Prijs. Zijn stem is fantastisch en hij weet het publiek op deze vrijdagavond te boeien met mooie songs waarin de inslag van jazz en soul goed te vinden is.

Veel aandacht werd er vooraf gegeven aan het rappende damesgezelschap Reykjavíkurdætur. Echter maken ze hun reputatie niet echt waar. De chemie ontbreekt, ook al bouwen ze er een leuk rapfeestje.

WaylonWaylon is de publiekstrekker op de tweede avond ZPF. Dat zorgt voor een grote schare mensen voor het hoofdpodium, op de vrijdagavond die jammergenoeg even daarvoor wordt getroffen door een stevig onweersfront die het park in een half uur tijd verandert in een modderpoel. Gelukkig verloopt de bui zonder schade of persoonlijke ongelukken. De songs van Waylon liggen goed in het gehoor. Met invloeden van jazz, funk, soul, rock en country is de sympathieke songwriter een alleskunner, maar weet hij nog niet echt stemming te brengen in het Julianapark. Ligt dat aan het weer? Of aan het doorsnee publiek van het Zomerparkfeest, dat voor de gezelligheid komt en wat minder voor de muziek zelf? Misschien de keerzijde van een gratis festival waar je niet alleen fijnproevers treft.

De afsluiter op vrijdagavond is op het immer gezellige podium Amigo met fluitist Ronald Snijders. Geboren in Paramaribo in 1951, maar al tientallen jaren woonachtig en actief in Nederland wordt gezien als één van de beste fluitisten van ons land. Zijn werk klinkt heerlijk, is toegankelijk en voorzien van verschillende invloeden, latin, funk, jazz en world. Naast de vrolijke kant die zijn muziek vooral laat zien is er ook plaats voor de ballad Afrika Song, waarbij Snijders en zijn band aandacht vragen voor de vreselijk ramp die zich in Sierra Leone voltrok deze week, alsmede voor de aanslag in Barcelona. Knap werk en technisch zeer begaafd is Snijders, waarbij hij wordt bijgestaan door een prima band die stuk voor stuk mooi soleren.

Voor de snelle beslissers: Zomerparkfeest 2017 is nog tot en met zondag 20 augustus. Op het programma op zaterdag en zondag onder andere: Bixiga 70, STADT, Spinvis, Dubioza Kolektiv, Soweto Soul, Warhaus en Toots and the Maytals. Volgende week volgt verslag van deze twee festivaldagen.