×

Concert

14 augustus 2019

Mooie muzikale trip op Zomerparkfeest Venlo (2)

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

We vervolgen onze muzikale reis in het Julianapark te Venlo op zaterdag 10 augustus op één van de grootste gratis festivals die ons land kent. Zie ook deel één van ons verslag. Ook op zaterdag bruist het park van de energie. De organisatie vergt heel veel. Met maximaal 19.000 bezoekers op het festivalterrein zijn 400 vrijwilligers van Zomerparkfeest in de weer om alles op een lofwaardige wijze in goede banen te leiden. Nog enkele honderden vrijwilligers van verenigingen ondersteunen met de drankverkoop en allerlei voorkomende werkzaamheden. Petje af voor al die vrijwilligers en de organisatie om dit op deze manier neer te zetten. Het weer is weer goed op zaterdagmiddag, ook al waait het hard, het blijft droog en het is warm. Dat is goed nieuws, want het gratis festival moet het voor een belangrijk deel hebben van de omzet op het terrein en dat staat zo beetje in lineair verband met de temperatuur en is omgekeerd evenredig met het aantal millimeter regen. Zo stond het voortbestaan van het festival in 2010 nog enorm onder druk na een totaal verregende editie en een groot tekort in de boekhouding. Daar hoeven we dit jaar zeker niet voor te vrezen.

Mike RoelofsDe Stichting Limburg Geïmproviseerde Muziek (SLIM) werkt dit jaar samen met Zomerparkfeest door het bieden van een podium van opkomende talenten in de provincie. In de Arena staat zaterdagmiddag daarom een project van de zeer begaafde Limburgse toetsenist Mike Roelofs. Het project New Cats on The Block is hij vorig jaar gestart in Nijmegen, waar hij in Podium JIN sessies met jonge muzikanten organiseert. Een prachtig project om jonge musici kennis te laten maken met alle facetten van de jazzmuziek. De formatie waar Roelofs dit project mee startte geeft acte de presence in Venlo en bestaat naast het hem zelf uit Hlib Baischa (gitaar), Ildo Naudja (bas/voc) en de geroutineerde Ron van Stratum (drums). Roelofs kent de mannen van het conservatorium van Maastricht. Hlib Baischa is in 1994 geboren in Oekraïne en studeerde deze zomer af in Maastricht, waarna hij zijn studie vervolgt aan het conservatorium van Amsterdam. Onlangs ontving dit grote talent de Louis van Dijk Award. Hou hem in de gaten!
Het quartet brengt vanmiddag vier composities, van elk lid van de formatie één en ze beginnen met Organic Behaviour van Ron van Stratum. Het stuk is opgebouwd met een rustig tempo maar bevat een enorme kracht door mooie expressieve solo’s van alle vier. Roelofs zelf is een meester op zijn Rhodes. En Baischa ontpopt zich hier als een klasse gitarist. Ook in het volgende stuk, Mondegreen Flamingo van Roelofs zijn we onder indruk. Met opnieuw de onvervalste Rhodes klanken die Roelofs zo mooi weet neer te zetten door mooie effecten en een geweldige bassolo van Naudja waarmee ‘t heel lyrisch en bijna mystiek wordt. Hlib zijn voorliefde voor klassieke muziek horen we in zijn compositie Jazz Sonata 2 second dat prachtig is uitgewerkt met mooie harmonieën. In Remember Fani Mfumo bezingt Naudja zijn bewondering voor de zanger Mfumo uit zijn geboorteland Mozambique. Voor de fijnproevers zeker één van de hoogtepunten van ZPF 2019!

Kinderfeestje Kenny BEven later zijn we op het hoofdpodium Main getuige van een geanimeerde show van Kenny B. De uit Suriname afkomstige zanger, die ooit nog beroepsmilitair en vredesonderhandelaar was eind jaren ’80 in Suriname is waanzinnig populair bij vooral de jeugd. Hij bezorgt de security kopzorgen als hij honderd kinderen uitnodigt bij hem op het podium te komen. Het levert fraaie plaatjes op en wanneer hij door wil met het volgende nummer van zijn nieuwe album Hoe dan ook leveren de jeugdige fans vertraging op omdat de ze een selfie willen met hun idool. Toegegeven: hij zet een goede show neer met een mooie sfeer en een heel strakke band.

Met de volgende act Jeangu Macrooy hebben we opnieuw Surinaamse roots op het hoofdpodium. Macrooy is in samenwerking met Wende Snijders, die op vrijdagavond afsluit op het hoofdpodium, geprogrammeerd. Zij mocht een aantal van haar eigen favorieten voordragen in een serie. Macrooy is eveneens als Kenny B geboren in Suriname woont vanaf 2014 in Nederland en volgde een opleiding aan het Artez Conservatorium van Enschede. Twee jaar terug stond hij ook in Venlo en nu op het hoofdpodium met veel werk van zijn nieuwe album Horizon. Samen met zijn tweelingbroer Xilian, die voor mede voor de backing vocals zorg draagt en een uitstekende band. De Soul van Macrooy klinkt goed en hij zorgt voor een vet optreden. Wat later pikken we nog iets mee van de lekkere bluesrock van de Engelse gitaarheld Laurence Jones. Zijn album The Truth leverde al mooie recensies op. Stampende nummers met heerlijke ritmes en rouwe zang!

WendeAls Wende aantreedt voor het laatste optreden van de zaterdag op het hoofdpodium is het Julianapark weer stamp vol. En terecht. Wat een prachtige show zet ze neer net zoals eerder de week in Bloemendaal. Ze wordt begeleid door twee electronica giganten, Yan en Ludo Wic, die een enorme power geven aan de zo mooie teksten en songs van Wende. Met het project MENS, dat in 2018 tevens is uitgebracht is als album, gaat het over leven, haar eigen leven, met onder andere teksten van Dimitri Verhulst. Wende zegt er zelf over: “I am a woman, I live and exist in the city, this is where I find my happiness and my opportunities. See how I am afraid and cowardly, yet sometimes courageous. How I fail, and how I succeed.” Ze zet in met het nummer Deze Gin, tevens openingsnummer op het album. De beats donderen door het donkere park en de tekst snijdt door het publiek. Ze doet verschillende nummers van MENS. De teksten, gezongen poëzie maken diepe indruk omdat ze voor iedereen invoelbaar zijn. De combinatie met de dreunende beats en het diepe gelaagde klankspel van Yan en Ludo Wic maken het tot optreden om niet gauw meer te vergeten. Een hoogtepunt van ZPF 2019 en aanrader als je het nog niet gezien hebt!!

We sluiten een zeer geslaagde zaterdag Zomerparkfeest af met de zwoele en Oriëntaalse klanken van de Turkse clarinettist Cüneyt Sepetci. De legende uit Istanbul speelt frivole bruiloftsmuziek en liederen uit Zuid-Oost Europa.

Met Floating Leaf starten we zondag bij podium Amigo de vierde en laatste dag ZPF 2019. De programmeurs van Zomerparkfeest maken altijd een mooie mix van bekende namen, nieuwe parels om te ontdekken, maar ze bieden ook een podium aan lokale talenten. Dit maakt het festival bijzonder, de aaneenschakeling van al dat talent. Floating Leaf is de band van toetseniste Lieve Frey uit Venlo. Ze studeert aan Rock City Institute in Eindhoven. Met haar band Floating Leaf brengt ze poëtische songs in een bed van jazz, soul, R&B. En die gaat er prima in bij het publiek dat natuurlijk ook bestaat uit vrienden, familie en haar eigen fans. Leuke start van dag vier ZPF. Daarna vieren we even een feestje met de Colombiaanse cumba met Kumbia Boruka op ‘t hoofdpodium.

Alfa MistMet Alfa Mist in de Arena heeft ZPF weer zo’n parel te pakken, dit keer uit de Londense jazzscene. Al eerder pikten we deze geweldige toetsenman op tijdens Great Wide Open in september vorig jaar. Dit jaar bracht hij zijn nieuwe album Structuralism uit met mooie songs in een bed van jazz & soul en vleugjes van hip hop invloeden. In Venlo is hij met Kaya Thomas Dyke (bas/vocals), Jamie Leeming (gitaar), Sam Rapley (sax) en Fabio De Oliveira (drums). Ze beginnen met Naiyti, een mooie compositie van het laatste album waar de spanning langzaam wordt opgebouwd met een fijn thema, syncopisch getint ritmewerk en mooie solo’s. Het toetsenwerk van Alfa Mist is fijngevoelig op zijn Rhodes. Heerlijk klinkende harmonieën voeren voortdurend de ondertoon in een goed getimede balans met het solowerk van de vier bandleden. Met staccato akkoorden werk en syncopisch ritmen eindigt deze opener, waarna ze vervolgen met het even zo mooie Retainer. Ook daarin horen we hip hop en verfijnde solo’s. De paar honderd man en vrouw publiek in de kleine tent zijn laaiend enthousiast en dat is verdiend. Ook Jjajja’s Screen, een wat meer lyrisch en rustig nummer is even als Retainer afkomstig van het nieuwe album. Ze grijpen ook terug op eerder werk met de compositie Keep On van het album Antiphon uit 2017. Ook een lekker spannend nummer met een fijngevoelig thema en energieke solo’s. We gaan Alfa Mist zeker in de gaten houden!

Lex UitingVenlo kan niet zonder Lex Uiting en Lex Uiting kan niet zonder Venlo. De in Amsterdam woonachtige TV persoonlijkheid maakte met de prachtige documentaire Nao ‘t Zuuje landelijke indruk op NPO met een impressie van de Venlose Vastelaovend (carnaval) waar hij in 2017 Prins was. Gemaakt met filmmaker Rob Hodselmans uit Belfeld en met muziek van composer en pianist Egbert Derix uit Horst. In Venlo is de BNNVARA presentator razend populair. Het park is compleet vol met 19.000 mensen als hij zondagmiddag op het hoofdpodium optreedt met band. Hij brengt verschillende bekende Venlose liedjes in pop arrangementen, waaronder het titelnummer Nao ‘t Zuuje van de gelijknamige documentaire en dat door hem zelf gecomponeerd is. Het Venlose dialect en de melancholie die Uiting met zijn weergave van het Venlose Vastelaovend repertoire uitstraalt, staan uiteraard garant voor groot succes in het Julianapark, waar menige traantjes vloeien. In Venlo zeggen ze wel: er zijn maar twee feesten echt van belang, dat is Vastelaovend en Zomerparkfeest. Op zondagmiddag vloeien deze moeiteloos samen.

We vervolgen onze mooie muzikale trip in de Zelt, de grote tent, waar we iets meepikken van de Peter Cat Recording Co. Vijf mannen uit New Delhi die een beetje weg hebben van een indieband. Maar als je goed luistert hoor je retrojazz in een slow versie met vleugjes indie en soul. Bijzondere combinatie en lekker om om even te chillen. Later spelen de funky jongens van Jungle by Night het podium plat, wederom op het hoofdpodium en brengen zij de duizenden mensen publiek in het park flink in de stemming. Daarna staat Vintage Trouble uit Los Angeles op Main, met een geweldig en energiek optreden. Heerlijke rock&roll en bluesrock met een stevige dosis soul. We hebben ze al een aantal jaar in het vizier.  Een te gekke afsluiter voor het Hoofdpodium, waarbij leadzanger Ty Taylor het niet kan laten zich in het dol enthousiaste publiek te begeven.

De cooling down van Zomerparkfeest aan het einde van zondagavond bestaat traditioneel op de verschillende podia uit DJ’s. Zo zien we DJ Ir. Vandermeulen op Amigo heerlijke zwoele plaatjes draaien uit de ’70’s en ’80’s. In de Arena pikken we nog even iets mee van Jazz icoon en DJ Jameszoo, daar geprogrammeerd door Wende! Met zijn knallende en dansbare beats komt Zomerparkfeest 2019 voor ons ten einde. We kijken terug op een fantastische editie 2019 en kijken al uit naar 2020 wanneer ZPF zal plaatsvinden van 13 tot en met 16 augustus.

Zie ook ons verslag van donderdag 8 en vrijdag 9 augustus ZPF 2019.