×

Concert

09 september 2017

Hoera. beëindigt residentie bibliotheek Permeke prachtig

Geschreven door: Philippe De Cleen

Label: Granvat

Voor een klein, select publiek toonde Hoera., deze keer zonder Hiele met wie de groep op Jazz Middelheim te zien was, wat ze in haar mars heeft.

In het kleine, maar gezellige auditorium maakte Hoera. alweer een goede beurt. Hoera., dat is het trio met gitarist/electronicamanipulator Bert Cools, broer Stijn Cools op drums en Dries Laheye (STUFF) op bas. Drie jonge gasten die onder de naam Hoera. muziek maken die haast ongrijpbaar en vrijwel oncategoriseerbaar is.

Zij maken deel uit van het Granvat platform, een collectief dat in samenwerking met Bibliotheek Permeke een residentie mocht aanvatten. Daarin stond het experiment alweer centraal. En dat is maar goed ook. Dingen uittesten, kijken wat al dan niet werkt en gewoon uitproberen. Dat is deels ook een functie van de bibliotheek : een publiek laten kennismaken met nieuwe, innovatieve personen en projecten. Zoals Granvat, zoals Hoera.

Maar wat was het concert mooi! Drummer Stijn Cools zorgde voor subtiel drumwerk en percussie, soms met zachte tikjes, soms met een wat regelmatiger ritme en vaart. Dries Laheye speelde het koel op zijn bas : geen vette, funky slappende bas, maar wél altijd zoekend naar nieuwe, bijzondere manieren om zijn bas te doen klinken. Een lickje hier, een iets solidere baspartij daar. En dan is er nog gitarist Bert Cools die tussen een resem keys, electronica en effectenbakjes zat, maar vooral op gitaar excelleerde.

Samen trok het gezelschap uit op muzikaal onderzoek. Dat er af en toe een stoorzendertje was, of een sample die net iets te lang aanhield, stoorde helemaal niet. Het hoorde er nu eenmaal bij. En het maakte de identiteit van de groep ook sterker.

Als vanouds speelde de groep met de parameter tijd. In hun composities leek de notie van tijd vertragen een belangrijk element. Op die manier zorgden ze voor onthaasting en dromen en ging de groep het gesprek met het onderbewuste van de aanwezigen aan. Wat zij boden was een vlucht wég van alle zorgen uit het dagelijkse leven.

In de muzikale wereld die ze schepten kon Aphex Twin ambient gerust naast Jim Hall gitaarjazz bestaan. Met andere woorden : er kon op muzikaal vlak erg véél, haast alles eigenlijk. En terwijl we aandachtig luisterden naar de bijzondere klanken van Hoera. zagen we ze op de zijmuren de schaduwen spel maken.

Felicitaties ook niet enkel voor de muziek, maar ook voor de omkadering, de belichting (die ergens tussen warmer rood en koelere blauwe accenten schipperde). Door dit soort concerten aan te bieden, maak je je als bibliotheek relevant. Daarmee zeg je : we houden de vinger aan de knip en geven podiumkansen aan jonge groepen voor wie er een erg mooie toekomst lonkt. Zoals Hoera ! dus, die een prachtig mooi concert gaven.

Check hun album Pracht en doe uzelf plezier met Beestentijd, een album dat natuurlijk op basis van de muziek maar zekere ook door het o zo mooie artwork en dat geweldige puzzelconcept uw aandacht optimaal verdient.