×

Concert

18 januari 2011

Rumer geeft subliem concert met het Metropole Orkest

Geschreven door: Wilbert Stuifbergen

Label: Warner Music

WiM was aanwezig bij wederom een geweldige samenwerking van het Metropole Orkest. Op zaterdag 15 januari vond in het Muziekcentrum van de Omroep een unieke opname / showcase plaats met Rumer.

Als dochter van een Britse Moeder en Pakistaanse vader werd Sarah Joyce (alias Rumer) geboren in Pakistan in 1979. Na een aantal omzwervingen over de wereld kwam ze terecht in Engeland. Muziek werd haar leven en hoewel het alles behalve gemakkelijk was om opgemerkt te worden is ze in 2005 ontdekt door Burt Bacharach. In 2010 is Rumer al de vocale sensatie van de Britse popwereld. Ze wordt geprezen om haar eigen, warme stemgeluid en in de Britse pers vergeleken met Karen Carpenter en Carole King.

Nadat het Metropole Orkest een nummer heeft gespeeld om op te warmen is het tegen kwart voor negen als ze wordt aangekondigd. Een stralende Rumer, een beetje onzeker lopend op haar hakken, neemt plaats achter haar microfoon en onderwijl klinkt een oorverdovend applaus. Wij zijn er klaar voor en na enkele woorden van Rumer over hoe geweldig ze dit vindt, klinken de eerste noten van Am I Forgiven. Op haar cd Seasons Of My Soul klinkt dit al geweldig maar live is het een ware sensatie. Heerlijk om haar nog meer te zien stralen. Wanneer de eerste tonen van Slow, haar eerste single, worden ingezet volgt een spontaan applaus. Rumer laat het allemaal over zich heen komen en geniet er intens van, maar ze geeft ook regelmatig het Metropole Orkest na een nummer, de credits. Zo glijden de nummers voorbij Take Me As I Am, Saving Grace en al weer haar tweede single, Aretha. De beide backing vocals vullen haar stem precies op het juiste moment aan en geven de nummers die mooie extra laag.

Het Metropole Orkest onder leiding van Arjan Tien doet ondertussen gewoon wat het moet doen, muziek maken op een geweldig hoog niveau. Subliem om ze van uitermate fragile tijdens nummers als Thankful en Healer weer los te zien barsten met een bombastisch geluid. De song Blackbird bezorgt ons een waar kippenvel moment wat nog lang na blijft hangen.

Het laatste nummer van haar debuutalbum, Goodbye Girl, (afkomstig van het derde soloalbum van David Gates, nadat hij de band Bread had verlaten) is vanavond niet de enige een cover. Als toetje krijgen we het luchtige Do You Know The Way To San Jose van Burt Bacharach te horen. Een heerlijke afsluiting van een subliem concert.

Op 11 februari 2011 komt het album Seasons Of My Soul in Nederland uit. Radio 2 zendt het concert binnenkort uit.