×

Concert

06 oktober 2013

Overtuigend Kairos 4Tet in het Bimhuis

Geschreven door: Henning Bolte

Met hun prachtige nieuwe album Everything We Hold net in de winkels kwam het optreden van het uit Londen afkomstige Kairos 4tet op afgelopen zaterdagavond 5 oktober op het perfecte moment.

Kairos 4tet heeft met pianist Ivo Neame en Bassist Jasper Høiby sterke troeven in handen. Het zijn muzikanten die niet alleen in Kairos 4tet maar ook in illustere gezelschappen als Phronesis of de groep van saxofonist Marius Neset, een van die vrij nieuwe veelbelovende Brits-Scandinavische formaties, indruk maken. Neame is een sterke pianist en hetzelfde geldt voor Jasper Høiby als bassist. Middelpunt van het kwartet is saxofonist Adam Waldmann, niet alleen leider van de band maar ook de belangrijkste songschrijver. Waldmann is een zeer vaardige saxofonist die met zijn spel de verbinding is tussen de andere muzikanten. De groep als geheel heeft een fantastisch helder geluid en speelt bevlogen. Alles wordt door het uitzonderlijk goede zaalgeluid op deze avond in het Bimhuis nog extra ondersteund.

Het spel van Kairos is sophisticated, transparant én goed te volgen. Puur plezier om te zien en naar te luisteren. En wat hun extra sterk maakt, onderscheidt: ze komen met een overtuigend verhaal dat bij hun leeftijdsgroep past. Hun sophisticated spel dient doorgaans het verhaal dat ze hebben en is geen doel op zich. Verder slagen ze erin een overtuigende synthese van makkelijker toegankelijke stukken singer-songwriter muziek met bijzondere op jazz gebaseerde arrangementen te maken, een synthese die terloops zelfs complexere jazzexcursies en -solo’s bevat. Het is een synthese met vloeiende overgangen. De luisteraar glijdt makkelijker naar een fraaie bassolo of naar een pop-vocal. Niemand hoeft zich te verloochenen en men heeft switchmogelijkheden bij de hand, kan erop vertrouwen. Het is een nieuwe drie-eenheid die jazz mogelijk aantrekkelijker voor jongere generaties maakt – hetgeen zaterdagavond in het Bimhuis overduidelijk bleek.

Het Kairos 4Tet maakte er met zijn transparant elegante spel in combinatie met twee aantrekkelijke stemmen binnen en buiten kwartetverband een mooie avond van. De stemmen, van de Ierse singer-songwriter Marc O’Reilly en de Zweedse Emilia Mårtensson, werkten overtuigend en verrijkend. Mogelijk voor sommige bezoekers ook een opstap of doorstroming naar experimentele pop zoals die van Mariam The Believer, Susanna Wallumrød, Jessica Sligter, Ericka Stucky, Nadine Shah om een paar te noemen.