×

Concert

15 oktober 2018

IJzersterk Rotterdam Rocks XL met Vandenberg’s Moonkings

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Voor de vierde keer wordt er inmiddels al Rotterdam Rocks georganiseerd en dit maal wordt het groots aan gepakt met een XL versie in de Maassilo. En dat is niet zomaar, er staan vanavond allemaal top bands op het programma, 7 Miles to Pittsburgh, VUUR en Neerlands grootse rockband van dit moment Vandenberg’s Moonkings.

8t4a72348t4a7292

Na wat oponthoud bij de ingang mogen we ietwat  verlaat dan toch de Maassilo in en zijn we precies op tijd om 7 Miles to Pittsburgh live mee te maken.  7 Miles to Pittsburgh is opgericht door Martin (Elegy) en Joris Lindner  en hebben niemand minder dan Andrew Elt (Sleeze Beeze)  bereid gevonden om de vocalen te verzorgen.  Dat hier een band staat met ervaring lieten de mannen al horen op hun titelloze debuut plaat uit 2017, en live is dit niet anders. 7 Miles to Pittsburg speelt een overtuigend strakke hardrock set wat het aanwezig publiek prima weet te waarderen. Uitschieters van de avond zijn de nummers Lost and Found en Earth Dance. Met Tom Sawyer worden we nog getrakteerd op een heuse Rush cover. Met het  afsluitend Think laat de band horen dat er sterk nieuw materiaal aan zit te komen, en dat juichen wij toe. Goed optreden van een overtuigende band.

8t4a73298t4a7375

Wie VUUR de afgelopen perioden nog niet heeft zien optreden heeft waarschijnlijk onder een steen gelegen.  De “nieuwe” prog-rock formatie van Anneke van Giersbergen, en met o.a. meesterdrummer Ed Warby in de gelederen, heeft zowat elk podium van Nederland onderhand wel plat gespeeld. Wij hebben ze de laatste keren op Forta Rock en Dynamo Metal Fest mogen aanschouwen. Het was toen al heel goed, maar in een wat intiemere setting zoals de Maasssilo komt de band nog beter tot zijn (of haar) recht. De altijd goedlachse Anneke heeft totaal geen moeite om de zaal voor zich te winnen en muzikaal is alles dik in orde met deze ongelofelijk strakke live band.  Er worden vanavond nummers gebracht van het goed ontvangen  debuut album In This Moments – Cities, waarbij toepasselijk wordt geopend met het nummer Time – Rotterdam. Ook de voormalige bands van Anneke komen aan bod, zo wordt The Gathering vertegenwoordigd met On Most Surfaces en komt het nummer The Storm nog langs van The Gentle Storm.  Van bevriend muzikant Devin Townsend wordt nog het prachtige Fallout gespeeld en er wordt overtuigend afsloten met de hit  Strange Machines van het eerder genoemde The Gathering.  De maassilo heeft de warmte van VUUR gevoeld.

8t4a7506

Het hoofdprogramma  van vandaag is uiteraard Vandenberg’s Moonkings met in de gelederen Nederlands enige echte gitaar god Adriaan (Ad) van den Berg.  Het is voor Adriaan best een speciaal optreden omdat hij in de havenstad is opgegroeid. Het is pas de tweede keer dat hij in Rotterdam optreed en de eerste keer met zijn Moonkings. Over zijn verdiensten voor de rock muziek kunnen we kort zijn want die kent iedereen onderhand.  Adriaan werd internationaal bekend in de jaren tachtig/ negentig met Vandenberg en David Coverdale’s Whitesnake.  Sinds is 2014 is hij keihard terug aan het  rock front met Vandenberg’s Moonkings met zijn vriend Jan Hoving op zang. Sem Christoffel (bass) en Mart Nijen Es (drums) completeren de ritme sectie van de band.

8t4a77538t4a7568

Moonkings opent knallend met het nummer Tightrope van het meeste recent album MKII gevolgd door twee nummers van de debuut plaat,  Nothing Touches en Line of Fire. Wat gelijk opvalt is het zeer goed geluid wat de band neerzet. En dat terwijl de Maassilo best bekend staat als een galm bak . De gitaar staat lekker hard in de mix en dat mag ook wel met Adriaan aan het roer.  Angel in Black klinkt heerlijk ruig  en tijdens Angel in Black en Burning Heart (Vandenberg) laat  Jan horen dat hij een geweldige zanger is.  Uiteraard is er ook plaats in de set gemaakt voor een aantal Whitesnake klassiekers. Zo komen er subtiele akoestische versies voorbij van Sailing Ships en Judgement Day en laat Jan de monster hit Here I Go Again minimaal zo lekker klinken als mr. Coverdale in zijn beste dagen. Adriaan strooit met speels gemak  de ene na de andere indrukwekkende solo eruit , maar overdrijft het nergens. Er is genoeg muzikale ruimte voor alle muzikanten waardoor Moonkings echt als een band klinkt. Er is zelfs een drumsolo ingelast waarbinnen Mart zijn kunsten kan laten zien, en zo hoort het ook bij een classic rock show.  De finale bestaat uit twee toepasselijke covers, Love Runs Out (OneRepublic) en Rock and Roll (Led Zeppelin).  Zo knallend als het begon, zo abrupt eindigt het Moonkings concert ook.  Helaas krijgen we geen toegift want dit smaakte zeker naar meer!

Setlist Vandenberg’s Moonkings:

 • Tightrope
 • Nothing Touches
 • Line Of Fire
 • Angel In Black
 • Close To You
 • Burning Heart
 • What Doesn’t Kill You
 • Sailling Ships
 • Judgement Day
 • Reputation
 • Here I Go Again
 • Lust and Lies
 • Love Runs Out
 • Rock and Roll