×

Concert

02 oktober 2014

Nijmegen heeft nieuwe Doornroosje

Geschreven door: Natalie Polman

“Wij zijn De Staat en we komen uit Nijmegen”, predikt Torre Florim, opperhoofd van de mechanische rampetampband. Luid gejoel vult de Rode Zaal (capaciteit 1.100 man) van het gloednieuwe gebouw van Doornroosje aan het Stationsplein, de poptempel van de Gelderse stad.

Florim koos de juiste woorden om de toch al opgehitste bezoekers warm te maken voor het slotoptreden van de feestelijke opening, gisteravond. Het was tevens één van de laatste optredens van de I_Con tour die de band doet naar aanleiding van het laatst verschenen album met dezelfde naam. De Staat profiteert in de hypermoderne en goedgevulde zaal optimaal van het goede geluid en een opperbeste stemming.

De volgens diverse bronnen binnen enkele minuten uitverkochte openingsavond – in totaal was plaats voor 1.500 man – was een feest der herkenning voor de muziekliefhebbende Nijmegenaar. Behalve De Staat traden leden van onder meer Shaking Godspeed en Automatic Sam (met Nijmeegse zanger/pianist Clemens van de Ven) op, lokale rapper Aziz en wijlen The Pax op. In de Paarse Zaal (ruimte voor 400 man) stonden deejays en in het Roosje-café speelde onder meer jazzpopmuzikant Ruben Hein.

“De komende maanden zijn bepalend of grote bands naar Nijmegen zullen komen of de stad voorgoed overslaan”, verkondigt Doornroosje-directeur Toine Tax met voldoende gevoel voor dramatiek voordat eerste band van de openingsavond The Pax in de Rode Zaal mag aftikken. Na het loslaten van de ‘geest uit de fles’ door burgemeester Hubert Bruls is het zover. Bestaande uit leden van Go Back To The Zoo en De Staat legde The Pax al zo’n acht jaar geleden het bijltje erbij neer om vanavond eenmalig oude tunes te laten horen. “We spelen vanavond speciaal voor jullie na jaren onze grootste hits”, grapt zanger Cas Hieltjes, nu frontman van Go Back To The Zoo. Er wordt gedanst, gelachen en gedronken en na een wat tamme start krijgt ook De Staat de grootste zaal volledig mee. Zelfs op het grote balkon in de Rode Zaal (plaats voor 250 man) is een bar te vinden.

Na 44 jaar lang in een oud schoolgebouw aan de Groenewoudseweg te zijn gehuisvest (Doornroosje werd ook wel ‘Berlijn aan de Waal’ genoemd) vond het bestuur het begin jaren ’90 al tijd voor een nieuw en groter pand. Dat er nu dan staat. En omdat er een nijpend tekort aan studentenkamers in de stad is, werd er ook maar meteen een studentencomplex bestaande uit bijna 348 kamers bovenop Doornroosje gebouwd.

Vanavond mag De Jeugd Van Tegenwoordig de Rode Zaal weer op z’n kop zetten – niet geheel toevallig, de Nederhoppers hadden op 4 juli dit jaar de eer de oude locatie te sluiten.