×

Concert

02 juli 2018

Jazz Montréal 2018

Marius Neset knalt er met zijn band lekker overheen in Montreal

Geschreven door: Dick Hovenga

Als avondafsluiter speelt saxofonist/klarinettist Marius Neset in Gesù, de coolste jazzclub die ik in lange tijd zag. In een oude kerk opgezet met een fraai oplopend podium in waaiervorm en met een fantastisch uitgelicht podium. Je hebt het idee dat je steeds dicht op de muzikanten zit en het optimale uit het concert kunt halen. Er spelen ook veel te mooie artiesten hier de komende dagen dus je wilt hier al helemaal graag zijn.

Marius Neset

Marius Neset speelt met een geweldige band met daarin Phronesis’ drummer Anton Eger en pianist Ivo Neame samen met Michael Janisch, net als de laatste afkomstig uit Londen. Muzikanten dus die zeker ook hun belangrijke aandeel leveren in het geluid van de band en ook qua podiumverschijning (vooral Eger natuurlijk) de aandacht optimaal trekken.

Het concert vanavond is de laatste uit een tour die de 10 dagen ervoor langs de oost en westkust van Amerika hebben gebracht en vanaf het eerste moment is duidelijk dat de mannen er wel heel goed inzitten. Ondanks het feit dat het natuurlijk Neset, prominent op het podium staand, is die de aandacht trekt merk je aan alles dat de mannen achter hem er groot plezier in scheppen Neset tot grote daden te laten komen. Ze duwen en trekken aan de composities, geven dan weer juist veel ruimte. Absoluut vakmanschap met veel liefde voor de muziek gecombineerd.

Marius NesetNeset blijft een muzikant van de buitencategorie die uitzonderlijk veel lagen in zijn spel weet aan te brengen. Gas terug kan nemen met vloeiend melodieus spel maar net zo goed vol gas kan gaan met flitsende solo’s en ritmisch spel. Zijn mooi lang uitgesponnen solostuk, bijna aan het einde van de set, is een oceaan van emoties die bij het publiek vol binnenkomt en met een staande ovatie wordt beloond.

Marius Neset geeft in Gesù een overrompelend concert en het is heel mooi om te zien dat de band er zichtbaar zo ontzettend veel zin in heeft en ervan geniet. Eger en Janisch zetten de composities constant onder een mooie hoogspanning waarover zowel Neset als een uitzonderlijk goed spelende Neame prachtig spel laten horen. Neset’s oeuvre wordt mooi uitgespit met composities van zijn verschillende albums en een geweldig concert is wat er op het publiek afkomt. Een lange staande ovatie valt de band ook na een smaakvolle toegift zeer terecht ten deel.

Foto’s: Benoit Rousseau

Meer Festival International de Jazz de Montréal 2018: