×

Concert

08 november 2017

A Perfect Circle ijzersterk in Philadelphia

Geschreven door: Dick Hovenga

Setlist

 1. The Package
 2. The Hollow
 3. The Noose
 4. Weak and Powerless
 5. Rose
 6. Imagine
 7. By and Down
 8. Thomas
 9. People Are People
 10. Thinking of You
 11. Vanishing
 12. Orestes
 13. Gravity
 14. 3 Libras
 15. Hourglass
 16. Counting Bodies Like Sheep To The Rhythm Of The War Drums
 17. The Doomed
 18. The Outsider
 19. Feathers

Het is nog flink wachten voordat A Perfect Circle weer naar Europa komt, maar in Amerika zijn ze vanaf oktober al aan het toeren. Nog niet met het in het voorjaar te verschijnen nieuwe album als hoofdmoot, slechts een aantal tracks, van de setlist maar een mooie doorsnee van hun tot nu toe verschenen werk.

Het ruim 7.000 plek tellende BB&T Pavillion is vanavond de plek om de band dan eindelijk weer aan het werk te zien. Hun laatste album eMOTIVe, een coveralbum vol anti-oorlog songs verscheen in 2004 en was eigenlijk ook de reden dat de band er bijna mee stopte. Het album, wat zwabberend van kwaliteit en terecht maar matig ontvangen, verkocht weinig en de band leek de zin om door te gaan te hebben verloren. Terwijl de band rond rondom Maynard James Keenan (Tool) en oud Tool-gitaartechnicus Billy Howerdel met de albums Mer de Noms (2000) en Thirteenth Step (2003) zo geweldig was begonnen. Een derde album maken met verbasterde covers was voor de fans wel heel veel gevraagd en muzikaal een wel heel merkwaardige stap.

Na jaren van ontkennen of de band nog bestond en af en toe dan wel weer optredens geven is de band nu eind 2017 dan echt definitief terug. En met een nieuw album in het verschiet zelfs duidelijker dan ooit. Naast Keenan en Howerdel bestaat de band tegenwoordig uit James Iha (oud Smashing Pumpkins) op gitaar en keyboards, Jeff Fried op drums en Matt McJunkins op bas. Een prachtige line-up zogezegd.

Als de zaallichten uitgaan en de band The Package inzet wordt duidelijk wat we al die jaren gemist hebben. Het geluid is overweldigend goed en Keenan komt glashelder en super bij stem door. Wat een geweldige opening van songs als The Hollow en The Noose dan volgen. De band heeft er zin in en het podium ziet er geweldig uit. Prachtige lichtshow met Keenan, zoals altijd, niet uitgelicht, bovenop een podium met Iha en Fried op andere podia (wel uitgelicht maar sober) naast hem achter de front line-up, die door Howerdel en McJunkins wordt opgevuld.

Al snel wordt duidelijk dat de band vooral songs speelt van de eerste twee albums en alleen met hun versie van Imagine (het blijft heerlijk om de band deze zo uitgekauwde Lennon-song door hun donkere muzikale molen te horen trekken) en People Are People (van Depeche Mode) hun coveralbum nog wat glans geeft. Het publiek wil natuurlijk niets anders. Al komt datzelfde publiek in deze grote ruimte met alleen stoeltjes pas laat los. Aan de setlist met zulke geweldige songs als 3 Libras, Thomas, Orestes, Gravity en Counting Bodies Like Sheep To The Rhythm Of The War Drums (naast het geweldige Passive, die andere zelf geschreven song op eMOTIVe) kan dat absoluut niet liggen.

Maar naarmate de band donkerder gaat klinken wordt het publiek enthousiaster. Het kan ook liggen aan het feit dat het volume iets omhoog gaat en de band nog meer energie op het publiek los laat. De band krijgt er gedurende het optreden steeds meer zin in (Keenan die een aantal moppen vertelt??? Dat hoorden we niet veel…) en zoekt net even wat meer contact met het publiek. Met het geweldige en al eerder genoemde Counting Bodies Like Sheep To The Rhythm Of The War Drums begint de band vervolgens aan een eindspurt die met The Doomed, The Outsider en een wel heel erg fraai Feathers een imposante afsluittrits kent.

Met een overweldigend goed geluid, een prachtig lichtplan en geweldige visuals, maakte de band maar weer eens heel duidelijk hoe ze gemist zijn. Over geluid gesproken…dat is bij A Perfect Cirlce altijd geweldig goed geweest. Wie kan zich dat legendarische optreden van de band in het voorprogramma van Deftones nog heugen waar A Perfect Circle briljant klonk en Deftones daarna alsof het geluid door een betonmixer werd getrokken?

Dit optreden belooft wel heel erg veel voor de optredens die volgend jaar in Europa gaan volgen. Hopelijk zijn dat dan niet alleen optredens op de festivals in Nederland en België maar ook wat optredens in grote zalen. A Perfect Circle is een band die een immer imponerend geluid neerzet en juist met een prachtig lichtplan het best overkomt. En laat dat nieuwe album nu ook maar komen. Met nieuwe songs als Feathers, The Doomed en Hourglass laat de band een meer elektronisch geluid horen en dat klinkt verdomd interessant.