×

Concert

29 oktober 2019

Heather Nova, bevlogen als altijd, live in Tivoli

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Label: Saltwater

Inmiddels meer dan 25 jaar geleden was er het welhaast briljante Oyster waarmee Heather Nova een enthousiaste fanschare aan zich wist te binden. In oktober 2019 zijn er nog steeds veel mensen die genieten van haar stem en van haar muziek, te oordelen naar de opkomst in het Utrechtse Tivoli Vredenburg. Eerder dit jaar bracht de frêle zangeres het album Pearl uit, daarmee een cirkel rond makend en tegelijkertijd duidelijk makend dat haar stem en muziek niet aan impact hebben ingeboet.

De jonge Engelse singer-songwriter Soham De opent de avond. Zo jong als hij is, zo bevlogen is hij. Waar hij de nummers op zijn ep’s zowel met piano als gitaar invult, staat hij er vanavond met enkel en alleen een akoestische gitaar. Voorprogramma zijn is vaak een ondankbare taak. Daar heeft Soham geen last van. Met een stem die veel gerijpter klinkt dan zijn leeftijd doet vermoeden, komt hij binnen bij het publiek. Een mooie rasperige stem en liedjes die staan. Een maniertje in zijn zang waarmee soms woorden in zinnen benadrukt worden, maar de potentie om te groeien naar singer-songwriter van formaat en hoofdprogramma worden, zit er bij de jonge Soham zeker in. Contact zoekend met het publiek en nog even een gedachte delend over de Brexit en de Brit wint harten. Mooi dat hij na afloop van het concert nog even zijn eigen muzikale kunnen bij de merchandise onder de aandacht brengt.

Dan, na een korte pauze, komen Arnulf Lindner, de veelzijdige multi-instrumentalist van Oostenrijkse komaf, gitariste Berit Fridahl van Deense origine, de Britse drummer Che Albrighton (Clock Opera) en Heather het podium op. Het eerste nummer, See Yourself, van de jongste langspeler om te vervolgen met het wat oudere London Rain. Heather deelt met de zaal dat ze deze dag niet buiten is geweest. En dat terwijl er twee zaken zijn die haar altijd energie geven. Het ene is heerlijk buiten zijn, het andere is live spelen. Ze is blij dat ze vanavond in Vredenburg mag staan. Het nummer dat volgt draagt ze op aan de jonge Gretha Thunberg, een jongedame die niet alleen tot haar eigen generatie spreekt, maar elke generatie, om een steentje bij te dragen aan de klimaatcrisis. In de woorden van Heather Save A Little Piece Of Tomorrow, een nummer dat ze ooit voor haar zoontje schreef.

Gedurende de eerste nummers is het zoeken naar een juiste afstemming van het geluid. Che Albrighton hoeft daar niet over te klagen, de drums zitten snoeihard in de mix, zelfs zodanig dat het lijkt dat zijn drumsticks, veel zwaarder zijn dan het formaat dat ze feitelijk hebben. Recht voor het podium zittend zien deze er echter heel normaal uit en lijkt zijn drumwerk ook in het geheel niet op log houthakwerk en zou het juist genieten moeten zijn van de expressie die hij daarin legt. Iets later in de show is er dan de juiste mix, zodanig dat ook Berit en Arnulf tot hun recht komen en de stem van Heather ook mooi in de mix valt. The Wounds We Bled over loslaten bij een teloorgaande liefde en All The Rivers staan als een huis en als na Winterblue met een prachtige solo van Berit een prachtige uitvoering van Rewild Me volgt, is de magie er volledig. Heather akoestisch, geen Berit, geen Che, wel Arnulf op cello. Zeer, zeer mooi en intens. Met zijn tweeën spelen ze vervolgens ook My Fidelity. De combinatie van de twee instrumenten met de stem van Heather is ook daarin buitengewoon mooi. Bij Your Words vervolgens is de band weer compleet. Na I Wanna Be Your Light mag Arnulf even wat aandacht krijgen. Een gebbetje. Zoals eerder gebeurd was tijdens de tour, daagt ook vandaag Heather hem uit om een lied te zingen. De snedige bassist draait er zijn hand niet voor om en zet zijn eigen versie in van Her Majesty dat van de hand is van die andere, ietwat bekendere multi-instrumentalist. Tijd om de band voor te stellen.

En door gaat het vervolgens met Some Things Just Come Undone. Ook van het jongste album. Als vanouds mag Berit haar gitaar laten raggen. Heerlijk. En hier hoort Che over je heen te denderen: heerlijk drumwerk. Het nummer is er een waar Heather in uitblinkt, haar stem, fragiel, net als zij, over een laag rock zoals de groten der aarde deze maakten, ooit in het gulden tijdperk, in de dagen dat In Rock en Master Of Reality elpees waren waar je met eerbied en veel graagte naar luisterde. Dan Sea Glass van het voorlaatste album. Als dat gespeeld is, vertelt Heather over een verzoek van een bruidspaar dat ooit trouwde op haar muziek. En dat nummer speelt ze: Like Lovers Do, gevolgd door Just Kids en het altijd speelse en tegelijkertijd uitdagende Make You Mine eindigen de reguliere set. En steeds, steeds, is er de mooie achtergrondstem verzorgd door Arnulf. Zeer fraai passend bij de stem van Heather.

Natuurlijk komt het gezelschap terug. Island is de eerste toegift: de herinnering aan dagen van weleer zal bij velen zijn opgekomen. Maar ook nu haalt Heather de hoogste tonen moeiteloos. Dan nog een verzoek. Een ander bruidspaar: Walk This World. Het is mooi dat mensen haar muziek uitzoeken om te trouwen, maar wat als er alleen verzoeknummers zouden worden gehanteerd om een concert te vullen? Die gedachte komt wel even op. Heel lang blijft die niet hangen. Het ijzersterke Sugar is de afsluitende kraker die Vredenburg van de banken brengt. Dan is een deel van de zaal al weg omdat men al eerder het idee had dat de encores erop zaten.

Heather Nova live in 2019. Haar charme, haar mooie liedjes, haar engelachtige stem, ze is het nog lang niet kwijt. Ze tourt met een live band die misschien wel de sterkste is die ze ooit om zich heen heeft gehad. En ze heeft er, samen met de band, heel veel zin in. Als haar muziek voor jou ten tijde van Oyster veel betekende en je haar daarna misschien wat uit het oog en oor verloren was, zoek dan zeker haar laatste release op. En de volgende tour? Die moet je dan zeker niet overslaan. Heather Nova in Tivoli Vredenburg: mooi!

Foto’s: Erik Dierink, Tim Koolmees