×

Concert

26 september 2016

Overrompelende Explosions in the Sky in Kings Theatre, NY

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bella Union

Dat we van het Texaanse Explosions in the Sky een indrukwekkend concert mogen verwachten wisten we maar dat ze zouden overrompelen als in Kings Theatre in Brooklyn New York afgelopen vrijdag 23 september, niet. De prachtzaal kreeg een band op de toppen van zijn kunnen.

Het Kings Theatre is een absoluut indrukwekkende plek. Gelegen diep in Brooklyn (Flatbush Avenue is de laatste stop op de subway lijn 2 en daarna is het nog dik een half uur lopen) heeft de zaal een onverwachte grandeur. De art deco stijl van het gebouw (alleen in de entree al 6 bars om drinken en eten te halen) is zeer indrukwekkend. De grootte van de zaal nog meer. Met balkon en zijbalkonnetjes kunnen er in totaal 3200 mensen in. Het theater werd trouwens na een aantal decennia gesloten te zijn geweest en na een grondige (95 miljoen kostende) verbouwing vorig jaar januari weer geopend en is nu de grote trekpleister voor alle grotere bands.

Om aan te geven hoe groot Explosions in the Sky in Amerika is; ze speelden er twee avonden, twee volledig uitverkochte concerten. Wij hadden reeds gehoord dat de donderdagavond uitstekend was geweest dus waren super benieuwd. Met het Canadese Destroyer in het voorprogramma. Nou ja, eigenlijk een solo-optreden van bandleider Dan Bejar. Dat Bejar geweldige songs schrijft weten we al heel lang en dat deze juist in een gearrangeerde uitvoering uitstekend tot hun recht komen ook. Nu klonk het allemaal wat mager en klonken ze wat te kaal en simpel eigenlijk. Zijn songs verdienen de aanpak met een band.

Explosions in the Sky begon, na een maar heel korte pauze, gelijk met de titeltrack van hun laatste album en die hakte er gelijk geweldig in. Duidelijk werd dat deze grote zaal een meer dan geweldig geluid heeft, waarin die laag over laag sound die de Texaanse band produceert, perfect tot zijn recht komt. Elk instrument was luid en duidelijk te horen en dat betekende een absoluut indrukwekkend, overweldigend geluid.

De band speelde een concert waarbij niet zozeer hun laatste, wat meer ingetogen album The Wilderness het uitgangspunt was maar er uit het gehele oeuvre (ondertussen ook alweer 7 albums rijk) een rijke keuze was gemaakt. Verrassend dat ze drie lang uitgesponnen tracks speelden van het geweldige The Earth Is Not A Cold Dead Place. Dat dit The Birth and Death of the Day, The Only Moment We Were Alone en Your Hand in Mine (als overweldigende setafsluiter) waren maakte de avond alleen maar aangenamer.

Explosions in the Sky speelde, zoals we van hun bekend zijn, op het podium in een vijfmansbezetting en dat maakte de sound van de band ook vanavond weer groots. In het ruime Kings Theatre klonk de band onovertroffen en vervoerde het zeer enthousiaste publiek met een lang gerekte ademloze set. Zonder pauzes tussen songs speelde de band hun composities in verpletterende vorm. Vanuit prachtige gitaarminiaturen opgebouwd, naar uitwaaierende gitaarlandschappen uitgebouwd en naar majestueuze erupties opgetrokken.

Explosions in the Sky maakte vanavond wel heel erg duidelijk dat ze op een eenzaam hoog niveau staan. De band is in de afgelopen jaren als liveband zo enorm gegroeid dat ze nu met recht een heel grote band genoemd mogen worden. Compleet met een indrukwekkende podiumpresentatie en een fantastische lichtshow. Een band ook waarmee je festivals prima en indrukwekkend kan afsluiten ook.

Ongelooflijk dus dat Explosions in the Sky in november geboekt is voor London Calling. Alsof dit een beginnende band is die het nog moet laten zien. Wie hebben hier zitten slapen??? Maar heel snel onder eigen naam terughalen en respect geven aan deze band. Met een beetje publicitaire hulp moet je toch zeker Paradiso kunnen uitverkopen dunkt me.

Setlist Explosions in the Sky, Kings Theatre, Brooklyn, NY (23 september 2016):

  • Wilderness
  • The Birth and Death of the Day
  • Yasmin the Light
  • First Breath After Coma
  • The Only Moment We Were Alone
  • Catastrophe and the Cure
  • Colors in Space
  • Your Hand in Mine
  • Disintegration Anxiety
  • The Moon is Down